Sorina Pintea: ”Nevoile sistemului medical sunt atât de mari încât ceea ce am făcut până acum pare foarte puțin”

Ultima actualizare:

    Sorina Pintea a anunțat că școlile nu vor fi închise decât punctual, dacă mai mult de 20 la sută din copiii din unitatea de învățământ sunt bolnavi de gripă
Sorina Pintea a anunțat că școlile nu vor fi închise decât punctual, dacă mai mult de 20 la sută din copiii din unitatea de învățământ sunt bolnavi de gripă

Ministrul Sănătății a vorbit, miercuri, despre problemele din sistemul medical. Sorina Pintea a spus că încă este nevoie de multe investiții, că sunt probleme financiare și de management dar și că s-au făcut multe progrese în sistemul de sănătate, în ultimii doi ani.

Ministrul Sorina Pintea a declarat, în cadrul conferinței ”Health România: Radiografia sistemului de sănătate în 2019”, că s-au realizat foarte multe lucruri. ”Este mai ușor să vorbim despre infirmiera care nu schimbă cearșeaful, pentru că este o chestiune foarte vizibilă. Dar sistemul de sănătate este un complex de factori. Vorbim despre actul medical de fiecare dată fără să ne gândim ce înseamnă această sintagmă și care înseamnă mult mai mult decât intervenția efectivă a medicului.

Nevoile în sistemul de sănătate au fost atât de mari, încât ceea ce faccem din anul 2017 până acum, pare puțin. Dar să știți că înseamnă foarte mult”, a explicat demnitarul.

Citește și: Concluzii și nereguli, după controalele făcute de Ministrul Sănătății în Spitale. Ce spune Sorina Pintea despre aceste "descinderi"

Realizări în sistemul medical

Sorina Pintea a făcut referire investiții, la creșterea salariilor medicilor și la piața medicamentelor din România, însă a vorbit și despre problemele din sistemul medical despre care spune că știe că sunt și financiare și din punctul de vedere al resurselor umane.

Printre realizări, Pintea a vorbit și despre dotările cu aparatură medicală. A mai punctat semnarea unui contract de 28 de milioane de lei, în urmă cu 10 zile. Este vorba despre un Grant pentru armonizarea legislației. Astfel că va exista și posibilitatea financiară de a aduce cei mai buni experți pentru modificarea legislației Sănătății.

Citește și: Probleme în Sănătate. Ministrul Sorina Pintea ar putea cere retragerea acreditării a două spitale

Ce lacune are sistemul medical

Lacunele pe care trebuie să le acoperim în perioada următoare la Ministerul Sănătății sunt legate de managementul atât al resurselor umane cât și al resurselor financiare. Nu putem înțelege cheltuirea ineficientă a banilor. Și am să vă dau un exemplu. Moartea unui pacient pe scările unui spital. A unei secții exterioare a unui spital județean. Care nu avea medici de gardă. Aici sunt două probleme. Management medical și management în sine și depășirea competențelor care liucreayă efectiv acolo. Este imposibil ca o asistentă, un personal mediu, să interpreteze rezultatele unei investigații medicale. Nu are căderea s-o facă. Partea de resurse umane și partea de management sunt aspecte importante asupra cărora ne vom apleca”, a mai spus Sorina Pintea .

Citește și: Alertă de securitate informatică! Patru spitale din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Alba, ”infectate” cu un virus cibernetic

Pintea: ”Nu avem nevoie de clădiri pe care să scrie spitale”

Ministrul Pintea a vorbit și de unele spitale și secții ineficiente.

”Când mă refeream la partea de eficiență, mă refeream la păstrarea unor paturi pe o patologie acolo unde nu este nevoie, adică nu ne adaptăm serviciilor medicale din zonă, păstrarea unor cadre medicale acolo unde nu este nevoie. Nu avem nevoie de clădiri pe care să scrie spitale și care să nu fie populate, care să aibă o adresabilitate foarte redusă și pe care să le menținem din varii motive, inclusiv politice. Iar acolo unde sunt pacienți trebuie să cheltuim și să investim eficient. Banii urmează pacientul”, a explicat Sorina Pintea în cadrul conferinței ”Health România: Radiografia sistemului de sănătate în 2019”, organizată de DC Media Group.   

Citește și: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după un control inopinat la Cluj: ”Imaginea este dezolantă!”

Referitor la astfel de probleme, dr.Vasile Cepoi, președintele ANMCS a explicat că “ avem o morbiditate evitabilă mare, ceea ce înseamnă evenimente adverse asociate asistenței medicale. Avem o spitalizare evitabilă foarte mare, ceea ce arată ineficacitatea asistenței medicale de familie și din ambulatoriu. Sistemul sanitar nu răspunde nevoilor populației”.

Citește și: Premieră: Patru spitale au reușit să sară peste trei etape de acreditare. Ce au fost obligate să remedieze

Vaccinul HPV

Sorina Pintea a mai explicat faptul că este finalizată licitația pentru achiziționarea vaccinului HPV care de anul acesta va fi inclus în Programul Național de Vaccinare, pentru fetițe.

„Zilele trecute am văzut că vaccinul HPV se introduce în Anglia și la băieți. Noi anul acesta în Programul național de vaccinare a fost introdus și HPV. Licitația este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV la fetițe. Un alt pas mare înainte", a subliniat Sorina Pintea.

Citește și: Cum va arăta şi cât va costa Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net