Vine gerul de -20 de grade! Prognoza detaliată până săptămâna viitoare
Meteorologii nu aduc veşti prea bune despre vreme. De azi se opresc ninsorile, însă România o să îngheţe, pentru că vine un ger năprasnic. Click! îţi spune cum va fi vremea în fiecare regiune din ţară, potrivit prognozei valabile pentru următoarele două săptămâni.
- În Banat, vremea se va menţine rece până în 25 ianuarie, cu temperaturi cuprinse între -2 şi 2°C ziua, iar noaptea cu valori cuprinse între -10 şi -6 °C. Mâine vor fi fulguieli pe arii restrânse, iar de marţea viitoare, mercurul va mai urca în termometre, astfel că vom avea la amiază şi 3°C. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte săptămâna viitoare, în special în perioada 24 - 26 ianuarie.
- În Crişana va fi rece, în special dimineaţa şi noaptea, cu minime termice de -10 până la -6°C. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 şi 1°C. Azi vor mai fi ninsori slabe, iar de săptămâna viitoare se va încălzi uşor şi vor fi maxime de 2-4°C şi minime de -6 până la -4°C. Vor fi ninsori slabe pe arii restrânse mâine şi la fel ca-n Banat, probabilitatea pentru precipitaţii va creşte săptămâna viitoare.
De săptămâna viitoare se încălzeşte uşor
- În Transilvania, nopţile vor fi extrem de geroase, cu minime de -20 până la -10 °C. La amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de -5 până la -3°C. De mâine, va creşte probabilitatea pentru ninsori slabe, temporare. Săptămâna viitoare e estimată o încălzire uşoară, astfel că sunt de aşteptat valori medii de -2 până la 1°C ziua şi -12 până la -8°C noaptea.
- În Maramureş, la amiază temperaturile se vor menţine negative, cu maxime de -4 până la-2°C, iar săptămâna viitoare sunt de aşteptat valori medii de -2 până la 2°C ziua şi -8 până la -4°C noaptea.
- Nici Moldova nu scapă de ger. La amiază se vor înregistra temperaturi de -6 până la -4°C, iar nopţile vor deveni geroase în toată regiunea, iar minimele vor fi de -14 şi -10 °C. Ninsori slabe se vor semnala pe arii restrânse în weekend şi luni, 26 ianuarie. De săptămâna viitoare mai câştigăm câteva grade în plus, astfel că sunt estimate valori, în medie regională, de -3 până la 2 grade ziua şi -9 până la -6 °C noaptea.
- Dobrogea va trece şi ea printr-un val de ger. La amiază vor fi -4 până la -2°C, iar noaptea vom avea minime -12 până la -8°C. După 25 ianuarie, meteorologii vin cu veşti bune şi spun că temperaturile vor creşte uşor.
- În Muntenia avem maxime de -7 până la -2°C şi ger noaptea în toată regiunea, minimele urmând a fi de -16 până la -11°C. O încălzire uşoară şi treptată a vremii se va produce după 25 ianuarie, astfel că temperaturile diurne sunt estimate a ajunge la valori medii de -2 până la 2 °C, iar cele nocturne vor fi de -12 până la -7°C.
- În Oltenia, noaptea şi dimineaţa temperaturile vor fi de -13 până la -9°C, iar la amiază vor fi maxime de -3 şi 0°C.
- La munte vor fi maxime termice de -10 până la -8°C şi minime de -18°C până la -13°C în medie. După 25 ianuarie, temperaturile vor fi în creştere uşoară până la valori de -7 până la -2°C ziua şi -12 până la -8°C noaptea.
Îndepărtaţi ţurţurii de pe imobile
Mare grijă la ţurţuri! Sunt un adevărat pericol, iar ISU Bucureşti a precizat că este de datoria cetăţenilor să-i îndepărteze. „Este datoria lor să îndepărteze ţurţurii care se formează în această perioadă cu temperaturi pozitive pe durata zilei. Dacă le este pusă viaţa în pericol la încercarea de a-i îndepărta sau mijloacele proprii nu sunt bune, pot apela numărul de urgenţă 112 şi administraţiile domeniului public. Sunt mai multe cazuri în desfăşurare, dar cea mai mare pondere a activităţii noastre în aceste zile e pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe maşini”, a spus Daniel Vasile, potrivit Agerpres. Ieri, peste 500 de copaci şi stâlpi de electricitate erau căzuţi pe maşini şi carosabil, iar 200 de autoturisme au fost avariate.
