Tot ce trebuie să ştii despre Postul Crăciunului

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Mâine începe Postul Crăciunului, iar timp de 40 de zile, până la 25 decembrie, creştinii ortodocşi se vor abţine de la carne, ouă, lactate, peşte şi derivate ale acestora.

Însă a ţine post nu înseamnă doar a renunţa la anumite alimente, ci presupune şi o perioadă de rugăciune şi curăţare sufletească. 

Un post mai îngăduitor

Postul Crăciunului, al doilea mare Post din an după cel al Paştelui, este mult mai blând şi mai permisiv, deoarece în această perioadă avem mai multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Însă, nu toată lumea trebuie să se abţină de la mâncare. De exemplu, copiii mici, femeile gravide sau care au născut, persoanele în covalescenţă, cele în vârstă sau bolnavii cronici nu ar trebui să ţină post, deoarece organismul lor are nevoie de o alimentaţie corectă, de cât mai multe vitamine, minerale şi nutrienţi. 

Când ţinem post aspru sau negru

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, în 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, credincioşii trebuie să respecte un post mai aspru decât celelalte zile: ei nu au voie să mănânce nimic până după-amiaza, iar în alte zone se mănâncă doar la răsăritul Luceafărului de seară.  

Dezlegări la ulei şi vin

În Post, în zilele de luni, miercuri şi vineri se mănâncă bucate fără ulei şi nu se bea vin. Când se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie, în ziua respectivă (fie că este miercuri sau vineri) se consumă, totuşi, alimente gătite în ulei şi se bea vin. Dezlegări sunt şi în sâmbetele şi duminicile până pe 20 decembrie inclusiv, dar şi în zilele de marţi şi joi. 

Dezlegări la peşte

Între 21 noiembrie şi 20 decembrie, în zilele de sâmbătă şi duminică, Biserica a rânduit să fie dezlegare la peşte. Dacă, în afara acestor zile, se sărbătoreşte hramul bisericii sau un sfânt însemnat în calendar cu cruce roşie, se face, de asemenea, dezlegare la peşte. 

Aşadar, luni, pe 21 noiembrie, este prima zi din post când se dă dezlegare la peşte, cu ocazia sărbătorii Intrării în Biserică a Maicii Domnului. 

În plus, putem mânca peşte şi miercuri, 30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

Ce este postul sufletesc

Pentru a împlini Postul spiritual sau sufletesc, credincioşii trebuie să respecte anumite ritualuri religioase: să se roage pentru liniştea întregii familii, a rudelor şi prietenilor care trăiesc momente de cumpănă. 

Rugăciunile din timpul Postului se referă şi la iertarea greşelilor făcute cu voie şi fără de voie. De asemenea, credincioşii trebuie să se roage  pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi, să participe la slujbele rânduite în timpul Postului, să se sfătuiască cu duhovnicul lor şi să se lepede de mânie, de minciuni sau de jurământul mincinos.

Luni sărbătorim Lăsata Secului 

Pe 14 noiembrie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsata Secului. Potrivit tradiţiei creştine, această sărbătoare este un prilej de petreceri în familie. Conform obiceiului, masa e aşezată la răsărit, lângă o icoană, e acoperită cu o faţă de masă albă, iar în mijlocul acesteia se aşază o pâine preparată în casă şi sare. Potrivit tradiţiei, la masa festivă se consumă anumite alimente care atrag sporul.  La aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie boabele. Desigur, ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm” în  necazuri. La desert se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul.

Ce alimente putem consuma

  • Ciuperci - Ciupercile mai sunt denumite şi carne vegetală pentru că înlocuiesc cu succes carnea şi produsele din carne. Conţin 90% apă şi sunt foarte sărace în calorii. Ele pot fi consumate proaspete, tăiate bucăţele în salate, dar şi preparate la tavă sau grătar. Dacă le mănânci proaspete, recomandat ar fi să consumi o cantitate mică, deoarece ciupercile conţin anumite fibre care se digeră bine doar dacă sunt tratate termic. Putem folosi ciupercile şi în mâncăruri gătite: mâncărică de ciuperci, sarmale de post cu orez şi ciuperci, pilaf cu ciuperci sau ardei umpluţi cu orez şi ciuperci. 
  • Fasole uscată, linte şi năut - Fasolea uscată conţine foarte multe fibre. Putem mânca salată în care să adăugăm boabe de fasole fiartă, putem consuma fasole bătută, mâncărică sau ciorbă de fasole. Când o prepari, fasolea se fierbe în trei ape pentru a inactiva factorii ce blochează digestia. Şi hrişca este extrem de sănătoasă. Bogată în vitamina P, combate celulita, hemoroizii şi varicele. Fasolea conţine cea mai mare cantitate de proteine înlocuind cu succes produsele din carne. 
  • Produse din soia - Soia este o altă sursă foarte importantă de proteine care poate fi consumată în locul produselor din carne. Alege lapte din soia fortificat deoarece conţine multe vitamine şi minerale. Produsele din soia înlocuiesc cu brio produsele din carne, ouăle dar şi lactatele. 
  • Legume proaspete şi murături - Pieţele sunt pline cu legume se sezon. Cumpără şi consumă cu încredere ardei gras, salată, varză, cartofi, dar şi fructe precum mere, pere, gutui etc. Salata nu trebuie să-ţi lipsească din meniu. Iar dacă te gândeşti la un desert, poţi alege ciocolată amăruie de post.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net