Alina Rotaru a ocupat locul 2 la concursul stradal de la Innsbruck
Alina Rotaru (26 de ani) a ocupat locul 2 la Golden Roof Challenge, întrecere de sărituri ce se ține pe străzile orașului Innsbruck
Victorioasă în 2013 și 2015, atleta legitimată la CSM București a reușit să sară anul acesta la Innsbruck 6,66 m în lungime, cel mai bun rezultat al ei în acest sezon. Concursul este unul inedit.
Alina Rotaru spune că se simte bine concurând la Innsbruck
Campioană mondială universitară în 2017, Alina Rotaru se simte bine la întrecerea stradală: ”Sâmbăta trecută am participat pentru a patra oara la acest concurs inedit, atipic, care s-a desfășurat în centrul orașului Innsbruck, chiar în dreptul clădirii Golden Dach, în traducere Acoperișul Aurit. Tocmai de aceea întrecerea se numește Golden Roof Challenge. În 2013 și 2015 am câștigat acest concurs, iar acum am ocupat locul al doilea cu un rezultat bun, 6,66 m. Adică record personal pentru acest sezon. Acest concurs este unul dintre favoritele mele. Pentru că este ținut în centrul orașului. Publicul stă la doar la un metru distanță de podiumul unde se desfășoară întrecerea, iar atmosfera este întreținută de către un DJ. Este un adevărat spectacol!”.
Pe de altă parte, Alina spune că întrecerea este mai dificilă decât acelea ce se desfășoară în sală sau pe stadion. ”Concursul ține între 4 și 5 ore, deoarece se sare într-o anumită ordine. De exemplu, un băiat la prăjină, o fată la lungime, o fată la prăjină, un băiat la lungime. Intercalat. Și câteodată poți avea o pauza de 40 de minute și chiar de o oră între sărituri... Ceea ce este foarte greu. Mai ales că orașul Innsbruck se află într-o regiune montană, iar seara temperatura coboară semnificativ”.
Alina Rotaru și-a sărbătorit ziua de naștere cu părinții la Innsbruck
Alina spune că și-ar dori să se țină și la noi un concurs asemănător celui de la Innsbruck. Fie la Brașov sau Sibiu, fie în Centrul Vechi al Bucureștilor. ”Îmi doresc de mult timp un asemenea concurs în România. Din păcate, este foarte costisitor. Ai nevoie de sponsori ca să te ajute cu organizarea. Innsbruck este un oraș olimpic. Oamenii de acolo fac sport în general, nu numai sporturi de iarnă. Când mergi pe străzile din Innsbruck vezi foarte multe persoane care aleargă, merg pe bicicleta. În centru, acolo unde s-a ținut concursul, puteai să întrebi orice om de acolo. Toți știau ce probe sunt și că fac parte din atletism”.Bucureșteanca a participat vineri la concursul de la Dessau, ocupând locul 5 (6,45 m). ”Sezonul abia a început. Anul acesta este mai atipic pentru că Mondialele, care reprezintă competiția de obiectiv, este la începutul lunii octombrie. Și sezonul este complet altfel decât în anii precedenți. Intrarea în formă se va face prin luna august”, a concluzionat Rotaru, care și-a sărbătorit ziua de naștere în Austria, alături de părinți.
Săritura cu prăjina vis-a-vis de Intercontinental
Astfel de întreceri atletice stradale s-au ținut și la noi, în anii trecuți. După ce Monica Iagăr a organizat concursuri de săritură în înălțime, Tiberiu Agoston și Răzvan Enescu au inițiat unele la prăjină. Mai întâi, în 2007, în fața Teatrului Național din București. Apoi, în 2009, în parcarea de la Băneasa Shopping City. Iar în 2013 pe plaja dintre Eforie Nord și Eforie Sud. De asemenea, în zone din București s-au desfășurat și alte competiții sportive stradale: turneu de volei pe plajă în Piața Revoluției, întreceri de baschet 3x3 în fața Ateneului Român, în Piața Universității și în Piața Parlamentului, cursele de maraton și semimaraton organizate anual, precum și cele automobilistice din FIA GT pe străzile din jurul Casei Poporului.
Cei mai buni 6 atleți pe probă la Innsbruck
Organizat exclusiv pentru săritură în lungime și la aceea cu prajina, la feminin și masculin, concursul de la Innsbruck îi reunește în fiecare probă pe cei mai buni șase sportivi din lume. Anul acesta, podiumul a arătat astfel: lungime, bărbați: 1. Juan Miguel Evhevarria (Cuba) 8,15 m, 2. Feron Sayers (Marea Britanie) 7,92 m, 3. Zarck Visser (Africa de Sud) 7,86 m; lungime, feminin: 1. Marina Bekh-Romanciuk (Ucraina) 6,74 m, 2. Alina Rotaru (România) 6,66 m, 3. Nastasia Mironcik-Ivanova (Belarus) 6,65 m; prăjină, masculin: 1. Kostas Filippidis (Grecia) 5,61 m, 2. Charlie Myers (Marea Britanie) 5,51 m, 3. Axel Chapelle (Franța) 5,41 m; prăjină, feminin: 1. Angelica Bengtsson (Suedia) 4,61 m, 2. Aksana Gataullina 4,26 m, 3. Agnes Hodi (Austria).