Argumente pro şi contra plecării lui Piţurcă
“Tricolorii” au debutat în forţă în cursa pentru un loc la EURO 2016, câştigând în faţa Greciei, 1-0, iar disputa e considerată ultima pentru Piţi pe banca tehnică a României. El s-a înţeles cu şeicii clubului din Jeddah şi e o chestiune de zile până când va oficializa contractul. “Click!” vă prezintă însă trei motive pentru care antrenorul român ar lua sau nu calea Asiei.
De ce ar pleca de la echipa naţională:
Bani – la arabii ar urma să câştige 900.000 de euro pe an, contractul având o durată de doi ani. El şi-a stabilit staff-ul pe care îl va lua la Al-Ittihad şi cei şase asistenţi ai săi vor primi alţi 700.000 de euro. În prezent, ca selecţioner obţine 400.000 de euro anual, sumă pe care la saudiţi o câştigă în câteva luni, având şi clauze generoase pentru performanţă.Presiune – în Asia ar avea de răspuns doar în faţa şeicilor pentru rezultate şi nu ar fi pus la zid ca aici. În ultimul timp a devenit detestat pentru lipsa performanţei “tricolorilor” şi acum o ratare a încă unei calificări la un turneu final, în condiţiile în care am putea ajunge la EURO 2016 şi de pe primul loc al grupei, i-ar distruge cariera de antrenor.
Ar câştiga la arabi 900.000 € pe an
Relaţia cu federalii – deşi oficial e sprijinit de şefii FRF, au existat mai multe voci care au susţinut că e ţinut în funcţie doar pentru că în contract are o clauză de reziliere uriaşă. Conducătorii ar trebui să-i achite 500.000 de euro dacă l-ar demite până la data de 30 noiembrie 2015, dar acum ei vor încasa aceşti bani de la el şi ar şi scăpa de o persoană nedorită de la bun început. În plus, nu are nicio garanţie că participarea României la EURO 2016 l-ar păstra în funcţie şi pe timpul competiţiei, în trecut având experienţe de acest gen.
De ce nu ar pleca:Palmares – cu o şansă uriaşă de a ajunge la un turneu final după o pauză de opt ani, le-ar da o palmă morală tuturor celor care s-au îndoit de el. Deja a calificat România la EURO 2000 şi 2008, deci ultima participare a noastră la o competiţie majoră a fost tot realizarea sa.Program – ca selecţioner, programul e lejer faţă de al unui antrenor la un club. Sunt puţine meciuri pe parcursul unui an, iar salariul intră pe card indiferent că ai sau nu vreo acţiune oficială în luna respectivă. La saudiţi va fi tehnician non-stop şi nici nu are garanţia că-şi va duce la bun sfârşit înţelegerea, cunoscut fiind că şeicii nu sunt prea răbdători dacă nu apar şi performanţele într-un timp relativ scurt.Adaptare – în întreaga carieră de antrenor nu a părăsit niciodată ţara. Viaţa în lumea arabă nu e chiar simplă şi lui i-ar putea lipsi micile plăceri ale vieţii. În România, are toată familia şi afacerile şi le derulează tot aici. În plus, nu vorbeşte nicio limbă străină şi i-ar fi destul de greu să comunice cu jucătorii săi, chiar dacă va avea un foarte bun translator lângă el.
„Federaţia nu se poate decât bucura dacă va avea de încasat o asemenea sumă, precum cea din contractul de reziliere a lui Piţurcă”
Răzvan Burleanu, preşedinte FR