Ce obiceiuri trăsnite au alţii de Crăciun!
La noi, Crăciunul aduce la uşă colindători şi cozonaci calzi pe masă. Pe alte meleaguri, vin câte 13 Moşi Crăciun deodată şi brazii se împodobesc cu mere. În ţările calde, masa de Crăciun se ia pe plajă, iar Moşul vine într-o caleaşcă trasă de canguri.
Cina din Ajun pe plajă
Dacă în alte zone ale lumii, de Crăciun este frig şi zăpadă, în Australia temperaturile ating 30 de grade Celsius.
Australienii iau masa tradiţională pe plajă sau ies la picnicuri în natură, fiindcă, ce-i drept, vremea le permite.
Seara, în Ajuns, se adună în grupuri şi cântă colinde în centrele oraşelor.
Aici Moşul vine într-o caleaşcă trasă de opt canguri, iar cel modern călătoreşte pe o placă de surf.
Linişte solemnă
Un obicei vechi de 600 de ani se ţine în Finlanda în Ajunul Crăciunului. De la balcoanele primăriilor, câte un reprezentant al fiecărui oraş proclamă solemn „Pacea de Crăciun".
Asta înseamnă că până la Bobotează, cei care vor tulbura liniştea oraşului vor suferi pedepse severe.
Toţi locuitorii cântă în acea zi imnul naţional, se duc la slujbele de la biserică, aprind lumânări în cimitire, iar seara copiii îl aşteaptă pe Moşul.
Calendar cu surprize
Acum mai bine de o sută de ani, un calendar special apărea pentru prima oară în Germania, la Hamburg, în preajma Crăciunului.
El există şi în ziua de azi, sub mai multe forme, şi se numeşte „Advent Calendar" - în anticiparea Crăciunului.
În general, copiii sunt cei care se bucură de surprizele pe care le oferă cele 24 sau 25 de „uşiţe" în spatele cărora se află ceva dulce, o imagine sau o poezioară.
Cel care-l are trebuie să deschidă câte o uşiţă în fiecare zi, până la Crăciun.
13 Moşi Crăciun
Orice copil şi-ar dori să-şi petreacă Crăciunul în Islanda, fiindcă aici nu vine un singur Moş, ci treisprezece, în tot atâtea zile.
Cu treisprezece zile înainte de Crăciun, primul Moş pune dulciuri, mandarine şi lozuri în plic în ghetuţele copiilor care au fost cuminţi.
Cei obraznici primesc un cartof. A doua zi, vine cel de-al doilea Moş, cu dulciuri şi jucării, şi tot aşa până pe 25 decembrie.
Ciorăpei atârnaţi pentru Moşul
Copiii din Anglia îşi aşază ciorapii lângă şemineu sau lângă tăbliile patului, ca să primească în ei cadouri de la Moş Crăciun.
Întâi de toate însă ei îi scriu scrisori cu tot ce-şi doresc. Obiceiul era, de mult, să le lase în sobă, de unde ajungeau la Moş prin fumul care ieşea pe horn. Acum le dau părinţilor sau le duc la poştă.
Dacă noi avem cozonacii, englezii au budinca tradiţională cu stafide, în care se pun uneori şi mici daruri. Cine le găseşte, va fi norocos tot anul.
Brazi împodobiţi cu mere
Brazii din casele suedezilor sunt împodobiţi cu mere, steguleţe, gnomi cu căciuliţe roşii şi ornamente din paie.
Casa e decorată cu lalele roşii şi cu câteva zile înainte de Crăciun gospodinele prepară biscuiţi cu ghimbir în formă de stea sau inimioară.
Un membru al familiei se îmbracă în Piticul Crăciunului, care trăieşte sub scândurile casei, are haine roşii şi o barbă albă.
Acesta împarte tuturor cadouri dintr-un sac, însoţindu-le cu rime vesele.
Parada ridichilor
Pe străzile din Elveţia, copii şi adulţi participă în ziua de Crăciun la „Parada ridichilor luminate", cântând în cor colinde.
Toată lumea are ridichi mari, sculptate şi împodobite cu diferite crestături. În interior introduc o lumânare lungă, purtând ridichea ca pe o făclie.