Politicienii se ceartă, infractorii recidivează
Legea recursului compensatoriu, care permite eliberarea înainte de termen şi a infractorilor violenţi, a devenit un cartof fierbinte, în urma nenorocirilor provocate de recidivişti. Preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul Dăncilă se războiesc pe această temă, în timp ce foştii deţinuţi îşi fac de cap. Opoziţia şi Puterea se acuză reciproc de eliberarea violatorilor şi a criminalilor.
Ultimatum! Preşedintele Klaus Iohanns i-a cerut ieri Guvernului Dăncilă o analiză profundă şi să prezinte soluţii cu privire la recursul compensatoriu, spunând că toată lumea caută vinovaţi. Legea recursului compensatoriu a fost întocmită de Raluca Prună, ministrul Justiţiei din guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş, avizată de CSM, introdusă în Parlament de Guvernul Grindeanu.
În Parlamentul dominat de coaliţia PSD-ALDE-UDMR, documentul a fost însă modificat în favoarea infractorilor. Acum, PSD îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare.Opoziţia nu stă degeaba şi a pregătit deja soluţii pentru a bloca eliberarea deţinuţilor. Liderul PNL Ludovic Orban a cerut ieri convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară pentru a amenda sau abroga Legea recursului compensatoriu. Pentru ca haosul să fie total, autoarea legii, Raluca Prună, pune gaz pe foc.”Legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, dar o asemenea măsură va avea efecte numai pentru viitor”, a declarat ieri, la RFI, fostul ministru technocrat.În perioada 19 octombrie 2017 - 23 noiembrie 2018, 10.880 de persoane au beneficiat de liberarea condiţionată şi regimul compensatoriu, potrivit situaţiei oficiale prezentate de Ministerul Justiţiei. Până în luna ianuarie 2019, din totalul acestor persoane, 649 au revenit în penitenciar, pentru că au comis noi infracţiuni, de regulă aceleaşi pentru care au fost închişi. Mai mult, 188 dintre cei eliberaţi au comis din nou infracţiuni cu violenţă.
Bilanţ negru al legii: tâlhării, violuri şi crime
Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare pe 19 octombrie 2017, scrie adevarul.ro. Urmarea?
- 22 octombrie 2017, Bucureşti. Un violator eliberat din penitenciar în baza acestei legi violează şi tâlhăreşte o tânără care se întorcea noaptea dintr-un club. „Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader.
- 17 noiembrie 2018, Alba Iulia. O tânără este atacată cu cruzime în scara unui bloc, pentru a fi tâlhărită. Fata a fost lovită în timp ce aştepta liftul. Agresorul a fost depistat repede: Nicolae Tiberiu Drăgoi tocmai ieşise din închisoare în baza aceluiaşi recurs compensatoriu. Fusese condamnat pentru tâlhărie şi tentativă de viol.
- 30 noiembrie 2018, Iaşi. Eugen (Jan) Buliga, un interlop eliberat în primăvara aceluiaşi an pe baza recursului compensatoriu, e pus sub acuzare pentru că ar fi violat o minoră de 17 ani. El beneficiase de o scurtare a pedepsei cu aproape 400 de zile, după ce fusese condamnat la 13 ani pentru că violase două minore.
- 24-25 decembrie 2018, Oradea. Pop Vilmoş (36 de ani), cu mai multe condamnări la activ pentru viol şi tentativă de viol, e arestat după ce a agresat sexual o tânără de 19 ani. Eliberat în baza noii legi, bărbatul a recidivat după două luni.
- 23 decembrie 2018, Piteşti. Dan Florin C. (33 de ani), eliberat cu 700 de zile mai devreme după tentativă de omor, a lovit un bărbat într-un restaurant. Victima a avut nevoie de 60 de zile de îngrjiri medicale, având maxilarul fracturat în două locuri. Agresorul a fost arestat marţi.