Sunt restanțe mari la pensia privată! Nu toți angajatorii o plătesc
Atenție, nu toți angajatorii plătesc contribuția la pensia privată! Ultimele date ale Casei Națioanle de Pensii arată că sunt restanțe de aproape 15 milioane de lei la cele șapte fonduri care administrează Pilonul II de pensii.
Contribuția la pensia privată obligatorie, care reprezintă 3,75%, este plătită de către toți salariații, imediat ce li se fac formele legale de muncă, dacă au până în 35 de ani.
Banii li se rețin lunar de către angajator, care este obligat să-i vireze în contul fondurilor unde oamenii sunt înscriși. Din păcate, nu toți sunt serioși, astfel că există cazuri când, deși contribuția este oprită, nu ajunge mai departe.
Restanțele sunt de aproape 15 milioane de lei
Potrivit ultimelor date publicate de Casa Națională de Pensii, în luna iunie 2018 existau restanțe la Pilonul II în valoare de 14, 98 milione de lei.
Din aceeași sursă aflăm că sumele curente strânse au depășit 636 de milioane de lei și că numărul de asigurați în registrul participanților era de aproape 7,2 milioane de români, dintre care peste 2,2 milioane sunt din București, iar cei mai puțini provin din Giurgiu, 23.706.
Cine administrează pensiile private obligatorii
Cele șapte fonduri care administrează pensiile private ale tinerilor sunt Metropolitan Life, cu peste 1 milion de înscriși, AZT viitorul Tău, cu peste 1,5milioane, BCR, cu 618.655 de participanți, BRD, care are 402.926, Vital, cu 888.920, Aripi, înregistrată cu 723.174 și NN, care are cea mai mai mare cotă de piață: peste 1,96 milioane de români.
Cei mai mulți înscriși la Pilonul II au între 35 și 45 de ani și numără peste 2,5 milioane. Totodată, autoritățile atrag atenția că în iunie nu mai puțin 118.470 de salariați nu figurau cu declarații depuse în sistemul public de pensii.