Şoriciul şi toba "eco" te rup la buzunar
Ca de fiecare dată de Sărbători şi în acest an, românii au fost cuprinşi de febra cumpărăturilor. Târgurile şi magazinele cu produse Eco sunt singura soluţie pentru o masă perfectă de Crăciun. Reporterii Click au luat pulsul pieţei tradiţionale în Capitală şi vă prezintă oferta.
Crăciunul! Una dintre puţinele ocazii în care, săraci sau bogaţi, tineri sau bătrâni au un meniu asemănător. Dacă în timpul anului fiecare mănâncă ce poate, când poate şi cum poate, acum, toată lumea încearcă să respecte clasica masă tradiţională de Sărbătoare. Pe masă trebuie să fie musai o brânză bună, cârnaţi, piftie,friptură şi niscaiva şorici sau jumări. Başca o ţuică sau un vin bun, de preferinţă roşu. Ţăranii cu iniţiativă au prins afacerea din zbor şi aduc mai multă marfă decât de obicei. În timp ce unii au clienţi fideli, alţii încearcă să eficientizeze la maxim taraba sau magazinul unde vând. Preţurile au luat-o razna şi comercianţii se zbat să dea “tunul” anului.
“Avem orice pentru oricine. Tot ce vreţi de la porc , brânzeturi de oaie, vacă sau capră. Proaspăt şi bun!”, îşi laudă marfa, la căsuţa sa de lemn din Piaţa Pipera, Ioan Maniţiu din Poiana Sibiului. În cel mai mare târg de produse tradiţionale din Capitală, deschis în curtea Universităţii de Agronomie, zeci de comercianţi din toată ţara se întrec în “seducerea” clienţilor cu produse tradiţionale.
“Am făcut lebăr, caltaboşi sau cârnaţi după reţete vechi de sute de ani” îşi laudă marfa Elena Poponeci, din Şirnia de Braşov. Preţurile nu sunt mici dar nimeni nu face mofturi pentru că ce ar fi Crăciunul fără cârnaţi, friptură, piftie?
Preţuri
Brânză burduf 35 lei/kg
Telemea oaie 30-35 lei/kg
Telemea vacă 30 lei/kg
Urdă 20 lei/ kg
Caş 30 lei/kg
Cârnaţi 35-45 lei/kg
Caltaboş 35 lei/kg
Slănină 25-35 lei/kg
Piftie 20 lei/kg
Tobă 30-40 lei/kg
Lebăr 35-40 lei/kg
Pulpă porc afumată 45 lei/kg
Şorici 7 lei/100 g
Jumări 6 lei/100 g
Ciolan 20 lei/kg
Coaste 20 lei/kg
Muşchiuleţ de berbecuţ 65 lei/kg
Pulpă de porc 50 lei/kg.
Du carnea de porc la control!
Carnea pe care nu aţi cumpărat-o din magazine şi care nu au are pe ea ştampila inspectorilor sanitar- veterinari e bine să o verificaţi. În toate oraşele există puncte de Control Sanitar–Veterinar, în special în pieţe. În Capitală, singurul loc deschis de ANSVSA se află în Piaţa Progresul, iar cei interesaţi pot veni aici ca să testeze carnea de porc de trichineloză până pe 24 decembrie, dar şi în perioada 27 - 31 decembrie, între orele 9.00 - 18.30. Zilele acestea a fost coadă. Doar, sâmbătă, de Ignat au venit 400 de persoane, după ce au sacrificat porcii.