VIDEO. Tehnologia la sat. Este prima comună din România unde locuitorii îşi plătesc taxele electronic
Se poate şi la ţară. Localnicii unei comune din judeţul Alba au depăşit multe oraşe importante din ţară, din punctul de vedere al tehnologiei. Oamenii îşi plătesc taxele şi impozitele la automatele electronice instalate de primărie, în fiecare sat. Primarul spune că vrea să desfiinţeze casieria instituţiei. Mai mult, edilul susţine că anul acesta vrea să elimine de tot „hârţogăria”.
Este vorba despre localitatea Ciugud din judeţul Alba, o comună cu aproximativ 2.600 de suflete. Sătenii sunt obişnuiţi cu tehnologia de ani buni. În toate spaţiile publice au internet gratuit. Acum, Ciugud a devenit prima comună din România în care taxele şi impozitele se plătesc electronic.
Cum se plătesc impozitele
„Este vorba despre automate de plată. Am implementat câte unul în fiecare din cele 6 sate ale comunei. De săptămâna trecută oamenii pot să îşi plătească automat taxele. Este bine şi pentru cetăţeni că nu mai pierd timpul la coadă. Ei fie trebuiau să se deplaseze până la Primărie, ori mergeau funcţionarii în sate. Însă nu puteau să stea mai mult de câteva ore şi poate că în acele momente nu toţi oamenii puteau să vină. Aşa, nu mai depind de noi. Nu este greu să folosească aparatul. Toţi paşii sunt uşor de urmat. Mai mult, aceste aparate sunt amplasate în magayinele săteşti, unde gestionarii sunt instruiţi să-i ajute pe cei care nu se descurcă”, a declarat primarul Gheorghe Damian pentru Click!.
Astfel, edilul vrea să elimine deplasarea funcţionarilor în teritoriu pentru încasarea banilor.
De altfel, operațiunea de plată a fost mult simplificată, astfel încât automatul să poată fi folosit și de cei care nu sunt obișnuiți cu o astfel de tehnică.
Mai întâi fiecre cetăţean primeşte un card pe care e înscris un cod de bare, iar acesta trebuie doar să-l apropie de ecranul aparatului și apoi să plătească.
Vrea să elimine "hârţogăria"
Şi autorităţile locale spun că nu se opresc aici. „Vrem să devenim, anul acesta, „Primăria fără hârtii”. Atât în relaţia cu cetăţenii, dar şi în relaţia cu alte instituţii publice. Să le punem la dispoziţie o aplicaţie „Primăria on-line” unde ei pot să-şi ceară adeverinţe tot on-line. Trebuie să avem o dezbatere cu reprezentanţii ministerelor responsabile. Problema este că nu şi-au armonizat ei infrastructura. În plus trebuie ca orice instituţie să înţeleagă să facă diferenţa între un act în original fizic şi un act în original în mediul electronic”, a mai spus primarul.
Gheorghe Damian a mai spus că pentru aceste dotări a accesat fonduri europene. „Noi avem toată infrastructura necesară luată pe Programul Naţional de Creşterea Capacităţii Administrative. Avem un pachet de softuri integrate unde putem să avem arhivă electronică, avem semnături electronice, avem tot ce ne trebuie”, a mai spus edilul comunei.
Comuna Ciugud nu este mare. Are 6 sate, iar din centrul localităţii până în municipiul Alba-Iulia sunt numai 9 kilometri.