Flash iarna
- 885 de persoane salvate în 24 de ore
885 de oameni au fost salvaţi din situaţii de urgenţă, iar dintre aceştia 416 au avut nevoie şi de îngrijiri medicale, potrivit IGSU.
CONSTANŢA. În cursul nopţii de duminică spre luni, o gravidă din localitatea Almalău a fost preluată de doi paramedici şi transportată cu ambulanţa la cea mai apropiată unitate spitalicească din Silistra-Bulgaria. Femeia a născut un băieţel perfect sănătos. În apropiere de localitatea Bugeac, 16 persoane au fost salvate din patru maşini blocate în trafic, după ce s-a intervenit cu o autoşenilată a CNADNR. Ieri, la ora 12.00, 27 de localităţi din judeţ nu aveau curent electric.
BUZĂU. Aici au fost salvate două persoane , un copil de un an şi un bătrân de 68 de ani, din localitatea Amara. În această situaţie s-a intervenit cu mai multe echipaje de pompieri, o şenilată, două utilaje şi o autospecială de transport personal.
VRANCEA. Duminică noapte, echipele de la ISU au intervenit pentru preluarea unei fetiţe care se afla în stare febrilă, din comun ca Tătăran. De asemenea, o gravidă de 28 de ani a fost dusă cu o şenilată din satul Ciuşle la Spitalul Judeţean.
BACĂU. Ieri dimineaţă pompierii au intervenit pentru a prelua o femeie de 55 de ani din comuna Ungureni, care suferă de diabet şi la care ambulanţa nu a putut ajunge din cauza zăpezii, intervenindu-se cu un autogreder pentru a debloca drumul.
TULCEA. O femeie însărcinată în luna a noua, din comuna Casimcea, a fost ajutată de echipele ISU Tulcea cu o autoutilitară 6x6, pentru a fi preluată de Ambulanţă şi dusă la spital.
Autostrada A2, închisă din cauza zăpezii
Autostrada A2, între Lehliu şi Feteşti, şi 18 drumuri naţionale din zece judeţe din estul şi sud-estul ţării erau închise ieri din cauza zăpezii şi a viscolului.
Administratori de drum, amendaţi
Administratorii de drumuri din Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Argeş, Gorj şi Bucureşti au primit 14 amenzi pentru că nu au curăţat drumurile. În total aceştia au fost amendaţi cu 7.300 de lei, potrivit lui Georgian Drăgan,
purtătorul de cuvânt al IGPR.
Peste 12.000 de poliţişti în stradă
La nivel naţional, 12.092 de poliţişti au intervenit cu 6.171 de mijloace auto, pentru a nu se înregistra persoane înzăpezite, blocate în trafic şi expuse unor situaţii de risc. Totodată, aceştia au informat şoferii în ceea ce priveşte circulaţia rutieră pe drumurile publice.
Copiii s-au bucurat de o mini-vacanţă
Singurii care s-au bucurat de zăpadă au fost copiii. Din cauza vremii, autorităţile au decis închiderea şcolilor ieri în Bucureşti şi în şapte judeţe şi parţial în alte nouă judeţe din sudul şi sud-estul ţării. Fericiţi că au scăpat de ore, prichindeii, dar şi adolescenţii, au luat cu asalt parcurile, s-au bulgărit, au făcut oameni de zăpadă şi s-au dat cu sania. Cursurile au fost suspendate în toate unităţile de învăţământ din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Tulcea şi Vrancea. Judeţele în care cursurile au fost suspendate parţial sunt: Brăila, Galaţi, Constanţa, Olt, Dâmboviţa, Argeş, Alba, Vaslui şi Bacău. Cursurile vor fi reluate, azi, în toate unităţile de învăţământ din Bucureşti, Ilfov şi Galaţi. Acestea vor fi reluate şi în judeţul Giurgiu, cu excepţia şcolilor din localităţile Gogoşari, Putineiu şi Schitu. În Ialomiţa vor fi redeschise toate şcolile din mediul urban, iar în Dâmboviţa vor funcţiona toate şcolile, mai puţin cele din localităţile Pucioasa, Vulcana-Pandele, Doiceşti şi Brăneşti. În Olt, opt şcoli rămân închise, iar în Vaslui, cursurile vor fi reluate în şcolile din mediul urban şi, parţial, în cele din mediul rural.