La 24 iunie: Cele mai îndrăgite tradiții care aduc bucurii în viața noastră de Sânziene
Sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul coincide cu una dintre cele mai frumoase sărbători populare, aureolate de mister, Sânzienele.
Sânzienele aduc oamenilor bucurii și alungă spiritele rele
Sărbătoarea Sânzienelor, asociată sărbătorii de pomenire a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, îşi are originea într-un străvechi cult solar. În credinţa populară, sânzienele sunt preotese ale soarelui, divinităţi nocturne, ascunse prin pădurile neumblate de om. Ele plutesc în aer, dansează și cântă în noaptea de 23 spre 24 iunie, aduc oamenilor bucurii și alungă spiritele rele.
În noaptea de Sânziene oamenii așteaptă să se deschidă cerurile
În noaptea magică de Sânziene, în mediul rural, oamenii aşteaptă să se deschidă cerurile; este un moment emoţionant pentru că ei speră să vină în contact cu rudele şi prietenii plecaţi în eternitate. În tradiţia populară, sânzienele sunt cunoscute sub diferite denumiri: Drăgaice, Dânse, Irodiade, Zâne, Vântoase, Împărătesele Văzduhului. Indiferent de numele care-l poartă, Sânzienele sunt celebrate în noaptea ce precede Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Sânzienele sunt simbolul fertilității
În noaptea de 23 spre 24 iunie, Sânzienele cântă şi dansează pe ogoare. Ca personaje nocturne, Sânzienele sunt simbolul fertilităţii, deoarece ajută femeile să nască prunci sănătoşi şi holdele să rodească. În același timp, Sânzienele alungă bolile grave din comunitatea unde dansează.
Ritualul de sânziene vestește cine este ursitul
În ajunul sărbătorii de Sânziene, tinerelor care cred în magia acestei nopţi li se-mplinesc dorinţele, dacă respectă un anumit ritual. Fetele trebuie să-și pună sub pernă un buchet de sânziene şi să fie atente cine le apare în vis. În ziua următoare, fetele povestesc visul lor magicianului din sat sau bătrânelor din familie care le descifrează mesajul viselor.
Tinerele necăsătorite împlinesc un ritual special
Tot de Sânziene, din vremuri îndepărtate, tinerele necăsătorite împlinesc un ritual special pentru a afla cine este ursitul lor: ele pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor (adusă în casă în zorii zilei), câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, tânăra se roagă ca Sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din castron. Totdeauna, fetele care au respectat întocmai ritualul, l-au cunoscut pe viitorul soţ. Însă, toate ritualurile de Sânziene trebuie împlinite într-un interval de 24 de ore.
Îndrăgostiţii se scaldă în ziua praznicului pentru a fi fericiţi
Dacă în ziua de Sânziene îndrăgostiţii se scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zona geografică unde locuiesc vor trăi fericiţi. Mai mult, respectând acest obicei, vrăjile nu au putere asupra îndrăgostiţilor şi dușmanii nu reușesc să-i despartă.
Credincioşii au şansa să se întâlnească cu Sânzienele
Tradiția spune că persoanele credincioase şi generoase au şansa să se-ntâlnească cu Sânzienele, fiinţe ireale, numite şi Frumoasele, Sfintele sau Măiastrele. Noaptea ele apar îmbrăcate în veşminte albe, diafane, iar părul lor bălai pluteşte în vânt. De asemenea, tot tradiția spune că în timpul zilei, trupul Sânzienelor seamănă cu nişte fuioare purtate de vânt.
Iarba Sfântului Ioan, Sânziana, este un remediu magic
Sânziana, floarea de câmp, de culoare galbenă sau albă are inflorescenţe cu un miros foarte plăcut, asemănător florilor de tei. Planta este indicată în tratamentul afecţiunilor hepatice, renale, neurologice, iar floarea este eficientă şi în tratamentele cosmetice.
În ziua de Sânziene se culeg plantele de leac
Potrivit tradiției, în ziua praznicului sătenii culeg florile de sânziene și toate plantele care sunt renumite pentru puterea tămăduitoare cu care au fost binecuvântate de Sfântul Ioan Botezătorul. De mare folos pentru sănătate sunt și rădăcinile sânzienelor care se culeg toamna. De asemenea, în zorii praznicului se adună roua care acoperă florile de sânziene, renumită în tradiția populară pentru puterea ei tămăduitoare, fiind un leac benefic pentru ochi şi pentru problemele de piele.
Zânele Sânziene alungă vrajba şi spiritele malefice
Tradiţia spune că în dansul lor feeric, sânzienele ating holdele şi le dăruiesc rod bogat. De ziua lor, Sânzienele pătrund în gospodării, binecuvântează tinerele familii cu copiii sănătoşi, iar gospodarilor generoşi cu semenii lor le aduc veşti bune şi spor în tot ce-şi doresc. Tot Sânzienele au puterea să alunge spiritele malefice şi vrajba din casele oamenilor.
