5 ţinte dezvăluite de noul selecţioner al României
Christoph Daum, noul selecţioner al României, a încercat să-şi explice filosofia în materie de sport. Neamţul care va sta pe banca “tricolorilor” cel puţin până la Mondialul din Rusia, din 2018, a vorbit deschis despre contractul său cu Federaţia Română de Fotbal, a punctat ce obiective are şi a dezvăluit cum a reuşit să-şi apropie, de-a lungul timpului, jucătorii.
Odată cu venirea lui Christoph Daum la cârma echipei naţionale a României, pare că vom avea parte de mai multă deschidere la dialog. Invitat la Dolcesport, noul antrenor principal al “tricolorilor” n-a ratat nici un subiect “fierbinte”, vorbind fără perdea chiar şi despre datele contractului său cu Federaţia Română de Fotbal. Obiectivul său: “Pe fani nu îi interesează disputele care se poartă în fundal, ci vor să vadă o echipă naţională care luptă pentru fani. Visul meu este ca România să ajungă la turneul final al Cupei Mondiale din Rusia”.
Contractul său cu FRF: “E un contract moderat, rezonabil, e cel mai prost contract pe care l-am încheiat vreodată, eu aş putea să spun asta. Dar nu mă interesează, l-am încheiat cu plăcere. Nu a fost vorba de bani şi pot să spun că dacă avem succes împreună, pentru mine e nepreţuit, indiferent dacă lucrez pentru banii de azi sau pentru mult mai mulţi. Le-am spus avocaţilor care au negociat cu FRF să găsească o soluţie bună, acceptabilă, nu vreau să mănânc mai mult de o dată pe zi mâncare caldă, să conduc o maşină, să am o locuinţă. Toate acestea le am deja. Am toată libertatea, deci nu trebuie să muncesc din motive financiare şi asta îmi dă o mare libertate. Şi pot să accept şi un asemenea contract, în care nu mă interesează banii”. Baza de la Mogoşoaia: “Sunt mulţumit de terenuri. Jucătorii vor decide dacă stau în camere single sau duble. Avem o bucătărie extraordinară, am mâncat acolo, e la un nivel foarte ridicat. Centrul de pregătire a tineretului (n.r. -de la Buftea) e excelent”.
Cum motivează mental jucătorii: “Acum 20 de ani mă întrebam cum să-i fac pe jucători să se ocupe de antrenamentul lor mental. Îmi trebuia o acţiune în care ei să spună că e imposbil să o facă şi atunci s-au oferit să alerge prin foc, pe cărbuni încinşi. Atunci mi-a spus cineva să alerge pe cioburi. «Eşti nebun, nu o să o fac niciodată!» «Încearcă singur, nu o să ţi se întâmple nimic şi o să vezi că fiecare va avea o experienţă revelatorie şi se va preocupa de antrenamentul mental». Am făcut şi eu exerciţiul, când am văzut cioburile «nu, nu», refuzam, «nu o să intru desculţ». Dar până la urmă am parcurs un program de antrenament mental şi după aceea am avut 25 de jucători la momentul acela şi 20 au alergat pe cioburi. Cinci au refuzat şi am acceptat, era o acţiune voluntară. Vorbim de vremuri care au trecut de 20 de ani, în care nimeni nu voia să audă de antrenamentul mental. Astăzi, jucătorul ştie mai multe despre cum să-şi antreneze forţele mentale şi cât sunt de importante şi cred că astăzi nu există nici un mare club care să nu lucreze cu un astfel de specialist”.
Regula privind obligativitatea folosirii unui jucător U21 în meciurile din Liga 1: “E important să înţelegem ce stă în spatele acestei reguli, ce mesaj se transmite prin ea. Mesajul este: găsiţi talentele, promovaţi talentele şi integraţi talentele! Dacă trebuie să faci o asemenea regulă sau antrenorii spun de la sine că pentru fiecare club românesc e o chestiune economică importantă. Oameni buni, preocupaţi-vă de tinerii jucători, găsiţi-i, promovaţi-i şi integraţi-i!”