Echipa masculină de handbal Dinamo amenință că se mută în liga din Ungaria
Calificată în ”optimile” Ligii Campionilor, formația masculină de handbal Dinamo s-ar putea muta în campionatul Ungariei din ediția viitoare. ”Câinii” sunt nemulțumiți de o decizie recentă a FR de Handbal, prin care numărul jucătorilor extracomunitari a fost limitat la trei de echipă de la toamnă.
Cum are în lotul actual nouă handbaliști din afara Uniunii Europene, Dinamo contestă hotărârea care s-a luat ”la mustață” în Consiliul de Administrație. În sensul că a decis votul președintelui Alexandru Dedu, care s-a dublat (9-8). Vizați de respectiva regulă sunt dinamoviștii Alouini, Bannour și Missaoui (Tunisia), Heidarirad și Mousavi (Iran), Mamdouh (Egipt), Nantes (Brazilia), Vujic (Serbia) și Zulfic (Bosnia-Herțegovina). Cu mențiunea că primii trei ar putea fi considerați, totuși, comunitari. Și aceasta fiindcă Uniunea Europeană le-a acordat tunisienilor drept de muncă pe teritoriul său. Situație în care Dinamo ar fi nevoită să se despartă de trei dintre acești jucători. O situație cu care oficialii clubului bucureștean nu sunt de acord. ”Dacă nu se schimbă această decizie, ne gândim să participăm într-un campionat al unei țări vecine. Cel mai probabil în Ungaria”, a declarat pentru TVR Sport managerul Ovidiu Semen la puțin timp după victoria (26-24) cu Sporting, de la București.
Ungaria are o ligă de top la handbal
Anul trecut, campionatul masculin de handbal din Ungaria a ocupat locul 4 în Europa, implicit în lume. Potrivit forului continental (EHF), competiția din țara vecină a avut un coeficient de 99,83, fiind depășită doar de acelea din Franța (139,33), Germania (132,83) și Mecedonia de Nord (115), dar întrecându-le pe acelea din Spania (96,17), Polonia (75,33) și Danemarca (73,83). Liga din România, în schimb, s-a aflat pe poziția a 13-a (36,67).
CA Oradea a fost campioană a Ungariei la fotbal
După ce nordul Transilvaniei a fost anexat Ungariei, prin Dictatul de la Viena (august 1940), Clubul Atletic Oradea (Nagyvaradi AC) a activat în campionatul țării din vestul României, cucerind și titlul de campioană în ediția 1943/1944. Aceeași echipă a ocupat locul 2 în ediția 1942/1943. Tot în prima ligă de fotbal a Ungariei a evoluat în acea perioadă (1941-1944) și CFR Cluj sub numele Kolozsvari Vasutas Sport Club.