Cât a ajuns să coste cupa de colivă cu bomboane fondante la restaurantele de fițe. Era desertul preferat al Elenei Ceaușescu
Coliva oferită gratis la pomeni a fost introdusă, mai nou, și în meniul unor restaurante de fițe, fiind servită ca desert delicios. Prețul unui pahar de colivă, ce conține și o bomboană fondantă la interior, nu este de ici de acolo. Click! vă oferă rețeta de colivă cu bomboane fondante, în exclusivitate. Era și desertul preferat al Elenei Ceaușescu!







22 de lei păhărelul de colivă cu bomboană fondantă în interior, la restaurantele de lux!
Coliva este un desert cu o istorie de cel puțin o mie de ani și este un preparat cu semnificație religioasă, folosit în cadrul ceremonialurilor ortodoxe, însă farmecul său constă în gustul delicios și modul atent în care este pregătită.
Un restaurant din Brașov, situat sub Tâmpa, a inclus recent în meniu la capitolul desert și coliva românească, care se pregătește de gospodinele din întreaga țara la pomeni. Acolo, însă, o primești gratis, aici pe bani!
Managerii restaurantului spun, însă, că păhărelul de colivă cu bomboană fondantă la interior are mare succes, iar clienții se înghesuie să-l comande, în ciuda prețului destul de piperat. Astfel, o cupă plină ochi cu colivă delicioasă costă nu mai puțin de 22 de lei.
Rețeta de colivă delicioasă cu bomboană fondantă la interior
Click! vă oferă rețeta de colivă cu bomboana fondantă la interior, care costă 22 lei porția, la restaurantul de sub Tâmpa.
Ingrediente:
Arpacaș, apă, zahăr, sare, nucă prăjită tocată grosier, coajă de lămâie, vanilie (păstaie, esență sau zahăr vanilat), esență de rom și elementul surpriză din colivă -bomboana fondantă cu nucă.
Mod de preparare:
Arpacașul se spală bine sub un jet de apă rece, până când apa devine limpede. Se pune la fiert cu o cantitate suficientă de apă și un praf de sare. Focul trebuie să fie mic și se amestecă în mod constant, acest lucru fiind esențial pentru a preveni lipirea de oală a preparatului.
După ce arpacașul s-a fiert pe jumătate și începe să devină moale, se adaugă zahărul. Se continuă fierberea până când compoziția devine groasă, iar bobul de arpacaș este bine fiert și moale.
După fierbere, coliva se lasă la răcit complet. Acest pas este important pentru a obține o textură perfectă.
Se îndepărtează crusta formată deasupra, iar compoziția se frământă bine, adăugând coajă de lămâie rasă, vanilie, esență de rom și nucă prăjită. Aceste ingrediente oferă colivei aroma sa specifică.
După omogenizare, coliva se modelează în vesela potrivită și se decorează cu nucă iar, în mijlocul colivei (în interior) se pune o bomboană fondantă, aducând astfel un element unic.

Era desertul preferat al Elenei Ceaușescu!„Mi-a spus să spăl arpacașul în nouă ape”
Coliva cu bomboane fondante nu reprezintă o noutate. Elena Ceaușescu, soția fostului dictator Nicolae Ceaușescu, prefera să mănânce colivă ca desert și avea o rețetă preferată. Ea orna coliva cu bomboane fondante.
„Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt».
Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot", a precizat Suzana Andreiaș, menajera familiei Ceaușescu, în cartea „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”. conform historia.ro.