Steaua este «cenuşăreasa» Ligii Campionilor
Steaua pleacă azi în Germania cu gânduri mari, încercând să repete în Liga Campionilor performanţele reuşite sezonul trecut în Liga Europa. Numai că, în precedentele şase prezenţe la „masa bogaţilor", steliştii n-au rupt gura târgului. Mai mult, se află la coada Europei în ceea ce priveşte rezultatele.
E pentru a şaptea oară în istorie când Steaua se aliniază alături de „stelele" Ligii Campionilor, prima dată după stagiunea 2008-2009. În primul meci al actualei ediţii, mâine cu Schalke în deplasare, Laurenţiu Reghecampf şi jucătorii săi sunt decişi să producă surpriza şi să se întoarcă acasă cu toate cele trei puncte.
Dacă va fi aşa, Steaua va scăpa momentan de statutul de „cenuşăreasă" a Ligii. Iată care sunt motivele pentru care roş-albaştrii trebuie să spele ruşinea ultimelor participări în grupele competiţiei de elită a fotbalului european:
Şase prezenţe, zero calificări
Începând din 1994, de la prima prezenţă în grupele Ligii, steliştii au încercat în zadar să depăşească această fază a competiţiei şi să pătrundă în primăvara europeană. Cele şase încercări eşuate reprezintă un record negativ în Liga Campionilor. La acest capitol, Steaua e urmată de turcii de la Beşiktaş, cu cinci participări fără succes. La polul opus Stelei e Real Madrid, care e la a 18-a prezenţă în grupe, spaniolii izbutind de fiecare dată să meargă mai departe.
315 minute fără gol marcat
Ovidiu Petre a fost ultimul marcator stelist în grupele Ligii, la un 3-5 pe teren propriu cu Olympique Lyon, în 2008. Au urmat alte trei meciuri în care actuala campioană a României a pierdut la zero: 0-2 în returul cu Lyon, 0-3 cu Bayern München şi 0-1 cu Fiorentina. În total, steliştii au adunat 315 minute de sterilitate ofensivă, un record printre echipele calificate în actuala ediţie a Ligii Campionilor.
N-au mai câştigat de 17 meciuri
Steaua deţine în acest moment cea mai lungă serie de meciuri fără victorie, de la celebrul 4-1 cu Dinamo Kiev din 13 septembrie 2006. De-atunci, steliştii au mai jucat 17 partide în grupe, având un bilanţ usturător: 13 înfrângeri şi 4 egaluri. Din cele 24 de întâlniri din faza grupelor, Steaua a câştigat doar 4. Pe lângă victoria cu Dinamo Kiev, românii s-au mai bucurat cu Hajduk Split în 1994 (4-1), cu Glasgow Rangers în 1995 (1-0) şi cu Widzew Lodz în 1996 (1-0).