Ploaia îngheţată a transformat sudul ţării în «Regatul de gheaţă»
De două zile încoace, sudul Moldovei, Muntenia şi Dobrogea s-au transformat parcă în ”Regatul de gheaţă”, film îndrăgit de copiii din lumea întreagă.
Şoselele au devenit imense patinoare, copacii au încremenit sub sticla perfect modelată de ploaia care a îngheţat pe crengile lor, maşinile s-au “trezit” dimineaţă sub adevărate cupole compacte, iar gardurile, balustradele şi treptele par sculpturi realizate de artişti celebri.
În parcuri, vineri, de exemplu, lipseau doar regina Elsa, prinţesa Ana şi renul Sven ca să ai senzaţia că eşti pe platourile de filmare ale producţiei Disney. “Vinovată” pentru acest fenomen rar este “ploaia îngheţată” (freezing rain) din ultimele două zile, care dincolo de efectele spectaculoase poate aduce şi multe necazuri: polei, accidente auto, căzături şi fracturi de membre.
Transportul în comun din Capitală a fost îngheţat la propriu şi la figurat. Nu s-au mai respectat orarele iar troleibuzele şi tramvaiele au fost cele mai afectate. Veştile proaste au venit chiar la primele ore ale dimineţii, când un tramvai de pe linia 41, cea mai lungă a STB (fostul RATB) a deraiat chiar la capătul de linie din zona Ghencea. Timp de trei ore linia de metrou-uşor, cum este supranumit acest traseu, a fost blocată, iar călătorii au fost preluaţi cu autobuzele de pe linia 641, special înfiinţată. În jurul orelor 8.00 s-a dat alarma şi în zona Cotroceni, unde mai multe troleibuze au rămas blocate din cauza liniilor îngheţate.
Trotuarele transformate în patinoare de ploaia îngheţată au pus la grea încercare vineri capacităţile de supravieţuire ale pietonilor. Mai ales în Bucureşti, oamenii au căzut ca spicele şi din nefericire unii au ajuns la spital, cu diverse contuzii, entorse sau chiar fracturi. ”Am primit un număr de 1.921 de solicitări la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov de joi dimineaţă până vineri dimineaţă”, a declarat, managerul Staţiei de Salvare Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu. Dintre apeluri, 1.044 au fost pentru urgenţe de Cod roşu şi Cod galben. Alis Grasu a precizat că personalul medical a avut de rezolvat 71 de sesizări care au vizat traumatisme ale membrelor, fracturi, luxaţii, entorse şi 27 de traumatisme ale feţei şi capului.
Probleme mari şi la Galaţi. Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei” nu mai face faţă numărului mare de solicitări venite din partea gălăţenilor care şi-au fracturat şi luxat mâinile şi picioarele. Zeci de persoane au venit la spital după ce au alunecat mergând pe trotuar din cauza poleiului format în timpul nopţii. În plus, o ambulanţă de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Galaţi a derapat, de asemenea, şi s-a oprit într-un şanţ, iar o altă autospecială a SAJ a fost implicată într-o tamponare uşoară la Galaţi, scrie adevarul.ro.
Ninsori, ploi, polei și vânt, în acest weekend
Un nou ciclon va afecta țara noastră. Vremea rea va afecta jumătate de țară unde sunt așteptate noi cantități de precipitații, însemnate cantitativ. Noul ciclon a intrat deja în țara noastră prin sudul Olteniei, dar se va extinde și va afecta jumătatea de sud a ţării (21 de județe), unde sunt aşteptate noi cantităţi de precipitaţii, a explicat Dinu Mărășoiu, meteorolog ANM. Depunerea de polei rămâne principala problemă. Vremea se îmbunătăţeşte abia săptămâna viitoare, când temperaturile mai cresc, iar precipitaţiile se restrâng. Sâmbătă, este în vigoare, până la ora 14, o avertizare ”cod galben” în tot sudul țării pentru ninsori însemnate, polei pe arii extinse în Muntenia, local în Oltenia și sudul Moldovei. Vor fi ploi importante în nordul Olteniei și al Munteniei, iar vântul va sufla cu până la 60 km/h.