Părinții care vor să-și vaccineze fiicele împotriva HPV așteaptă de un an răspuns de la Ministerul Sănătății

Ultima actualizare:

    Fetițele din 120 de state sunt vaccinate gratuit împotriva Human Papilloma Virus, virusul care poate duce la apariția cancerului de col uterin
Fetițele din 120 de state sunt vaccinate gratuit împotriva Human Papilloma Virus, virusul care poate duce la apariția cancerului de col uterin

În România, o dată la două ore, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin. Cu toate acestea, țara noastră este singura din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea fetițelor anti-HPV (n.r. Human Papilloma Virus - virusul care provoacă acest tip de cancer). Mai mult, părinții care au cerut Ministerului Sănătății în mod expres ca fiicele lor să fie vaccinate așteaptă de un an un răspuns.

Cancerul de col uterin face ravagii în România, deși, la ora actuală, există un vaccin împotriva virusului răspunzător de apariția acestei maladii.

Datele statistice sunt înfiorătoare și ar trebui să le pună pe gânduri pe autorități: o dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar cele mai afectate de această cumplită boală sunt femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Mai exact, cancerul de col uterin este o problemă de sănătate publică, în România.

Tocmai de aceea, șapte organizații non-guvernamentale cu rol în protecția drepturilor pacienților, părinților, femeilor și reprezentanți ai viitorilor profesioniști în domeniul medical au transmis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice.

Prin aceasta, ele atrag atenția asupra faptului că România este, în continuare, singura țară din Uniunea Europeană care nu alocă fonduri pentru vaccinarea anti-HPV a fetițelor și cer corectarea acestei situații cu ocazia primei rectificări bugetare anunțate pentru luna august.

În ultimii zece ani, de când vaccinarea anti-HPV a fost introdusă la nivel internațional, s-au înregistrat progrese remarcabile în protejarea fetițelor împotriva infecției cu HPV.

Potrivit organizațiilor respective, vaccinarea anti-HPV este deja implementată în 120 de state. Recent, Australia, țara care a implementat în 2007 un program de vaccinare anti-HPV pentru fetițe cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani, și-a extins programul la băieți, în 2013. Drept consecință, autoritățile australiene au anunțat că ar putea deveni prima țară din lume în care cancerul de col uterin să fie eradicat.

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, la categoria ”vaccinarea grupelor populaționale la risc”. De anul trecut, Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor exprese adresate de părinți, medicilor de familie. „De mai bine de un an, părinții care au transmis cereri de vaccinare pentru fetițele lor nu au primit niciun răspuns cu privire la momentul în care acestea vor putea fi vaccinate”, se arată în scrisoarea trimisă de cele șapte ONG-uri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
madrid jpg
Guvern FB jpg
catedrala nationala decembrie 2024 177 crop jpg webp
6 front tineri sinucidere jpg
terapie intensiva jpeg
Parcul Lacul Morii 1 jpeg
6 front jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net