Praznicul Sfântului Ioan Botezătorul: Tradiții norocoase la sărbătoarea câmpenească a Sânzienelor

Ultima actualizare:

    Coronițele din flori de Sânziene aduc bucurii în viața noastrăfoto: Arhiva Click!
Coronițele din flori de Sânziene aduc bucurii în viața noastrăfoto: Arhiva Click!

În data de 24 iunie, creștinii ortodocși prăznuiesc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Acestui praznic creștin i se suprapune o sărbătoare câmpenească, consacrată zânelor bune, cunoscute în popor sub numele de Sânzienele sau Drăgaica. Sânzienele își au originea într-un străvechi cult solar. În tradiția populară, Sânzienele este o sărbătoarea a iubirii. Potrivit tradiției, ziua de Sânziene marchează începutul verii

Sânzienele sunt simbolul fertilității

În tradiţia populară, Sânzienele sunt cunoscute sub diferite denumiri: Drăgaice, Dânse, Irodiade, Zâne, Vântoase, Împărătesele Văzduhului. Indiferent de numele care-l poartă, Sânzienele  sunt celebrate în noaptea ce precede Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În Moldova şi în Oltenia, Sânzienele poartă denumirea de Drăgaică, având originea într-un străvechi cult solar. În credinţa populară, Sânzienele erau preotese ale Soarelui, divinităţi nocturne și locuiau în zone izolate, în pădurile neumblate de om. Ele sunt zâne bune și aduc oamenilor bucurii, spor în munca lor, alungând  spiritele rele din jurul gospodăriilor.

Buchetele de Sânziene atrag norocul  

Mai ales în mediul rural, înainte de răsăritul Soarelui, oamenii adună buchete de sânziene, le împletesc în formă de coroniță și le aruncă pe acoperișul casei. Dacă acea coroniță nu alunecă și rămâne pe acoperiș, există credința că în acea casă  vor fi evenimente norocoase de-a lungul anului.  Mai mult, dacă în casa respectivă există o fată de măritat,  familia trebuie să se pregătească de nuntă, deoarece pețitorii sunt pe drum.   

Noaptea de Sânziene  este un moment emoționant

Și în această noapte, în mediul rural, oamenii aşteaptă să se deschidă cerurile. Ei trăiesc cu intensitate acest moment emoţionant, deoarece  ei pot veni în contact cu rudele şi prietenii plecaţi în lumea de dincolo. 

Pentru a scăpa de boli , fetele și nevestele se scaldă în ape curgătoare

Există credința că, în această noapte magică, oamenii pot scăpa de boli. De aceea, fetele și femeile se scaldă în apele curgătoare.

Pentru a avea copii...

În mediul rural, înainte de răsăritul Soarelui, femeile care doresc să aibă copiii se tăvălesc dezbrăcate prin iarba acoperită de rouă. Tradiția spune că ritualul a adus multe bucurii în viața femeilor care l-au împlinit și au crezut în efectul său.

Se organizează târguri și bâlciuri  

În ziua acestui praznic  se organizează numeroase târguri și bâlciuri care sunt vizitate de tineri . Potrivit unor vechi obiceiuri, în aceste târguri tinerii își întâlnesc sufletul pereche dacă poartă asupra lor un buchet de Sânziene, binecuvântat de preot.  De-a lungul timpului, în acestă zi s-au întemeiat multe căsătorii fericite. În această privință, cele mai renumite târguri  frecventate de tineri se organizează în : Buzău, Focșani, Pitești,  Broșteni (județul Mehedinți), Ipătești ( județul Olt) și cel mai cunoscut târg de fete este pe Muntele Găina.  

Un renumit ritual le ajută pe fete să-și cunoască ursitul

De Sânziene, din vremuri îndepărtate, tinerele necăsătorite împlinesc un ritual pentru a afla cine este ursitul lor: ele pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor (adusă în casă în zorii zilei), câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, tânăra se roagă ca Sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din castron. Totdeauna, fetele care respectă întocmai ritualul, l-au cunoscut pe viitorul soţ. Ritualurile de Sânziene pot fi împlinite timp de 24 de ore, şi în ziua sărbătorii, până la ora 24.

Puterea magică a zânelor Sânziene

Sânzienele sunt zâne bune; ele capătă forţe magice în preajma Solstiţiului de primăvară. De aceea, sărbătoarea lor a fost mutată chiar în ajunul praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în noaptea de 23 spre 24 iunie..      

Tinerii îndrăgostiţi se scaldă în  ape curgătoare pentru a fi fericiţi

Dacă în ziua de Sânziene îndrăgostiţii se scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zona geografică unde locuiesc ei  vor fi fericiți toată viața.  Se spune că, respectând acest obicei, vrăjile  nu acționează asupra lor şi nimeni are puterea să-i despartă.

