"Şi cu porţile închise eram mai mulţi!"
Fotbalul românesc e pe o continuă pantă descendentă, iar cel mai bun exemplu e dat de interesul spectatorilor. Tot mai puţini oameni vin la stadion să-şi vadă favoriţii, iar unele meciuri din Liga 1 s-au disputat în faţa unor arene goale. Duminică, la Severin, a fost o partidă de acest gen, iar cei implicaţi se simt ruşinaţi.
Stadionul din Severin a găzduit sâmbătă seara întâlnirea dintre CS U Craiova şi Steaua, vizionat de la faţa locului de aproximativ 15.000 de spectatori. La nici 24 de ore distanţă, pe aceeaşi arenă, s-a disputat Pandurii Târgu Jiu – Concordia Chiajna, gorjenii fiind şi ei în exil pentru că stadionul lor e în construcţie. Interesul iubitorilor de fotbal a fost de această dată impresionant. Organizatorii au vândut 19 bilete, 17 gazdelor şi două unui cuplu venit de la Chiajna. Pe lângă aceştia au mai asistat la joc în jur de 20 de persoane care aveau invitaţii sau abonamente luate de la începutul sezonului. Jenant, dacă stăm să ne gândim că de la aceeaşi oră, în Europa, s-au disputat meciuri cu zeci de mii de spectatori în tribune, aşa cum şi la noi se întâmpla, cândva.
„A fost jenant. Nu ştiu ce se întâmplă de nu mai vine nimeni la stadion. Şi eu m-am mirat când am intrat pe gazon. Mi-am adus aminte de vremurile când jucam la Rapid şi aveam la oficială 50-60 de fani înfocaţi şi atunci când aveam terenul suspendat. E dramatic. Mergem rău în jos”, a declarat, în exclusivitate pentru „Click!”, Ovidiu Herea, mijlocaşul celor de la Chiajna, abia scăpat nevătămat din „infernul” de la Severin.
Culmea, în tur, Herea a jucat pentru gorjeni, dar a plecat după ce n-a primit garanţii că problemele financiare vor fi rezolvate. Pandurii n-a fost niciodată o echipă care să atragă mari emoţii, dar recordurile negative atinse acum în materie de fani au două cauze. În primul rând faptul că nu joacă pe terenul lor din Târgu Jiu, la care încă se lucrează. Apoi, rezultatele echipei le-au oferit fanilor scuza perfectă să nu mai fie alături de echipă.
„Nu ştiu ce probleme sunt. Până la urmă sper să se alăture acestui proiect sau să vină ca simpli spectatori, pentru că, până la urmă, e un meci de fotbal. Aş vrea să fie în tribună. Se va distruge această emblemă a clubului. Eu aş vrea ca toţi oamenii din acest judeţ să gândească aşa şi să pună umărul la mica şansă care mai este ca această echipă să-şi revină”, a spus Roberto Bălăeţ, directorul sportiv al gorjenilor.
Şi fostul fotbalist Ciprian Marica a semnalat penibilul, dar şi gravitatea situaţiei. „19 bilete vândute la un meci de Liga 1! Ma doare tare că s-a ajuns aici şi mai ales că se acceptă acestă situaţie cu seninătate, deşi e de-a dreptul apocaliptică pentru fotbalul românesc!”, a scris acesta pe contul lui de Facebook.
La Târgu Mureş - Poli s-au vândut 4 bilete
Recordul negativ în materie de tichete vândute la un meci de Liga 1 a fost stabilit însă în 2017 de confruntarea dintre ASA Târgu Mureş şi ACS Poli Timişoara, încheiată 0-0. Mutată la 10 februarie pe stadionul CFR-ului, din Cluj, pentru că mureşenii n-au putut dezgheţa suprafaţa lor de joc, partida n-a adus în tribune decât în jur de 30 de persoane. Dintre ei doar 4 au plătit bilet, restul intrând pe stadion cu invitaţii sau cu abonamente.