Mesajul coroniţelor împletite din fire de sânziene și de grâu
În zorii sărbătorii, fetele şi femeile împletesc coroniţe din nouă fire de sânziene şi tot atâtea de grâu şi le aruncă pe acoperişul casei. Dacă o coroniţă rămâne pe acoperiş, persoana care a împletit-o va avea bucurii şi linişte în casă sau se va căsători. Când coroana nu rămâne agăţată de acoperiş, persoana care a împletit-o este avertizată că o aşteaptă o perioadă marcată de nelinişte. Gospodarii agaţă astfel de coroniţe împletite la ferestre şi la uşi pentru ca sporul şi belşugul să poposească în casa lor şi pentru a alunga ghinioanele şi bolile.
Cununa norocoasă împletită din grâu şi din şapte plante
În gospodăriile din mediul rural îndeosebi, gospodarii împlinesc un ritual vechi de sute de ani. Timpul le-a demonstrat că este bine să împletească cununi din spice de gâu şi din şapte plante precum : busuiocul, feriga, salcia, pelinul, socul, verbina şi sânziena. Cununa va fi agăţată la fereastra casei până la anul viitor, pentru a-i proteja pe oameni şi animalele din gospodărie de boală, pentru a proteja recoltele de pagubă, de inundaţii şi de furtuni ori de grindină. De asemenea, unii gospodari agaţă cununi de acest fel şi în pomii din curtea casei.
Ce prevestește vremea în ziua de Sânziene ...
Lucrătorii ogoarelor urmăresc starea vremii în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. Va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.
Cucul, pasărea oracol, amuţeşte în această zi
În această zi, după trei luni de cântat (de la Buna Vestire), Cucul , pasărea-oracol, tace. În popor, întâmplarea se numeşte Amuţitul cucului. De-a lungul celor trei luni, cântecul lui s-a implicat în destinul oamenilor. Gospodarii ştiu că, de câte ori cucul cântă în anumite zile, el le vesteşte ceva anume: câte bucurii vor avea, când se vor căsători etc.
Se alege tânăra Drăgaică
Un obicei respectat din vremuri îndepărtate în lumea satelor, încă se mai respectă şi în zilele noastre. Într-o comunitate se alege cea mai frumoasă şi cea mai harnică fată care va fi numită Drăgaică. Îmbrăcată în haine de sărbătoare, tânăra Drăgaică este însoţită de alte tinere care poartă buchete de sânziene la brâu, iar în mâini ele ţin spice de grîu şi secere. Grupul Drăgaicei va merge pe ogoarele satului respectiv: Fetele vor cânta şi vor dansa pentru a atrage bucurii pe meleagurile natale şi în viaţa lor.
Prima descriere a sărbătorii a fost făcută de Dimitrie Cantemir
În Oltenia și Moldova, Sânzienele se numesc Drăgaice, un nume de origine slavă (ce se traduce iubire, bucurie, fericire). Prima descriere a sărbătorii a fost făcută de cronicarul Dimitrie Cantemir în ”Descripțio Moldaviae”. Cronicarul descrie cum se împlinește procesiunea, când fetele din satele învecinate o aleg pe cea mai frumoasă fată căreia îi dau numele de Drăgaică. Aceasta este împodobită cu multe năframe viu colorate și cu o cunună împletită din spice de grâu; Drăgaicei i se dau cheile hambarelor și apoi este însoțită în mijlocul holdelor. În continuarea procesiunii, Drăgaica și prietenele care o însoțesc străbat în drum spre casă satele din care fac parte fetele care participă la procesiune. Fetele din Moldova doresc să se bucure de această tradiție sătească, să fie alese în rol de Drăgaică. Totuși, fata care a fost aleasă Drăgaică, nu se poate mărita decât după trei ani, de la data când a participat la procesiune.
O floare de sânziene este mesagerul norocului
Se spune că în această zi este bine să aducem în casa noastră o floare de sânziene, ca un mesager al norocului. Stropită cu agheasmă, floarea trebuie s-o păstrăm la icoane. După ce se usucă, floarea respectivă, oricât de mică, trebuie purtată în portofel. Un astfel de ritual, să fiţi convinşi că atrage norocul care nu are să vă ocolească tot anul.
Dacă nu este respectată Sărbătoarea, Drăgaica se răznună
Dacă nu este respectată sărbătoarea, Sânzienele ar putea să aducă multe necazuri în viața oamenilor. Cine prestează diferite munci în gospodărie în ziua praznicului poate să sfârşească tragic, fulgerat sau înecat, susţin bătrânii satelor .