«Regele vinului»: din Rolls-Royce, direct în arest
“Bun îi vinul ghiurghiuliu, cules toamna pi târziu”, spune un cântec celebru. George Ivănescu, boss-ul Murfatlar, are şanse mari să uite gustul vinului în următorii ani. Societăţile conduse de el au dat statului român o ţeapă de 600 de milioane de lei, iar milionarul va face cunoştinţă cu apa cristalină de la “Beciul domnesc”.
Mergea cu un Rolls-Royce în valoare de 250.000 de euro, locuia într-o vilă superbă în Bucureşti şi se afla printre miliardarii de top ai României, cu o avere estimată în 2011 la 28-30 de milioane de euro, conform revistei Forbes Romania. Era un bărbat liber, după divorţul de Anca, şi era adesea surprins la braţul unor femei frumoase şi celebre, printre care se numără şi Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu la Cotroceni. Ascensiunea lui George Ivănescu (53 de ani) a început în anul 2000, când Ministerul Agriculturii privatiza societatea ”Vie şi Vin Murfatlar”, iar George Ivănescu ajungea, din şef al unei societăţi cu sediul în comuna buzoiană Poşta Câlnău, ”stăpân” peste podgoriile Murfatlar.
Deja supranumit ”Bachus” sau ”Regele vinului”, Ivănescu avea în grijă, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie, peste 3.000 de hectare de vie. În perioada 2010-2014, împreună cu mai mulţi complici, inclusiv foşti directori din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF, a păcălit statul prin inginerii fiscale care i-au adus în conturi aproape 600 de milioane de lei. Astfel, societăţile controlate de George Ivănescu au obţinut “autorizarea cu încălcarea dispoziţiilor fiscale a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi sustragerea de la plata TVA şi a accizelor”.
Deşi în piaţă toată lumea ştia de ani buni şmecheriile făcute de mai-marii de la Murfatlar, anchetele s-au lăsat aşteptate. Dar luni, 17 octombrie, s-a spart ”buboiul” corupţiei pe dealurile de la Murfatlar. Procurorii DNA au trecut la atac şi au efectuat 28 de percheziţii la mai multe adrese din Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova, la sediile unor firme din industria viticolă şi la locuinţele mai multor persoane. Ivănescu a fost reţinut luni seara, iar marţi a fost dus la mandat. Cum va suporta oare arestul după ce a fost obişnuit nimai cu limuzine, case luxoase, hoteluri de cinci stele şi relaţii la nivel înalt în lumea politică?
Podgoria produce 20 de milioane de sticle de vin pe an
Murfatlar România SA, cel mai mare şi mai cunoscut producător de vinuri din România, cu o cotă de piaţă de 16% şi 20.000.000 de sticle de vin produse pe an, a intrat în insolvenţă în 2012, iar din 2014 activează conform unui plan de reorganizare. Compania deţine 3.000 de hectare de vie în Valu lui Traian, Murfatlar, Poarta Albă, Siminoc şi Valea Dacilor şi exportă 15% din producţia anuală în 15 state.