O infirmieră din Bacău a murit de COVID la Iași, chiar în ziua în care familia i-a găsit un donator de plasmă
A așteptat prea mult!. O infirmieră de 51 de ani din Bacău a murit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Boli Infecțioase Iași, dinc auza infecției cu noul coronavirus, chiar în ziua în care un pacient vindecat urma să-i doneze plasmă. Soțul ei a aflat de decesul femeii chiar în momentul în care a sunat la spital pentru a-i anunța pe medici că a găsit tratamentul.
Suferința în familia infirmierei din județul Bacău nu are margini. Femeia a fost infectată cu virusul ucigaș din China și a murit. Singurul tratament care ar fi putut să o ajute ar fi fost găsit chiar în ziua în care a pierdut lupta cu viața, potrivit BZI.ro. Un pacient vindecat venise să doneze plasmă, însă a fost prea târziu.
Zile la rând, fiul ei a făcut apel către toți pacienții vindecați să vină să doneze plasmă pentru mama lui, crezând că aceasta ar fi fost singura ei șansă. Starea ei se înrăutățise deja, iar colegii femeii au spus familiei să caute donatori și asta au făcut.
Nu se știe exact cum s-a produs infectarea. Se crede că la locul de muncă a fost contaminată. A fost internată inițial la Onești, apoi, de la 1 aprilie a fost adusă la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. A murit miercuri, pe 13 mai. „Am fost sfătuit de către colegii soției să caut pacienți vindecați de coronavirus ca să doneze plasma. Într-un final, găsisem. Ieri am sunat la spital pentru a anunța acest lucru și mi s-a spus că soția mea a murit. Ea nu suferea de alte boli, lua doar pastile pentru tensiune. Auzisem că plasma o poate salva și am făcut tot posibilul să caut un donator. Exact când am sunat la spital, exact atunci am aflat că murise. Înțeleg că nu sunt doritori să doneze, cred că le este frică să nu se îmbolnăvească din nou”, a specificat soțul femeii pentru BZI.
Boala a dezvoltat o formă gravă
Infirmiera se afla deja pe tratament. Medicii de la Iași i-au administrat Remdesivir, însă fără rezultat.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține faptul că femeia era deja de șase zile pe Remdesivir. Infirmiera în vârstă de 51 de ani suferise o complicație a bolii. „Din păcate, o pacientă în vârstă de 51 de ani, internată la secția de Anestezie și Terapie Intensivă, a decedat ca urmare a unei forme grave a bolii. Acesteia i se administra Remdesivir. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, în ciuda eforturilor depuse de către cadrele medicale”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț.
Pacienții nu donează plasmă de frica reinfectării
Deși când ies din spital, pacienții vindecați de coronavirus spun că vor face orice ca și alți bolnavi să se vindece, mulți dintre aceștia își încalcă promisiunea și nu mai răspund apelurilor medicilor.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că din cele 156 de persoane vindecate de coronavirus la Iași, doar trei au venit să doneze plasmă. Iar aceștia au fost respinși pe motiv că sunt anemici. „Pentru mine este un paradox faptul că nu există donatori. În momentul în care li s-a vorbit în spital despre donare, păreau de acord. Știu că au mai fost persoane care s-au programat la CRTS pentru recoltare, dar nu s-au mai prezentat”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.
Alte 6 persoane din secția de ATI sunt în stare critică
În secția de ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Iași sunt în acest moment 6 pacienți care sunt în stare critică. Plasma ar fi o șansă pentru unii dintre ei însă aceasta nu există din lipsă de donatori. Potrivit rapoartelor Direcției de Sănătate Publică Iași, la nivelul județului Iași, din 325 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 21 au decedat, iar 156 au fost declarați vindecați. Cel mai probabil, cea de-a 21-a persoană este infirmiera de la Bacău. În statistică pare doar un număr. Puțini înțeleg însă durerea prin care trece familia acesteia.
Procedeul durează 45 de minute și nu este dureros
Potrivit protocolului, orice pacient vindecat de coronavirus se poate adresa CRTS Iași la 14 zile după externare. Acestuia i se vor face analize și dacă se înscrie în criteriile de eligibilitate, va putea dona plasma. Procedeul durează aproximativ 45 de minute și nu este dureros. Plasma prelevată de la un pacient vindecat de coronavirus și transferată unui pacient în stare critică îl ajută pe cel din urmă să creeze anticorpi și să-l ajute să lupte împotriva virusului.
Citește și: