De teama căpuşelor, îşi duc câinii la frizer
Isteria cauzată de căpuşe a băgat spaima în proprietarii de animale din Târgu Jiu. Ei vin în număr foarte mare la medicii veterinari pentru a tunde blana câinilor şi pisicilor.
Cristina a venit la medicul veterinar Cosmin Georgi pentru a-şi tunde căţeluşa din rasa bichon, pe care o creşte de când era mică.
„Îi este foarte frică şi tremură. Sper că o să reuşim să o tundem. Vine vara şi, aşa, scăpăm şi de grija căpuşelor, care nu se vor mai putea prinde de blană", explică stăpâna.
Şi Mihai Caragea a preferat să-şi tundă căţeluşa, după ce a găsit în blana acesteia mai multe căpuşe:
„Medicul a trebuit să-i facă o anestezie pentru că se panicase şi nu mai putea să o tundă.
Am preferat să fac acest lucru după ce am găsit mai multe căpuşe, care puteau să devină periculoase pentru membrii familiei.
Doar vârful cozii a rămas cu blană. E mai haioasă aşa".
Medicul veterinar Cosmin Georgi spune că solicitările de toaletare a animalelor s-au dublat în ultima perioadă:
„Vin câte cinci - şase oameni pe zi care cer ca animalele lor să fie tunse. Multe patrupede nu stau, se sperie şi e nevoie să le tranchilizăm.
Cei mai mulţi proprietari spun că vor să-şi tundă animalele pentru că se tem de căpuşe.
Unii ne cer să le tundem într-un anumit fel şi să mai lăsam blană pe anumite părţi ale corpului. Am avut la tuns şi pisici".
Medicul Vasile Popescu spune că, o dată cu tunsul animalelor, e necesară şi o deparazitare a acestora, pentru că protecţia faţă de căpuşe să fie cât mai eficientă.
Muşcat de 12 căpuşe
Un bărbat de 47 de ani din Iaşi, fost cadru militar, s-a umplut de căpuşe în timpul unei banale ieşiri in faţa blocului.
Bărbatul a ajuns la spital cu abdomenul plin de muşcături de căpuşă
Ieşeanul spune că a ieşit să cureţe buruienile crescute peste măsură în urma ploilor abundente din ultima perioadă şi a simţit furnicături pe tot corpul.
Când a ajuns în casă a observat că este plin de căpuşe şi a plecat imediat la spital.
Medicii de la Urgenţe spun că este cel mai grav caz de acest fel tratat vreodată la Iaşi.
După ce i-au fost îndepărtate insectele, pacientul a fost transferat la secţia Infecţioase pentru analize complete.
„A beneficiat de extragerea chirurgicală a corpilor străini şi a fost direcţionat la Spitalul de Boli Infecţioase pentru profilaxia bolii Lyme", a precizat Tudor Ciuhodaru, medic coordonator Urgenţe.