Trei motive pentru care românii merg la psiholog
Un grup de psihologi și psihoterapeuți a demarat, pentru prima oară în țara noastră, o campanie națională de testare a sănătății emoționale a românilor. Potrivit acestora, depresia, anxietatea și stresul sunt top trei motive pentru care mergem la psiholog. Ceea ce nu știm, iar campania are scopul de a ne face să înțelegem, este faptul că emoțiile negative provoacă boli fizice. Tocmai de aceea, testarea sănătății emoționale este la fel de importantă ca analizele de sânge anuale.
Peste 30 de specialiști în psihologie și psihiatrie din România și-au unit forțele și au lansat primul program național de testare a sănătății emoționale a românilor: „Abonament de sănătatea emoțională”.
Medici și psihologi, lucrând în echipă, au constatat că emoțiile și sănătatea fizică a corpului nostru sunt în strânsă legătură.
Programul constă într-un test complex de evaluare psihologică, cu aplicabilitate periodică și are ca principal scop prevenirea unor afecțiuni medicale, de la cele mai ușoare – hiperaciditate, o durere trecătoare, la cele mai grave – ulcer, alergii, afecțiuni dermatologice, boli cardiovasculare, boli autoimune și chiar cancer.
„Așa cum există testele și analizele obligatorii de sânge efectuate anual, este la fel de importantă existența unui sistem de testare anuală a sănătătii emoționale”, spune Oana Nicolau, coordonatoarea echipei de specialiști din spatele acestui program național.
Anxietatea, depresia, stresul și manifestările lui în general – insomnie, lipsa de concentrare, iritabilitate, stare de slăbiciune, palpitații, și altele - sunt fenomene atât de extinse la nivelul întregii populații, încât riscă să fie confundate cu starea de normalitate.
Chiar și în lipsa unor evenimente traumatice semnificative, programul zilnic încărcat, traficul, schimbările rapide din viața personală sau profesională, incertitudinea în creștere a vieții de zi cu zi își pun amprenta în mod semnificativ asupra echilibrului nostru interior.
Atunci când vorbim de sănătate, ne limităm doar la cea fizică, la ceea ce se vede, la ceea ce se simte organic și pune în pericol viața pacientului, în modul cel mai vizibil, spune specialistul. Nu putem însă vorbi de starea de sănătate, fără a lua în calcul atât partea fizică, cât și partea emoțională. Ambele sunt la fel de importante pentru sănătatea fiecăruia dintre noi.
„Minte sănătoasă, în corp sănătos! Este o expresie cu care toți rezonăm, indiferent de sex, cultură sau vârstă. Provocările vieții de zi cu zi și suferințele emoționale își lasă amprenta asupra corpului nostru, creând predispoziția pentru afecțiuni medicale de la cele mai ușoare – hiperaciditate, o durere trecatoare, la cele mai grave – ulcer, alergii, afecțiuni dermatologice, boli cardiovasculare, boli autoimune și chiar cancer. Corpul și emoțiile sunt în strânsă legătură. Ceea ce nu reușim să spunem în cuvinte se va citi pe corp, sau va sta poate la baza erodării relațiilor cu ceilalți. Această campanie este o invitație la sănătate , privită din toate punctele de vedere”, precizează psihoterapeutul Oana Nicolau.
Cei care își doresc să beneficieze de programele de testare dezvoltate în această campanie pot apela atât la sedințe de evaluare anuale, cât și la servicii integrate, de tipul abonamentelor. În baza unui cost lunar, clientului îi vor fi recomandate servicii de psihoterapie, logopedie, psihiatrie, în funcție de nevoile fiecăruia în parte.
Alături de Clinica „Oana Nicolau” se află clinici partenere din întreaga țară, primele orașe care s-au alăturat campaniei fiind Iași, Cluj, Timișoara Oradea și Craiova. Accesul la sistemul de testare dezvoltat în cadrul campaniei ”Abonament de sănătate emoțională” este însă disponibil oricărui român, de pe teritoriul țării sau din afara ei, prin intermediul serviciilor online.