Testarea elevilor anti Covid la școală. Tot ce trebuie să știi despre procedură

Ultima actualizare:

    Elevii vor fi testați cu teste pe bază de salivă lunea și joia
Elevii vor fi testați cu teste pe bază de salivă lunea și joia

Testarea elevilor anti Covid la școală va începe, cel mai probabil, săptămâna viitoare, asta în condițiile în care testele vor ajunge în toate unitățile de învățământ și grădinițe spre finalul acestei săptămâni, potrivit unui anunț al Ministerului Educației. S-au stabilit zilele de testare, locul dar și cine va efectua procedura. Iată tot ce trebuie să știi!

Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară procedura privind administrarea testelor pe bază de salivă în școli și grădinițe. Testele ar urma să ajungă în unitățile de învățământ la sfârșitul acestei săptămâni.

Când vor ajunge testele pentru depistarea Covid în școli

 Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că testele ajung „în a doua jumătate a săptămânii viitoare. „Ultimele informații de la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate și IGSU erau ca testele ajung în a doua parte a săptămânii viitoare”, spunea Cîmpeanu, duminică. Dacă acest termen se respectă, joi ar putea începe propriu-zis testarea elevilor. Este vorba de circa 70 de milioane de teste de salivă, în trei loturi.

Testarea elevilor anti Covid la școală și grădiniță presupune ca aceștia să nu mănânce cu 30-60 de minute înainte de prelevare. Asta înseamnă că cei mici nu vor avea voie să ia micul dejun acasă în diminețile în care fac testul. 

Când se va face testarea elevilor 

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va face în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii - adică în zilele de luni și joi, la nivelul fiecărei unități de învățământ - școli și grădinițe.

Unde se va efectua procedura

Testarea se va face în sala de clasă sau în sala de grupă, dacă ne referim la grădinițe.

Cine va efectua testarea elevilor

de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate, precizează Ministerul Sănătății. 

Ce se va întâmpla cu testele folosite?

Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală, în care există sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Ce se întâmplă dacă un test iese pozitiv

Dacă un test de salivă iese pozitiv, atunci se urmează o anumită procedură: 

Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.

Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate

Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Cum se interpretează un test de salivă

Există trei rezultate posibile: pozitiv, negativ sau neconcludent. Iată ce înseamnă:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net