Uite ce paragină îi aşteaptă pe turişti pe Litoral!
Clădiri celebre de pe Litoralul românesc sunt în paragină de ani de zile: Cazinoul, Sinagoga sau Hotelul Intim din Constanţa sunt doar câteva locuri peste care buruienile şi mucegaiul au pus stăpânire. În aceeaşi stare se află de 18 ani şi staţiunea Olimp.
Într-o lună, mii de turişti iau cu asalt staţiunile de pe litoral. Imagini dezolante au fost surprinse, însă, de reprezentanţi ai comunităţii Cronicari Digitali, care au vizitat Constanţa zilele trecute. Clădiri din patrimoniul oraşului aflate în paragină de ani de zile, cum ar fi Sinagoga sau Hotelul Intim, aflat pe locul unde a poposit Mihai Eminescu, au fost surprinse de oaspeţi, scrie adevarul.ro.
Sinagoga din Constanţa este una dintre cele mai frumoase edificii de la malul mării. Aflat într-o stare dezastruoasă, lăcaşul de cult al evreilor mai stă în picioare printr-o minune, aşteptând intervenţia autorităţilor pentru salvarea sa. Sinagoga a fost construită în 1910, la iniţiativa comunităţii evreieşti conduse de Pincu Şapira. În timpul războiului, aici a fost depozit militar german de armament. Lipsa unor lucrări de întreţinere şi pază au dus în cele din urmă la degradarea gravă a clădirii. Construcţia a fost folosită până în anul 2004.
Hotelul Intim este ridicat pe locul unde a poposit, cândva, Luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. El i-a trimis, melancolic, o scrisoare iubitei sale, promiţându-i că o va aduce aici. La 7 ani de la scrisoarea de dragoste trimisă Veronicăi sale, poetul era plâns de o Românie întreagă. Se stinsese din viaţă într-un sanatoriu de boli mintale, la 15 iunie 1889. Mai avusese un singur dor, să fie lăsat să moară la marginea mării. Hôtel d’Angleterre nu mai există de mult la Constanţa, dar pe locul său a fost ridicat Hotelul Intim, care şi el a ajuns o ruină. Hollywood-ul a pătruns aici, în toamna lui 2015, când au fost turnate scene din thrillerul „What happened to Monday“.
Cazinoul din Constanţa este în paragină de peste 10 ani. Abia acum, Guvernul a aprobat un plan de consolidare şi restaurare care va costa nu mai puţin de 111 milioane lei. „Cazinoul va putea redeveni un centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională, cu o sală multifuncţională de 200 de locuri şi de o sală de festivităţi de 150 de locuri“, precizează MDRAP.
Imagini dezolante surprinse şi în staţiunea-etalon de pe Litoral, Olimp – Neptun. Românii de rând îi spuneau ”oraşul interzis” pentru că în complexul hotelier Panoramic - Amfiteatru- Belvedere din Olimp aveau acces doar nomenclaturiştii comunişti, străinii şi actorii. De 18 ani, este ”oraşul părăsit” pentru că grupul de hoteluri a rămas o ruină. Clădiri în pagină, uşi zăvorâte, miros greu de mucegai, rugină şi tencuială scorojită. De câţiva ani se tot spune că acest complex va fi complet renovat, la nivel de patru stele, dar în realitate totul este o ruină. Nici urmă de muncitor, nici un utilaj. Asfaltul este spart, treptele sunt rupte, parcările sunt goale, iar aleile spre plajă sunt năpădite de buruieni.