Doar credincioşii au şansa să se întâlnească cu Sânzienele

Persoanele credincioase şi generoase au şansa să se-ntâlnească cu Sânzienele, fiinţe ireale, numite şi Frumoasele, Sfintele sau Măiastrele. Noaptea când se deschid cerurile, ele apar îmbrăcate în veşminte albe, diafane, iar părul lor bălai pluteşte în vânt. Ziua, trupul lor, spune tradiţia,  seamănă cu nişte fuioare purtate de vânt. Credincioșilor care le întâlnesc  li se împlinesc trei dorințe.

Iarba Sfântului Ioan, Sânziana, este un remediu magic

Sânziana, floarea de câmp, de culoare galbenă sau albă are inflorescenţe cu un miros foarte plăcut, asemănător florilor de tei. Planta este indicată în tratamentul afecţiunilor hepatice, renale, neurologice, iar floarea este eficientă şi în  tratamentele cosmetice.

În ziua praznicului se culeg plantele de leac

În această zi se culeg plantele de leac, care sunt binecuvântate cu puteri tămăduitoare, iar toamna se culeg rădăcinile acestora. De asemenea, în zorii praznicului se adună roua ce acoperă florile de sânziene. Roua respectivă este renumită pentru puterile sale tămăduitoare, fiind un leac benefic pentru ochi şi pentru problemele de piele.      

Zânele Sânziene au harul să alunge vrajba

Tradiţia spune că în dansul lor feeric, sânzienele ating holdele şi le dăruiesc rod bogat.  De ziua lor, Sânzienele pătrund în gospodării, binecuvântează tinerele familii cu copiii sănătoşi, iar gospodarilor generoşi cu semenii lor le aduc veşti bune şi spor în tot ce-şi doresc. Tot Sânzienele au harul să alunge spiritele malefice şi vrajba din casele oamenilor.

Împletiți o cununa norocoasă din grâu şi din şapte plante

În gospodăriile din mediul rural îndeosebi, gospodarii împlinesc un ritual vechi de sute de ani. Timpul le-a demonstrat că este bine să împletească cununi din spice de gâu şi din şapte plante precum : busuiocul, feriga, salcia, pelinul, socul, verbina şi sânziena. Cununa va fi agăţată la fereastra casei până la anul viitor, pentru a-i proteja pe oameni şi animalele din gospodărie de boală,  pentru a proteja recoltele de pagubă, de inundaţii şi de furtuni ori de grindină. De asemenea, unii gospodari agaţă cununi de acest fel şi în pomii din curtea casei. 

Prognoze în ziua de Sânziene...

Lucrătorii ogoarelor urmăresc cu atenție starea vremii  în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun, deoarece va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.

Cucul, pasărea oracol, amuţeşte în această zi

În această zi, după trei luni de cântat (de la Buna Vestire), Cucul, pasărea-oracol, tace. În popor, întâmplarea se numeşte Amuţitul cucului. De-a lungul celor trei luni, cântecul lui s-a implicat  în destinul oamenilor. Ei ştiu că, de câte ori cucul cântă în anumite zile, el le vesteşte ceva anume: câte bucurii vor avea, când se vor căsători etc.

Hora Drăgaicelor 

Un obicei împlinit din vremuri îndepărtate în lumea satelor, se mai respectă şi în zilele noastre. Într-o comunitate se alege cea mai frumoasă şi cea mai harnică fată care va fi numită Drăgaică. Îmbrăcată în haine de sărbătoare, tânăra Drăgaică este însoţită de alte tinere care poartă buchete de sânziene la brâu, iar în mâini ele ţin spice de grîu şi secere. Grupul Drăgaicei va merge pe ogoarele satului respectiv: Fetele vor cânta şi vor dansa pentru a atrage bucurii pe meleagurile natale şi în viaţa lor.  

O floare de sânziene  este mesagerul norocului

Se spune că în această zi este bine să aducem în casa noastră o floare de sânziene, ca un mesager al norocului. Stropită cu agheasmă, floarea se păstrează la icoane.

De asemenea, o floare de Sânziană trebuie purtată în portofel. Cine împlinește acestă datină  va observa că norocul nu-l va ocoli tot anul.

 Dacă nu este respectată, Drăgaica se răzbună  

Dacă nu este respectată, sărbătoarea Sânzieneleor sau Drăgaica poate aduce multe necazuri. Cine prestează diferite munci în gospodărie sau pe ogoare în ziua praznicului poate să sfârşească tragic, fulgerat sau înecat, susţin bătrânii satelor .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop webp
horoscop financiar jpg
zodii meteoriti png
image png
image png
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
zodii pixabay jpg
2 fasole batuta shutterstock 1204054207 jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net