5 secrete ale minunii Viitorului
Viitorul a crescut ca „Făt Frumos”, în patru ani de la promovarea în primul eşalon prinzând deja Liga Europa, iar în al cincilea, cel actual, atacând şi titlul. Parcursul trupei lui Gheorghe Hagi a fost unul ascendent şi totul se datorează unui plan bine pus la punct. Iată cele mai importante cauze ale succesului echipei de la Ovidiu!
Răbdare! FC Viitorul a fost creată de Gheorghe Hagi doar pentru a avea unde să desfacă şi să promoveze cele mai mari talente ale academiei. Academia a fost pe primul loc, iar echipa mare a venit ca un apendice al acestui proiect juvenil. Prin urmare, nici presiune n-a existat pe umerii celor de la Viitorul, iar echipa a beneficiat de suficient răgaz încât să se formeze şi se pună în valoare. Acest lucru nu se mai întâmplă nicăieri în România, rezultatul imediat, pe termen scurt, fiind obiectivul tuturor.
Armonie. Sigur că nici nu avea cum să fie altfel, în condiţiile în care Hagi e în acelaşi timp patron, preşedinte şi antrenor, dar acesta este un argument foarte solid. La Viitorul s-a tras la aceeaşi căruţă, în aceeaşi direcţie, fără multe capete de decizie, fiecare cu ideile şi filosofiile lui. Pare puţin cam nedemocratic acest gen de a conduce, dar a eliminat cearta şi interesele personale, lucruri care au dus şi duc în continuare la pierzanie alte cluburi.
Stabilitate financiară. Gheorghe Hagi nu s-a întins mai mult decât i-a fost plapuma şi a dat tot timpul salarii mici, dar la timp. Nimeni nu câştigă la Viitorul mai mult de 5.000 de euro pe lună, dar şi asta doar după ce jucătorul respectiv se impune ca titular la echipa mare. A preferat în schimb să-şi plătească bine antrenorii de la grupele de copii şi juniori, pentru ca aceştia să fie motivaţi să scoată untul din puşti. Le-a oferit atât cât să-şi dorească să crească şi să plece, dar nu suficient încât să se culce pe o ureche şi să-şi dorească să rămână.
Au promovat în prima ligă în 2010
Eficienţă. Hagi a avut la Viitorul mulţi copii talentaţi şi se putea lăcomi să-i ţină în speranţa unei oferte mai bune peste câteva luni, când mai creşteau. N-a făcut asta şi merită felicitat. Le-a dat drumul lui Mitriţă, Gabi Iancu, Manea sau Tănase exact când erau în formă maximă şi obţinând pe ei preţuri corecte şi tot mai mari. Asta i-a permis să nu ajungă niciodată la fundul sacului şi să aibă ce roti în conturi, condiţie esenţială performanţei.
Lipsa concurenţei. Ne referim la cea din Liga 1. Campionatul este foatre slab, nici măcar echipele de top nefiind constante în rezultate. Viitorul se bate cu Steaua, care se află într-una din cele mai proaste perioade ale ultimilor ani, cu Gaz Metan, o nou promovată, cu Dinamo, unde e scandalul cât casa, şi cu CS U Craiova, căreia îi e frică de propria umbră. De această conjunctură a profitat trupa lui Hagi şi tot asta îl poate face şi campion.
Hagi: «Campioni vom fi la anul!»
Mulţi s-ar feri să vorbească deschis despre posibilitatea câştigării titlului, dar „Regele” nu se dezminte. E mulţumit de forma arătată, crede că echipa s-a maturizat şi spune că va face totul ca să termine pe locul din prezent. „Campioni vom fi la anul, când se vor termina etapele. Echipa mare se apropie de jocul Academiei. A căpătat personalitate, continuitate. Nu mai vrem să facem greșelile de anul trecut. De vândut, vom vinde doar în străinătate”, a declarat Hagi.
Vrea să vândă un pachet minoritar din club
Viitorul a crescut tot mai mult spre nivelul unei echipe cu pretenţii şi cum Hagi vrea să facă treabă şi în Europa are nevoie de mai mulţi bani. Cum nu se poate descurca doar cu banii din buzunarul lui, „Regele” caută parteneri care să investească în club, în schimbul unei părţi din acţiuni. „Suntem în discuții foarte avansate pe această temă. E vorba și de investitori români, dar și din străinătate”, a spus Cristian Bivolaru, director general la Viitorul.