Tradiții și superstiții care aduc noroc și se împlinesc în ziua de Dragobete

Ultima actualizare:

    De Dragobete se ține cont de câteva tradiții din poporfoto: pixabay.com
De Dragobete se ține cont de câteva tradiții din poporfoto: pixabay.com

An de an, în data de 24 februarie, spiritualitatea populară celebrează o sărbătoare autohtonă, Dragobetele, protectorul iubirii. Legenda care circulă în localitatea Albeni, din Argeș, spune că Dragobetele este fiul Babei Dochia, un tânăr frumos şi nemuritor precum Sânzienele şi Rusaliile. Legenda mai spune că oamenii nu le pot vedea pentru că lumea este plină de păcate.

Legende legate de Dragobere

O altă legendă spune că Dragobetele, tânărul frumos, iubăreţ şi îndrăzneţ, fura inimile fetelor şi nevestelor tinere. Din acest motiv, el a fost metamorfozat de Maica Domnului într-o plantă numită Năvalnic, pentru că iubirea Dragobetelui era ca un joc năvalnic.

În timp, Năvalnicul a fost apreciat şi ca plantă de leac cu efecte cicatrizante, calmante şi astringente, indicată pentru o gamă variată de afecţiuni: respiratorii (de la tuse şi până la tuberculoză), digestive ( ocluzii intestinale, leziuni ulceroase, indigestii) şi litiaze. Extern, Năvalnicul este un remediu excelent pentru plăgile care nu se închid cu uşurinţă.

De Dragobete, și în zilele noastre se fac logodne simbolice 

De Dragobete se mai fac şi în zilele noastre logodne simbolice care se respectă până la Dragobetele din anul următor. Deseori, cu prilejul acestor "logodne", tinerii se cunosc mai bine, îşi apreciază calităţile şi, de la logodna simbolică până la  adevărata logodnă, mai este doar un pas. Membrii comunităţii care sărbătoresc Dragobetele urmăresc cu atenție  dialogul celor logodiţi în această zi şi estimează la câte căsătorii vor participa în toamna acelui an.  În ziua acestei sărbători dedicate iubirii, bărbaţii şi femeile trebuie să evite controversele, pentru ca iubirea să nu fugă din căminul lor.

De Dragobete e bine să întâlnești o persoană de sex opus

Este un semn de rău augur, dacă un tânăr sau o fată nu întâlneşte de Dragobete un reprezentant de sex opus, pentru că, până la anul viitor, acea persoană rămâne singură şi iubirea adevărată o ocoleşte.

Dacă auzi cum cântă pupăza, eşti norocos

Dacă în ziua de Dragobete ai şansa să auzi cum cântă pupăza, vei fi norocos tot anul. Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

De Dragobete se face curăţenie exemplară în toată casa

În această zi, nu se spală rufe, nu se coase şi nici munca la câmp nu este permisă. În schimb, gospodinele trebuie să facă o curăţenie exemplară în toată casa, deoarece această îndeletnicire aduce spor şi prosperitate în acea gospodărie.

De Dragobete se strânge zăpada

În dimineaţa sărbătorii, fetele nemăritate trebuie să strângă zăpadă şi s-o topească, iar cu apa obţinută să se spele pe faţă şi pe cap. Se crede că această apă are puteri magice, IAR băieţii le vor aprecia ca fiind cele mai frumoase fete din lume.

Ziua de Dragobete poartă noroc îndrăgostiţilor care investesc în cadouri- simbol pe care le oferă persoanei iubite.

În mediul rural, sărbătoarea este recompensată de Dragobete

De asemenea, persoanele harnice şi cele care nu trişează în dragoste sunt ajutate de Dragobete să aibă un an îmbelşugat.  În numeroase localităţi rurale, de Dragobete se scot din pământ rădăcini de spânz, iar sătenii le folosesc ca plantă de leac pentru tratarea multor afecţiuni.

Nu trebuie să plângeţi în ziua de Dragobete

În localităţile unde se sărbătoreşte Dragobetele, localnicii nu au voie să plângă, pentru că lacrimile aduc necaz. De Dragobete, voia bună este însoţită de urarea: „Dragobetele sărută fetele!" În tradiţia populară, în acestă zi păsările se împerechează, se strâng în stoluri şi încep să-şi dureze un cuib.

De Dragobete, românii trebuie să se bucure de venirea primăverii, de trezirea naturii la viaţă, să sărbătorească dragostea şi să fie mai tandri cu persoana iubită, dăruindu-i acesteia un dar cu semnificaţii profunde .

Se respectă jurământul de fidelitate

Un ritual practicat în ziua de Dragobete, mereu în actualitate, se referă la respectarea jurământului de fidelitate. Ritualul are puterea să alunge gândul despărţirii tot anul.

Gospodinele hrănesc păsările cerului

În ziua de Dragobete, gospodinele hrănesc din belşug păsările cerului care vin în curtea casei, dar şi pe cele din propria gospodărie, pentru a avea spor în casă şi pâinea de toate zilele să fie obţinută fără eforturi supraomeneşti.

Năvalnicul aduce noroc

Şi în zilele noastre, persoanele preocupate de magie, chiar şi persoanele în vârstă  din mediul rural, ştiu cum să pregătească Năvalnicul, după reţete speciale, pentru a aduce noroc şi spor la bani. Iată rețeta magică  de folosire a acestei plante care să aducă  noroc: 

Cum te ajută Năvalnicul

În tradiţia populară, în ziua sărbătorii, trebuie să ai o bancnotă nouă şi s-o împătureşti în două, apoi sub formă de triunghi. În mijlocul triunghiului trebuie să presari frunze de Năvalnic- proaspete sau uscate.

Simbolul magic se păstrează într-un loc discret din casă, eventual în casa de bani. Dacă nu ai Năvalnic, pregăteşti doar bancnota, urmând ca în următoarele nouă zile să găseşti o frunză de Năvalnic pe care s-o păstrezi în bancnotă. Se spune că ritualul alungă ghinionul, paguba şi gândurile negative ale duşmanilor şi spulberă orice rău.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 reteta mancare de mazare jpg jpeg
zodii pixabay jpg
Top 5 nuante de par la moda in aceasta primavara jpg
horoscop saptamana 5 11 august webp
bani bani zodii 43309200 jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
Gnochhi cu sos de rosii  Sursa foto Shutterstock   1567330159 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net