Soba unde au ars 18 milioane de euro, vedetă în toată lumea

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Procesul tablourilor furate din Olanda de o bandă de români a început ieri la Bucureşti, dar o localitate prăfuită din Dobrogea a devenit deja vedetă pe două continente. Este vorba despre Carcaliu, satul din Tulcea unde au fost arse sau sunt încă ascunse tablourile de 18 milioane de euro.

La Judecătoria Sectorului 3 din Bucureşti s-a desfăşurat ieri primul termen în procesul hoţilor de tablouri de la Galeria Kunsthal din Rotterdam. Şapte picturi semnate de Picasso, Monet, Gauguin, Matisse, De Haan şi Lucian Freud au fost furate în octombrie 2012, în mai puţin de două minute, de o bandă de români. Tablourile au fost aduse în România şi se presupune că ar fi fost arse într-o sobă din localitatea tulceană Carcaliu.

simeon stalpnicul png

În comuna din sud-estul României, cuvântul „străin" atrage de câteva săptămâni încoace fie o înjurătură, fie scenarii de film poliţist. Cert este că oamenii din zonă au văzut în ultima perioadă străini cât să le ajungă pentru o viaţă. În afara echipelor trimise de televiziunile şi ziarele din Bucureşti, acolo au ajuns, în aşteptarea procesului care a început ieri, reprezentanţii mai multor ziare şi ai televiziunii publice din Olanda, jurnalişti de la "The New York Times", ziarişti germani, gazetari norvegieni şi sârbi.

Locul din cimitir unde au fost îngropate, la un moment dat, tablourile furate din Olanda

simeon stalpnicul png

Sătenii din Carcaliu au dat interviuri pentru jurnaliştii străini

simeon stalpnicul png

Toţi vor să vadă cimitirul, unde ar fi fost îngropate, un timp, tablourile. Apoi caută casa lui Radu Dogaru, unde mama acestuia ar fi ars picturile, într-un atac de panică. În prezent, casa pare a fi pustie, chiar dacă în curte sunt parcate două maşini. În Carcaliu, nimeni nu pare să creadă că tablourile au fost până la urmă arse, iar teoriile sătenilor pornesc de la „sunt îngropate, ascunse pe undeva", mergând până la „le-au vândut deja şi au ascuns banii".

Cu toţii par să-l cunoască pe Radu Dogaru şi pe mama acestuia, Olga, şi sunt gata să depună mărturie că sunt oameni buni. Inevitabil, străinii ajung la biserică, unde oameni vin şi azi în costume tradiţionale, ori la cârciuma din sat, situată în centrul comunei şi unde sunt prezenţi toţi cei care au poftă să dezbată actualitatea. Unii săteni sunt gata să stea de vorbă, având o singură grijă: „Nu spuneţi despre noi că suntem o comunitate de hoţi şi de beţivi!".

Au furat tablourile în două minute

Eugen Darie şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Alexandru Bitu, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele. Ei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT la 15 iulie, alături de Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, de Adrian Procop. Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile în valoare de 18 milioane de euro care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Avocaţii spun că picturile nu au fost arse

Judecătoria Sectorului 3, marţi, ora 9.00. Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop au fost trimişi în judecată pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Ieri, la primul termen, avocaţii Maria Vasii şi Cătălin Dancu au aruncat bomba: „tablourile n-au fost arse şi vor fi predate către autorităţile olandeze după ce se va realiza un cadru procesual corect".

Eugen Darie, Radu Dogaru, Alexandru Bitu şi Olga Dogaru  au fost ieri prezenţi la primul termen de judecată

Iniţial, Olga Dogaru declarase că din dorinţa de a-şi proteja fiul şi pentru că îi era frică, s-a hotărât să ardă tablourile, crezând că dacă "tablourile nu vor fi găsite niciodată, nu vor fi probe împotriva lor şi nu vor putea fi condamnaţi".

"Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea.Am băgat coletul - sacul în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. A doua zi, am curăţat soba, scoţând cenuşa, pe care am pus-o într-o roabă şi am lăsat-o în curte", a declarat Olga Dogaru, în faţa procurorilor. Ulterior, în 22 iulie, la Tribunalul Bucureşti, Olga Dogaru şi-a schimbat declaraţia şi a arătat în faţa judecătorilor că nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior.

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
politia rutiera noaptea jpg
index webp
iluzie optica jpg
locuri avion pixabay jpg
NGU2NWU4NDdhZGNjOTAxODVmZTA0MGUwNTQ= thumb jpg
bani multi pensie jpg
Brasov 1 jpg
fabricas jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net