''Ne-au ars mâinile pe asfalt în căldura asta''
Ce dacă e caniculă? Se munceşte la foc automat! Şantierele, din Capitală, sunt ca un furnicar, deşi afară sunt peste 40 de grade Celisus. Se asfaltează, se sapă şi se pun cofraje. Muncitorii parcă sunt teleghidaţi.
Asfaltul se topeşte pur şi simplu sub picioare. Abia că mai poţi respira. Aerul este încins la cele aproape 45 de grade, iar, dacă reuşeşti să dai peste un colţ umbros, parcă l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior.
Gândiţi-vă că pe vipia asta sunt oameni care muncesc o zi întreagă sub cerul liber. Fără pauză, sapă şanţuri, dau la lopată, pun cofraje şi chiar toarnă asfalt.
În zona aia totul fierbe, iar muncitorii se topesc la cele aproape 60 de grade, care se resimt ca un iad la nivelul solului. În miezul zilei, pe Şos. Petricani, se pun ţevi de gaze. Şantieriştii sudează în arşiţă. La câteva străzi mai încolo, colegii, de la altă firmă, montează canalizarea. Acum fac cofrajul din lemn. Sunt uzi leoarcă de transpiraţie, iar sudoarea le-a inundat fruntea. Şefii sunt cu ochii pe ei şi nu se-ndură să lase ciocanul din mână ca să se şteargă.
„Este vai de doi pe canicula asta. Ne-au ars mâinile pe asfalt. Stăm în soare de la ora 7.00 până la ora 16.30, fără pauză, fără apă. Noroc că avem în zonă un izvor. De acolo reuşim să ne luăm apă, altfel am fi cumpărat de la alimentară”, s-au plâns, ieri, muncitorii, care câştigă lunar doar 700 de lei.
Nu au duşuri, spaţii răcoroase şi nici nu li s-a ajustat programul de lucru, aşa cum spune legea. Toarnă apă peste ei. Rece, direct de la izorul minune, îi readuce la viaţă. La şantierul de la Charles de Gaulle utilajele duduie. Se asfaltează şi se lărgeşte carosabilul. E ora 15.00, şi lucrătorii la lopată se roagă ca timpul să treacă mai repede.
Nici la Casa Presei, acolo unde se construieşte pasajul, şantierul nu este închis. Norocul celor de aici este că şeful le dă voie ca la fiecare oră să ia pe rând câte o mică pauză, primesc apă minerală şi au duşuri, unde se spală înainte să plece acasă. Azi o iau de la capăt. E la fel de cald!
Patronii ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei
Potrivit OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, dacă temperaturile depăşesc 37 de grade Celsius timp de două zile consecutiv sau indicele de disconfort termic depăşeşte 80 de unităţi, angajatorii trebuie să reducă programul de lucru, să ofere spaţii ventilate pentru pauză, duşuri, între doi şi patru litri de apă minerală de persoană, dar şi echipamente corespunzătoare industriale. În şantierele care nu asigură condiţii de microclimat corespunzător, activitatea se va desfăşura dimineaţa şi seara. Patronii care nu respectă legislaţia vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 4.000 şi 8.000 de lei.
E cod galben de caniculă și vijelii
Nici azi nu scăpăm de căldura extremă. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă în sudul şi sud-estul ţării. Sub avertizare se află Bucureştiul, dar şi judeţele Ilfov, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Tulcea şi Constanţa. În aceste zone sunt între 35 şi 36 de grade Celsius, la umbră. În vestul şi centrul ţării vor fi furtuni violente, ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice.