La 6 ianuarie creștinii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza
Pentru creștini, evenimentul religios din data de 6 ianuarie, Boboteaza, este o sărbătoare închinată domnului Iisus Hristos. Praznicul aminteşte de ziua când Mântuitorul Iisus a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apa Iordanului. La majoritatea popoarelor creştine, cele două sărbători, întâmpinate cu mare bucurie de credincioși, sunt însoţite de o suită de tradiţii populare, practicate din generaţie în generaţie, pentru a alunga din toate comunităţile creştine spiritele malefice.
Timp de 3 secole, Nașterea Domnului și Boboteaza erau sărbătorite în aceeași zi
Până-n secolul al IV-lea, Naşterea Domnului şi Boboteaza erau sărbătorite în aceeaşi zi. Începând cu secolul al IV-lea, cele două sărbători au fost despărţite, astfel că la data de 25 decembrie a fost stabilită prăznuirea Naşterii Domnului (Crăciunul), iar la data de 6 ianuarie, creștinii sărbătoresc Botezul Domnului.
Cu sărbătoarea Bobotezei, urmată de Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 7 ianuarie, se încheie ciclul sărbătorilor tradiționale de iarnă.
Opiniile cercetătorilor referitoare la puterea Agheasmei
Din dorinţa de a descoperi o explicaţie referitoare la puterea tămăduitoare a agheasmei, savanţii au studiat în acelaşi timp structura apei simple şi a agheasmei. Astfel că, în testele efectuate în laboratoare de renume, cercetătorii au constatat că apa are memorie şi poate să păstreze în amintire emoţiile oamenilor. În acelaşi timp, ei au dovedit că apa are proprietăţi ieşite din comun şi că poate să transmită, pe mai departe, proprietăţile ei. De aceea, specialiştii susțin că agheasma păstrează în memorie rugăciunea rostită la slujba de sfinţire. În urma studiilor, Vlail Kaznacheev, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Novosibirsk, susţine că stropirea cu apă sfinţită a plantelor muribunde sau a animalelor bolnave, le readuce la viaţă. Totuşi, omul de ştiinţă mai adaugă în pledoaria sa că nici un chimist nu poate explica de ce se petrece acest fenomen.
Apa sfinţită are proprietăţi deosebite
Savantul spune fără rezerve că apa sfinţită are o compoziţie chimică deosebită. Dacă într-un vas care conţine apă obişnuită se toarnă puţină agheasmă, atunci toată apa din acel recipient primeşte proprietăţile apei sfinţite.
Știți că apa reacţionează la întâmplări din mediul înconjurător ?
Referitor la puterea agheasmei, Savantul japonez Emoto Masaru aduce un alt argument: apa reacţionează la rugăciuni şi formează cristale frumoase, luminoase; în schimb, la discuţii dure sau la injurii, apa formează cristale întunecate. De asemenea, în numeroasele studii (mai bine de 1000), elecrofiziciana Angelina Malakovskaia de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică a constatat că starea de sănătate a credincioşilor care se roagă la biserică este mai bună, iar participarea la slujba religioasă reglează valorile tensiunii arteriale.
Specialiştii susțin că semnul crucii are puteri miraculoase asupra microbilor
Specialiştii susțin că semnul crucii are o putere miraculoasă asupra microbilor patogeni, atât asupra apei de la robinet, cât şi asupra celor din apele curgătoare şi din râuri, fiind mai eficient chiar decât aparatele moderne de dezinfecţie.