Reginele Europei îşi apără coroana
Două meciuri de foc în două zile pentru împlinirea unui vis, păstrarea Ligii Campionilor la Bucureşti. „Tigroaicele” de la CSM joacă azi semifinala cu Vardar Skopje, obiectivul fiind calificarea în marea finală de mâine, cu Buducnost sau Györ.
De la înfiinţarea Ligii Campionilor la handbal feminin, în urmă cu 24 de ani, doar patru formaţii au reuşit să lege două victorii consecutive în cea mai tare competiţie continentală: austriecele de la Hypo (1994 şi 1995), danezele de la Slagelse (2004 şi 2005) şi Viborg (2009 şi 2010), precum şi maghiarele de la Györ (2013 şi 2014). E o companie selectă la care mâine seară se poate ataşa şi campioana României, CSM Bucureşti. Parcă mai ieri ne bucuram de golul decisiv marcat de „Mika” Brădeanu la loviturile de departajare din finala cu Györ din 2016, reuşită care a adus formaţiei noastre prestigiosul trofeu european. După un an, scenariul e scris la indigo: avem aceleaşi patru echipe calificate în Final 4 şi, culmea, aceleaşi semifinale, CSM – Vardar şi Buducnost – Györ. Tot ce mai lipseşte e să se repete şi ordinea finală, cu bucureştencele în frunte.
Deşi s-au aflat în onoranta postură de campioană la zi a Europei, „tigroaicele” au avut un sezon cu suişuri şi coborâşuri, cu calificări obţinute cu mari emoţii şi cu schimbări de antrenori. Este şi motivul pentru care actualul tehnician, suedezul Per Johansson, n-o vede pe CSM favorită în semifinala cu Vardar. „Pe hârtie au cele mai bune jucătoare, cu nişte diamante pe teren precum Lekic, Damnjanovic sau Penezic”, a spus antrenorul nordic, lăudându-le pe adversarele de azi din Macedonia. În schimb, CSM Bucureşti e o grupare care compensează forma sportivă inferioară cu experienţa enormă a unor handbaliste precum româncele Aurelia Brădeanu, Oana Manea şi Paula Ungureanu, completate de iberica Martin şi de suedezele Torstensson şi Gullden. Ultima este şi piesa de rezistenţă din actualul lot al CSM-ului, „Bella” Gullden fiind principala nostră marcatoare, dar şi un adevărat lider al vestiarului. „La acest nivel, experienţa contează enorm”, e de părere Per Johansson.
Posibilă finală cu Cristina Neagu
Înainte de a se întoarce să joace în România, chiar la CSM, Cristina Neagu va evolua la Final 4-ul de la Budapesta în tricoul echipei muntenegrene Buducnost. Astfel, nu-i exclusă o finală (mică sau mare) CSM – Buducnost, în care cea mai valoroasă handbalistă a planetei ar putea fi adversara viitoarelor sale coechipiere.
Se joacă într-o sală de 12.000 de locuri
Arena „Laszlo Papp” din capitala Ungariei e una dintre cele mai moderne săli de sport din Europa, cu o capacitate totală de 12.000 de locuri. Interesul la Budapesta este enorm, cu atât mai mult cu cât în competiţie e înscrisă şi echipa maghiară Györ. De asemenea, ediţia din acest an a Final 4-ului va fi cea mai urmărită din istorie, cu 21 de staţii de televiziune care vor difuza meciurile în peste 55 de ţări.
Naţionala masculină, cu moralul la pământ
Handbaliştii români sunt dărâmaţi psihic după eşecul suferit joi, la Baia Mare, în faţa Serbiei (22-23), cu un gol marcat de adversari în ultima secundă. Mâine se joacă meciul retur, la Kragujevac, iar principalul obiectiv al selecţionerului Xavier Pascual e să-şi îmbărbăteze jucătorii. Chiar şi cu un al doilea eşec contra sârbilor, România va păstra în continuare şanse de calificare la Europeanul din 2018, meciurile decisive urmând a fi cele din luna iunie, cu Belarus (acasă) şi cu Polonia (în deplasare).