Previziunile medicului Adrian Marinescu: “Situaţia infectărilor se va ameliora în luna noiembrie"

Ultima actualizare:

    Creştere accelerată a noilor  cazuri de COVID-19:  ambulanţele stau la coadă  în curtea spitalelorFoto: mediafax
Creştere accelerată a noilor cazuri de COVID-19: ambulanţele stau la coadă în curtea spitalelorFoto: mediafax

O rază de speranţă! Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”, consideră că situaţia se va îmbunătăţi simţitor abia în noiembrie, când valul 4 al pandemiei va începe să dea înapoi. Până atunci, numărul de infectări ar putea să crească şi mai mult, consideră doctorul.

Creşterea accelerată a numărului de noi infectări solicită la maximum sistemul sanitar din România. „Mă aştept ca luna octombrie să fie foarte intensă, iar situaţia să înceapă să se amelioreze din noiembrie”, spune, pentru adevarul.ro, medicul Adrian Marinescu. “Nu cred că este foarte important când avem vârful, dacă avem un singur vârf ori când apare platoul, important este să ajungem la o scădere a numărului de cazuri. Şi la cifre e mult de discutat, pentru că ele pot acum să crească şi mai mult. Însă mă aştept ca lucrurile să înceapă, uşor-uşor, să se aşeze”, arată directorul medical de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti.


    Adrian Marinescu
Adrian Marinescu

Cunoscutul doctor nu este de acord cu informaţiile potrivit cărora varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 ar fi mai agresivă şi mai letală decât celelalte tulpini.„Varianta Delta nu e mai agresivă, aşa cum tot se spune greşit. E însă mai contagioasă”, consideră Adrian Marinescu.

Un alt „mit” infirmat de medicul infecţionist este cel al reinfectărilor. El dezvăluie că astfel de cazuri sunt mai degrabă rare. „Nu e adevărat nici că persoanele trecute prin boală o fac din nou. Se întâmplă, ce-i drept, ca unii să se îmbolnăvească din nou, dar asta se întâmplă mai rar. Şi fac forme mai puţin grave”, subliniază inefcţionistul.


    Majoritatea pacienţilor  aflaţi în stare gravă la  ATI sunt nevaccinaţi Foto: Shutterstock
Majoritatea pacienţilor aflaţi în stare gravă la ATI sunt nevaccinaţi Foto: Shutterstock

«Tulpina Delta este mai contagioasă, nu mai agresivă»

În opinia lui Marinescu, ar concura mai mulţi factori care duc în final la umplerea secţiile ATI din întreaga ţară şi paralizarea sistemului medical: „Se ajunge aici pentru că oamenii vin, de multe ori, târziu la spital şi nu sunt suficiente locuri pentru evaluare. Pacientul ajunge târziu, iar atunci va face târziu analizele necesare. Şi atunci există riscul să nu primească la timp tratamentul potrivit şi să ajungă la formele complicate ale bolii”. În privinţa imunizării, doctorul e categoric: „Foarte puţini dintre cei vaccinaţi ajung să aibă probleme. 95% dintre cei aflaţi la ATI sunt nevaccinaţi. De asemenea, cel puţin două treimi dintre cei care ajung în spitale sunt nevaccinaţi”, susţine Marinescu.

„Cred că din primăvară vom trece la etapa de convieţuire, pentru că se va ajunge la protecţia extinsă la nivelul populaţiei. Cei care s-au vaccinat şi se vor vaccina, plus cei care au trecut şi vor trece prin boală până în primăvară, toate astea se vor aduna şi vor asigura o protecţie importantă. Vor fi cazuri izolate, chiar dacă infecţia nu va dispărea de tot”, încheie doctorul Adrian Marinescu.

Atenţie! Testele rapide pot da rezultate false

Doar unu din două cazuri pozitive confirmate cu RT-PCR este identificat și prin test rapid, se arată într-un studiu Medlife. Doar 53% din totalul persoanelor diagnosticate pozitiv cu infecția SARS-CoV-2 prin testele RT-PCR au fost detectate și prin teste rapide. Acestea din urmă nu sunt un intrument fiabil de diagnostic pentru persoanele asimptomatice. Cei care au rezultat negativ la testele rapide nu trebuie să stea cu familia sau prietenii la interior fără mască. Practic, testele rapide duc la un fals sentiment de protecție. “Testele rapide au o sensibilitate de sub 60%. Ele nu funcționează în cazul asimptomaticilor și nici a celor care sunt la început sau la final de boală”, subliniază specialiștii de la Medlife. Studiile companiei arată că, în mod real, în România sunt aproape 100.000 de cazuri de COVID-19 pe zi! 

Medicii îi avertizează pe pelerini să nu se înghesuie la Iaşi

Se apropie sărbătoarea Sfintei Parascheva, prăznuită pe 14 octombrie! Cel mai mare pelerinaj din România a început ieri la Iaşi, deşi oraşul se apropie de 8 infectări la mia de locuitori. La racla cu moaşte, scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane, pot merge atât pelerinii vaccinaţi, cât şi cei nevaccinaţi. Medicii îi avertizează pe credincioşi că, dacă au probleme mari de sănătate, mai bine să stea acasă. „Să nu aibă cineva ideea să vină să se trateze, fiindcă spitalele de aici abia fac faţă pacienţilor din Iaşi”, anunţă medicul Diana Cimpoeşu. Şi doctorul Răzvan Socolov trage un semnal de alarmă:  „Evitarea aglomerărilor este măsura complementară esenţială. Moaştele vă vor aştepta la Iaşi şi peste un an. Dumnezeu vă aude rugăciunile mai bine din biserica dumneavoastră, decât de pe un pat de ATI. Să fim creştini, arătând că nu risipim darul sănătăţii venit de la Dumnezeu”. 


    Racla cu moaştele  Cuvioasei Parascheva  a fost scoasă în curte  Foto: Silviu Cluci
Racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva a fost scoasă în curte Foto: Silviu Cluci

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
6 front poza cap austriac jpg
vot generic mana buletin in urna alegeri prezidentiale 2020 (3) JPG
Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (168) jpg
p 19 Mark Zuckerberg WC jpg
telefon  jpg
incendiu autobuz  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
pumn 1  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net