RO-ALERT. Totul despre sistemul de alertare a populației

Ultima actualizare:

    Prin sistemul Ro-Alert cetățenii sunt avertizați în legătură cu pericole iminente, ce le pot amenința sănătatea sau viața
Prin sistemul Ro-Alert cetățenii sunt avertizați în legătură cu pericole iminente, ce le pot amenința sănătatea sau viața

Sistemul Ro-Alert îi avertizează pe români atunci când sănătatea sau viața lor poate fi pusă în pericol. Este vorba de atenționări în cazul unor fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile. Sistemul Ro-Alert este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Cum funcționează sistemul Ro-Alert

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populației, operatorul Sistemului Ro-Alert are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie transmisă avertizarea.

Sistemul Ro-Alert funcționează prin intermediul releelor companiilor de telefonie mobilă
Sistemul Ro-Alert funcționează prin intermediul releelor companiilor de telefonie mobilă

Cum este difuzat mesajul Ro-Alert

Conținutul mesajului de avertizare și informațiile legate de zona în care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legături private de interconectare a Sistemului Ro-Alert cu rețelele operatorilor de telefonie mobilă.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează sistemul Ro-Alert, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Alte informații referitoare la avertizarea unei situații de urgență difuzate rețelelor de comunicații mobile includ valabilitatea mesajelor și numărul de redifuzari. Un telefon mobil care a recepționat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetări ale aceluiași mesaj.

Cine difuzează mesajele Ro-Alert

Sistemul Ro-Alert este constituit, operat și dezvoltat de către Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în scopul difuzării mesajelor de avertizare a populației în situații de urgență, folosind infrastructurile rețelelor operatorilor de comunicații mobile din România și alte mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare populației (radiodifuziune, televiziune, etc).

Serviciul de Telecomunicații Speciale este responsabil din punct de vedere tehnic de implementarea, punerea în funcțiune și administrarea Sistemului Ro-Alert, precum și de realizarea canalelor securizate necesare funcționării acestuia.

Cine sunt operatorii de telefonie implicați în sistemul Ro-Alert

Operatorul este oricare dintre furnizorii autorizați de rețele publice de comunicații mobile din România, respectiv VODAFONE, ORANGE, TELEKOM și RCS&RDS. Operatorii sunt responsabili pentru asigurarea condițiilor tehnice necesare interconectării Sistemului Ro-Alert cu infrastructurile rețelelor proprii.

Ce tipuri de situații sunt anunțate prin sistemul Ro-Alert

Sistemul Ro-Alerteste folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Mesajele de avertizare vor fi trimise doar în situații extrem de grave care pot pune în pericol comunitățile. Spre exemplu, va fi utilizat sistemul Ro-Alert în cazul avertizării meteorologice COD ROȘU de fenomene meteorologice periculoase, avertizării COD ROȘU de inundații pe cursuri de ape neîndiguite sau alte tipuri de situații de urgență.

De asemenea, vor fi emise mesaje de avertizare în cazul unor incidente CBRN în afara amplasamentelor, care pot avea urmări grave asupra populației.

Prin sistemul Ro-Alert sunt transmise mesaje de genul „Cod Roșu de inundații”
Prin sistemul Ro-Alert sunt transmise mesaje de genul „Cod Roșu de inundații”

Sistemul Ro-Alert trimite mesaje în caz de cutremur?

În cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Cum poți afla dacă autoritățile din zona în care te afli pot emite mesaje Ro-Alert?

Mesajele Ro-Alert pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor Ro-Alert.

Mesajele de avertizare vor putea fi primite doar în zonele acoperite de rețelele operatorilor de comunicații mobile din țara noastră.

Ro-Alert înlocuiește sistemele actuale de alertare?

Sistemul Ro-Alert este complementar celorlalte sisteme de înștiințare/alarmare existente.

Până la primirea unei avertizări, acordați-vă timp pentru elaborarea unui plan de urgență, care include ceea ce trebuie să faceți, unde și la cine să mergeți pentru ajutor și de cine ar trebui să aveți grijă.

Cum arată și cum se aud mesajele de avertizare primite pe telefoanele mobile?

Aspectul mesajelor de avertizare de urgență depinde de marca și de modelul telefonului dvs.

Cu toate acestea, mesajele vor avea caracteristici comune. Mesajele Ro-Alert vă vor indica informații despre situația de urgență produsă, durata de manifestare, măsurile minimale de protecție, instituția care trimite mesajul de avertizare și, dacă este necesar, unde să vă informați pentru mai multe detalii.

Mesajul Ro-Alert ar trebui să apară automat pe ecranul telefonului, având un sunet de avertizare unic.

Acesta este un model de mesaj Ro-Alert
Acesta este un model de mesaj Ro-Alert

Mesajele de avertizare vor viza doar anumite zone?

Sistemul Ro-Alert permite difuzarea mesajelor de avertizare numai către o anumită zonă afectată, astfel încât numai cei interesați să recepționeze vor primi mesajele Ro-Alert.

Ce trebuie să faci dacă primești un mesaj Ro-Alert?

În momentul primirii unui mesaj de avertizare, sunt difuzate și alte informații utile pentru siguranța comunităților.

