Uite ce poţi face cu uleiul alimentar folosit!
Gândiţi-vă şi la mediul înconjurător, nu numai la confortul personal! Aruncarea la întâmplare a uleiului folosit lasă urme grave asupra mediului şi a sănătăţii! Cu un minim de efort, puteţi aduna uleiul pe care îl folosiţi la gătit în recipient de plastic şi îl puteţi recicla. Iată ce variante există!
Prin prăjire, caracteristicile fizice şi chimice ale uleiului alimentar suferă transformări care pot avea efecte negative asupra sănătăţii şi mediului. Mulţi aruncă uleiul la chiuvetă, în coşul de gunoi, în toalete sau chiar în natură (în grădină, în râu etc). Dar trebuie ştiut faptul că atunci când uleiul alimentar ajunge în ape, se formează un strat care acoperă suprafaţa apei şi împiedică absorbţia oxigenului. Compuşii din ulei prezenţi în apă cresc cererea de oxigen şi o fac toxică.
Afectează şi sistemele de scurgere
În consecinţă, peştii absorb compuşii toxici din apa poluată şi devin la rândul lor toxici pentru oameni. În acelaşi timp, uleiul alimentar uzat aruncat la chiuvetă provoacă diverse probleme de mentenanţă în sistem. Efectul se produce atunci când uleiul se solidifică şi se acumulează în sistemul de scurgere. Odată ce scurgerea e blocată, au loc refulări care pot avea un efect dăunător pentru mediu şi înseamnă costuri în plus pentru înlocuirea ţevilor şi curăţenie. Un litru de ulei alimentar aruncat în chiuvetă poluează 1 milion de litri de apă, atrag atenţia organizaţiile ecologiste. Uleiul, odată ajuns în sistemul de canalizare, devine nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereţii sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor, iar atunci când este aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deşeurilor sub forma unei substanţe greu degradabile, scrie adevarul.ro. O soluţie la îndemână pentru protecţia mediului ar fi ca oamenii să recicleze uleiul alimentar folosit. Întâi uleiul folosit trebuie vărsat într-o sticlă PET transparentă de minimum 1 kg (sticle PET de 0,5 l) sau maximum 4 kg (PET de 2,5 l), după ce a fost filtrat cu o sită. Pentru a putea fi reciclat, uleiul trebuie să fie curat, fără depuneri de resturi alimentare sau apă.
Uleiosul
Serviciul de colectare este gratuit şi se adresează persoanelor fizice şi juridice (HoReCa) de pe raza celor 6 sectoare ale municipiului Bucureşti şi celor din municipiul Iaşi. Cantitatea minimă de predare este de 4 litri pentru persoanele fizice şi 20 litri pentru persoanele juridice. Uleiul colectat este predat unui centru de colectare. Serviciul ”Uleiosul” poate fi contactat, folosind datele de mai jos. Telefon: 0741.027.082 (Bucureşti, Iaşi) Telefon: 0743.780.766 (Iaşi) E-mail: uleiosul@gmail.com site: uleiosul.comuleiosul.com 2.
Sigurec
Persoanele pot duce sticlele cu ulei folosit la staţiile Sigurec din parcările Carrefour. La preluare, uleiul este cântărit şi, în funcţie de cantitate, se eliberează un voucher valoric ce poate fi folosit ca reducere la cumpărături, valoarea unui kilogram de ulei alimentar uzat fiind de 0,50 lei. Acesta poate fi folosit la reduceri pentru cumpărături şi concursuri Sigurec.
MOL România
Mol România e prima reţea de benzinării care încă din 2012 a iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat, cu scopul de a contribui la protecţia mediului şi la educaţia civică privind acest subiect. Persoanele care vor înmâna la punctele de colectare din benzinăriile MOL cel puţin un litru de ulei alimentar uzat vor primi un cadou, în limita stocului disponibil. Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia respectivă. Uleiul colectat de MOL România de la populaţie e predat şi intră în gestiunea companiei specializate Biofilter România, care asigură transportul şi predarea cantităţii colectate la un operator autorizat. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităţilor, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producţie. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină). Procedura de predare este foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient trebuie predat personalului din staţia aleasa de voi.