Câte minuni a făcut icoana Maicii Domnului Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu în viața mea
Am cunoscut-o în Biserica Sfânta Vineri Nouă din București. Se ruga cu multă evlavie la racla din sfântul lăcaș care atrage sute și sute de credincioși. Renumită în București pentru puterea tămăduitoare, racla respectivă adăpostește părticele din moaștele Cuvioasei Parascheva, Sfântului Nicolae și Sfântului Haralambie. După terminarea rugăciunii, credincioasa respectivă rămânea minute în șir în sfântul lăcaș și păstra momente de reculegere.
Cu timpul ne-am împrietenit și Aurelia mi-a mărturisit că vine periodic în acest sfânt lăcaș din cartierul în care locuiește și se roagă când trebuie să ia o decizie importantă.
Când în familie intervin evenimente nedorite…
Totodată, când în familia Aureliei au intervenit evenimente nedorite, ea a mers la Mănăstirea Ghighiu din satul Ghighiu, județul Prahova și s-a rugat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul- Siriaca. Aurelia lucrează în presă și le-a sfătuit pe prietenele ei, cu probleme de viață, să ceară ajutor spiritual iconelor făcătoare de minuni. Astfel ea a aflat că această icoană de la Mănăstirea Ghighiu, adusă în țara noastră din Siria, le-a fost de mare ajutor.
Icoana Maicii Domnului Siriaca, adusă în România în anul 1958
Cunoscută în Ortodoxie pentru minunile înfăptuite în viața oamenilor aflați în momente de cumpănă sufletească și trupescă, icoana Maicii Domnului cu Pruncul , o renumită icoană făcătoare de minuni, datează din secolul al XVI-lea şi a fost adusă în România în anul 1958 de creştini sirieni, în frunte cu episcopul Vasilios Samaha. Icoana a fost oferită Patriarhului Justinian Marina, în urma unui vis în care Maica Domnului i-a cerut acestuia să ducă icoana în țara noastră. Delegaţia din Siria a însoţit icoana care a fost depusă în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. După aceea, sfânta icoana a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în data de 25 februarie 1958, de o delegaţie condusă de Părintele Patriarh Teoctist, care, la acea dată, era episcop vicar patriarhal.
Maica Domnului s-a arătat în visul Părintelui Patriarh Teoctist
Se spune că, în vis, Maica Domnului i-a spus Părintelui Patriarh Teoctist să ducă Icoana Maicii Domnului Siriaca la Mănăstirea Ghighiu. După acest vis, preoţii au hotărât ca sfânta icoană Siriaca să fie mutată în această mănăstire. La scurt timp după mutarea icoanei la Mănăstirea Ghighiu, sfântul odor a început să facă minuni. Icoana este zugravită pe lemn de santal şi îşi păstrează numele de "Siriaca" datorită provenienţei sale, aceasta fiind renumită mai ales pentru ajutorul oferit credincioşilor în tămăduirea de boli sufleteşti şi trupeşti.
Icoana Maica Domnului Siriaca este foarte iubită de credincioşi
La Mănăstirea Ghighiu, sute și sute de credincioşi au bucuria să se închine la această renumită icoană a Maicii Domnului. În anul 1958, la scurt timp, după ce icoana a fost așezată în biserica mare a mănăstirii, oaspetele sirian, episcopul Samaha, a izbucnit în plâns.
Episcopul sirian i-a cerut iertare Maicii Domnului
Cu lacrimile pe obraz, episcopul Samaha s-a rugat în genunchi în faţa icoanei şi i-a cerut iertare Maicii Domnului pentru că a trebuit s-o mute de la locul ei datorită necredinţei oamenilor care au alungat-o din Siria. Pentru rugăciune, la această icoană făcătoare de minuni se ajunge respectând un ritual: se înaintează spre sfântul odor mergând în genunchi.
Există un registru care consemnează numărul minunilor
Minunile înfăptuite de icoană în viața credincioșilor, povestite de aceștia, sunt consemnate într-un registru care evidenţiază numărul oaspeţilor care au trecut pragul sfâtului lăcaş. Pelerinii revin, adesea, rugându-se la această icoană şi în ziua de Izvorul Tămăduirii, pentru că mănăstirea are un renumit izvor tămăduitor.
Numeroase probleme de viață au fost rezolvate cu ajutorul Icoanei
Aurelia ne-a mărturisit că numeroasele probleme de sănătate din familia sa, dar și cele financiare, apărute după decesul părinților, bunicilor și altor rude au fost rezolvate, ca prin minune, prin rugăciunile adresate icoanei Maicii Domnului cu Pruncul Siriaca.