În funcție de tipul de risc manifestat, autoritățile vor preciza măsurile de protecție pentru cetățeni, prin intermediul aplicației sau prin medii alternative indicate.

Totodată, pentru a cunoaște regulile de bază în situații de urgență, puteți consulta Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență.

Poți răspunde mesajelor de avertizare Ro-Alert?

Nu, nu vei putea să răspunzi la mesajul de avertizare Ro-Alert sau să contactezi serviciile de urgență prin intermediul acestui sistem.

În caz de urgență, sună la 112!

Cum afli dacă pericolul a trecut și ai ieșit de sub incidența mesajului de avertizare?

Structurile responsabile pot actualiza oricând un mesaj de avertizare în cazul în care situația se schimbă. Nu va fi emisă o avertizare de tip „alertă finalizată”. Structurile responsabile vor asigura informații, în timp real, publicului prin intermediul mass-media, aplicației DSU, paginilor oficiale de Facebook IGSU și DSU.

Poți primi mesaje Ro-Alert și dacă dispozitivul este conectat la o rețea wireless cu internet? Poți primi mesaje și pe tabletă sau calculator?

Mesajul Ro-Alert utilizează rețelele de telefonie mobilă din România și poate fi difuzat numai pe telefoanele mobile conectate la rețea.

Telefoanele mobile care sunt conectate doar la internet prin wireless, tabletele sau calculatoarele nu pot primi mesaje de avertizare. Condiția esențială este conexiunea la o rețea de telefonie mobilă din România.

Ce trebuie să faci pentru a primi mesajele Ro-Alert?

Mesajele Ro-Alert pot fi primite pe orice telefon mobil compatibil cu tehnologia Cell Broadcast. Multe telefoane mobile vândute în România sunt deja compatibile cu cerințele sistemului Ro-Alert.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip Ro-Alert.

Te afli într-o zonă în care a fost difuzat un mesaj Ro-Alert, dar nu l-ai primit. Care ar putea fi cauza?

Există mai multe cauze care pot duce la nerecepționarea mesajelor Ro-Alert și anume:- telefonul nu este pornit- telefonul nu are semnal- telefonul nu este compatibil cu tehnologia Cell Broadcast- telefonul nu este configurat pentru a putea recepționa mesajele Ro-Alert

Primești mesaj Ro-Alert doar dacă te afli într-o zonă pentru care s-a emis amertizarea
Primești mesaj Ro-Alert doar dacă te afli într-o zonă pentru care s-a emis amertizarea

Primești mesaje Ro-Alert și dacă dispozitivul este oprit sau pus pe modul silențios?

În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite mesaje de avertizare.

Dacă telefonul se află pe mod silențios, atunci alerta de urgență se va putea primi.

Ce trebuie să faci dacă primești un mesaj Ro-Alert de test pe dispozitivul tău?

Testarea este o parte necesară pentru a vă asigura că sistemul de avertizare Ro-Alert funcționează bine.

Există posibilitatea să primiți mesaje de testare suplimentare, care vă vor ajuta să știți dacă telefonul dumneavoastră este compatibil cu tehnologia utilizată. Toate mesajele de verificare vor fi însoțite de mesajul TEST.

Ce trebuie să faci dacă primești un mesaj Ro-Alert în timp ce conduci?

Ar trebui să opriți într-un loc sigur și să verificați imediat mesajul. Dacă sunt și alți ocupanți ai mașinii, rugați-i să citească alerta.

Nu încercați să citiți mesajul Ro-Alert în timp ce conduceți!

Nu sunați la numărul de urgență 112 decât dacă vă aflați în pericol sau sunteți martorii unei situații de urgență.

Vei primi mesaje de avertizare și dacă ești în altă zonă decât cea în care locuiești?

Sistemul Ro-Alert este folosit în situații în care viața și sănătatea cetățenilor dintr-o anumită zonă sunt puse în pericol. Astfel, mesajele de avertizare sunt difuzate către toate dispozitivele conectate la rețelele de telefonie mobilă din zone aflate sub amenințarea unor riscuri.

Indiferent de zona în care locuiți, dacă sunteți într-un loc în care se poate întâmpla un eveniment negativ major, veți primi un mesaj pe telefon.

Poți primi mesaje Ro-Alert din locul în care locuiești, chiar dacă nu te afli în acea zonă?

Nicio persoană care nu se află în zone aflate sub amenințarea situațiilor de urgență grave nu va primi mesaje de avertizare.

Mesajele vor fi difuzate prin intermediul tehnologiei Cell Broadcast care permite ca antenele de comunicații mobile din zona aflată sub amenințare să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora.

Vei fi taxat dacă primești un mesaj Ro-Alert?

Primirea mesajelor de avertizare este gratuită.

Mesajele Ro-Alert trimise pot colecta date personale despre tine?

Nu. Sistemul Ro-Alert este folosit doar pentru difuzarea mesajelor de avertizare.

Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare și, prin urmare, rămân necunoscute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
madrid jpg
Guvern FB jpg
catedrala nationala decembrie 2024 177 crop jpg webp
6 front tineri sinucidere jpg
terapie intensiva jpeg
Parcul Lacul Morii 1 jpeg
6 front jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net