Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului

Ultima actualizare:

De vineri, 31 iulie, credincioşii intră în Postul Sfintei Maria. În acest interval, potrivit tradiţiei, se fac pelerinaje în lăcaşurile ortodoxe care adăpostesc icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, în provincie şi în Capitală.

Cinstim apropiatul praznic al Adormirii Maicii Domnului cu grupaje care adună cele mai renumite icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Capitală, din ţară şi de la Muntele Athos, pentru miile de credincioşi care se roagă cu evlavie şi cred în ajutorul primit de la  Maica lui Hristos.

Cu siguranţă,  Maica Domnului a dăruit acestor icoane putere cerească. Mai mult, Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului sunt cele mai frumoase şi mai fascinante dintre odoarele creştine.    

Icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, renumită ca icoană făcătoare  de minuni, datează din secolul al XVI-lea şi a fost adusă  în România  în anul 1958 de creştini sirieni, în frunte cu episcopul Vasilios Samaha. Icoana a fost oferită  Patriarhului Justinian Marina, în urma unui vis în care Maica Domnului i-a cerut acestuia să-i ducă icoana în acest loc.

Delegaţia din Siria a însoţit icoana, ce a fost depusă în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. După aceea, sfânta icoana a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în data de 25 februarie 1958, de o delegaţie condusă de Părintele Patriarh Teoctist, care, la acea dată, era episcop vicar patriarhal.

Se spune că, în vis, Maica Domnului i-a spus Părintelui Patriarh, Teoctist că trebuie să ducă Icoana Siriaca la Mănăstirea Ghighiu. După acest vis, preoţii au hotărât ca icoana Siriaca să fie dusă la Mănăstirea Ghighiu, unde, la scurt timp după aducerea sa în incinta Mănăstirii, a început să facă minuni.Icoana este zugravită pe lemn de santal şi îşi păstrează numele de "Siriaca" datorită provenienţei sale, aceasta fiind renumită mai ales pentru ajutorul dat credincioşilor în tămăduirea de boli sufleteşti şi trupeşti.  

Această icoană, foarte veche, este iubită de credincioşi pentru că în faţa ei s-au petrecut zeci şi zeci de minuni.

La Mănăstirea Ghighiu credincioşii au bucuria să se închine la această renumită icoană a Maicii Domnului, aşezată în vechea biserică, cunoscută sub numele de Biserica mică. După ce a aşezat icoana în biserica mare a mănăstirii, oaspetele sirian, episcopul Samaha, a izbucnit în plâns.

Cu lacrimile pe obraz, el a s-a rugat în genunchi în faţa icoanei şi i-a cerut iertare Maicii Domnului pentru că a luat-o de la locul ei, pentru că necredinţa oamenilor a alungat-o din Siria. La icoana făcătoare de minuni se ajunge respectând un ritual:se înaintează spre sfântul odor mergând în genunchi.

Minunile povestite de credincioşii ataşaţi acestor locuri sunt consemnate în registrul care evidenţiază numărul oaspeţilor care  au trecut pragul sfâtului lăcaş. Pelerinii revin, adesea, rugându-se la această icoană şi în ziua de Izvorul Tămăduirii, pentru că mănăstirea are un renumit izvor tămăduitor.   

La Mănăstirea Pissiota, icoana Maicii Domnului cu Pruncul a plâns

Pe cel mai circulat drum din România, DN 1, care leagă Bucureştiul de Ploieşti, indicatorul din localitatea Potigrafu te îndrumă spre Mănăstirea Pissiota.

Biserica acestei mănăstiri ascunde multe comori. Dintre ele, cea mai importanta este icoana făcătoare de minuni, Maica Domnului cu Pruncul. Sfântul odor a fost pictat de Eustatiu Stoenescu (1884-1959) folosind o tehnică specială: în orice loc din biserică te-ai afla, ai convingerea că ochii Maicii Domnului te privesc insistent.

La icoana făcătoare de minuni care a lăcrimat o săptămână în mai multe rânduri, şi-au găsit alinarea credincioşi veniţi din Capitală, din judeţul Prahova şi din ţară: bolnavi cu afecţiuni grave, persoane care aveau probleme cu justiţia, femei care-şi doreau să devină mame. Desfiinţată abuziv în anul 1962, Mănăstirea a fost redeschisă în anul 1993. Trei maici venite din obştea de la Ghighiu s-au pus pe treabă  şi, în scurt timp, Mănăstirea Pissiota  şi-a recăpătat statutul de odinioară.

Icoana  Maicii Domnului din Biserica Scaune

În Biserica Scaune ( în spatele Spitalului Colţea) există o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului care atrage aici mulţime de credincioşi.  Documentele vremii spun că prin anul 1928, doctorul Petre Ion, un medic la Spitalul “Colţea”, grav bolnav, a visat că în clopotniţa bisericii se găsea, neştiută de nimeni, o icoană a Maicii Domnului care îl va ajuta să se însănătoşească. După ce visul s-a  s-a repetat trei nopţi la rând, doctorul i-a vorbit preotului paroh despre visul care l-a emoţionat.

Căutând în clopotniţa biserici, informaţia s-a dovedit exactă şi icoana făcătoare de minuni a fost  descoperită. Vestea s-a răspândit cu repeziciune, iar biserica şi împrejurimile ei au devenit neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să ceară ajutor Maicii Domnului  şi să se bucure de binefacerile icoanei miraculoase. Reprezentanţii Poliţiei l-au chemat pe preotul paroh şi i-au cerut să mute icoana în altar, pentru a linişti “ sutele de credincioşi” veniţi să se închine la sfânta icoană. 

Dar minunile icoanei n-au încetat. Abia în anul 1985, noul paroh de atunci, a scos icoana din altar aşezând-o în dreaprta uşilor împărăteşti. Vestea uneia dintre primele minuni , vindecarea unei femei bolnave de cancer la sân, s-a răspândit cu repeziciune. Medicii nu-i mai dădeau nici o şansă. Încurajată de preot, femeia a venit frecvent la biserică. Slujbele făcute special pentru însănătoşirea ei şi atingerea bandajelor de icoana sfântă au vindecat-o în mod miraculos. În semn de recunoştinţă, soţul ei a a dăruit bisericii o ramă din lemn de trandafir sculptat cu care a fost împodobită icoana.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din Biserica “Doamnei”    

Situată pe Calea Victoriei nr 28 (aproape de intersecţia cu Strada Doamnei), Biserica Doamnei adăposteşte o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului ( care a rămas neatinsă de flăcările unui incendiu ). Biserica a fost construită în anul 1683, de doamna Maria, soţia lui Şerban Cantacuzino, pe locul unei foste bisericuţe de lemn construită, de asemenea, de ea.

În sfântul lăcaş, vin să se roage , în număr tot mai mare, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, nu numai credincioşii din Capitală, ci şi din provincie. Credincioşii care se roagă cu credinţă sinceră şi ating sfântul odor se tămăduiesc de boli trupeşti şi sufleteşti, reuşesc să elimine din drumul lor tot felul de obstacole care le întunecă existenţa. Tot în beneficiul credincioşilor, în faţa sfintei icoane se fac slujbe speciale de dezlegare şi se trece cu Sfintele daruri peste cei bolnavi. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Angelina Jolie și Zahara Globurile de Aur 2025 profimedia 0951994386 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 2318880383 jpg
Familia Regală a României (circa 1907)
BeFunky collage (30) jpg
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Radu Mazăre a fost eliberat din penitenciarul Jilava. FOTO Inquam Photos / George Călin
ciuma bubonica profimedia 0147335496 descopera jpg
pistoale radar jpeg
scara catre rai webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net