Iarna va dura 5 luni! Se va încălzi abia în aprilie!
Se anunţă o iarnă extrem de severă în Europa, cu ger cumplit, inclusiv în România. Primii care au tras alarma au fost meteorologii ruşi care spun că valul de aer polar ne va lovi în plin. Prognoza sumbră este confirmată şi de specialiştii germani, care spun că se va încălzi abia în aprilie
Iarna care vine va fi cea mai grea de la începutul secolului XX, au anunţat meteorologii ruşi care spun că valul de aer polar va coborâ spre Europa, iar în Rusia va fi o iarnă „normală”. Această previziune este confirmată de datele Serviciului Naţional de Meteorologie din Germania.
„Ciclul de ierni reci, care durează deja de cinci ani, îşi va atinge apogeul. Se previzionează că temperaturile cele mai scăzute se aşteaptă în lunile ianuarie şi februarie 2014, iar luna martie va fi destul de rece. Se va încălzi în Europa nu mai devreme de aprilie”, spun specialiştii germani, citaţi de Agerpres.
Prognoza specialiştilor britanici, de la Centrul European Reading, arată că în România iarna va veni în luna noiembrie, iar în decembrie vor fi temperaturi scăzute şi precipitaţii importante.
Roxana Bojariu, climatolog ANM, ne-a explicat fenomenul.
„Condiţiile de iarnă în România, ca în mare parte din Europa, sunt influenţate de fazele oscilaţiei nord-atlantice. În faza negativă, temperaturile în cea mai mare parte a Europei sunt mai scăzute decât ar fi normal, iar traseul furtunilor este deviat spre sud. În aceste condiţii, activitatea ciclonilor din Mediterana se intensifică şi există o probabilitate crescută de a avea precipitaţii abundente în tot sudul Europei, inclusiv în România. Probabilitatea de producere a viscolelor e şi ea mai ridicată”, ne-a spus expertul.
Cu toate acestea, Roxana Bojariu spune că este prea devreme să facă o predicţie fermă despre asprimea iernii 2013-2014.
"Marele viscol", din 1954, a blocat Capitala
Cele mai grele ierni din România* Iarna 1941-1942, cea mai geroasă a secolului trecut, când la multe staţii meteo din ţară s-au înregistrat recorduri termice negative. De altfel, în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 1942, temperatura a scăzut sub minus 30 de grade Celsius la 27 de staţii meteorologice, culminând cu minima absolută pe teritoriul României, minus 38, 5 grade Celsius, datează de 71 de ani.
* Viscol foarte puternic, din 4-7 ianuarie 1966, când viteza vântului în zona Iaşi s-a apropiat de 200 de km/h. S-au înregistrat minus 20 de grade Celsius.
* În Bucureşti, „Marele viscol” din 1954. Cea mai grea iarnă prin care a trecut Capitala. Vântul în rafale a atins 126 km/h. Troienele au ajuns atunci chiar şi la 5 metri înălţime în sud-estul ţării.
* Iarna 1984-1985 a avut cele mai multe zile consecutive cu temperaturi nocturne sub minus 15 grade.
* 25 ianuarie 2012. Au fost patru valuri de viscole, în mai multe regiuni, îndeseobi în est şi în sud unde ninsorile abundente şi viscolul puternic au impus codul galben şi portocaliu.
Iată ce se întâmplă la temperaturi negative- 0°C îngheaţă apa;- 1°C betonul nu se mai întăreşte;-12°C sticlele de bere îngheaţă şi pot exploda;-18°C E ca în congelator. Carnea îngheaţă şi nu se mai strică;-20°C Şinele de cale ferată se contractă. Pot provoca accidente; -22°C Motorina devine mai vâscoasă. Motorul va porni mai greu;-30°C Nările se lipesc şi respiraţia devine greoaie.