Tradiții pentru spor și sănătate la praznicul Cuvioasei Parascheva

Ultima actualizare:

    În ziua praznicului, credincioșii se roagă la Cuvioasa pentru sănătate și împlinirea dorințelorSursa foto:spynews. ro
În ziua praznicului, credincioșii se roagă la Cuvioasa pentru sănătate și împlinirea dorințelorSursa foto:spynews. ro

Ziua de 14 octombrie, care marchează mijlocul toamnei și sfârșitul verii, este o sărbătoare creștin-ortodoxă în care credincioșii cinstesc moaștele Sfintei Parascheva. Totodată, această zi are semnificații deosebite în calendarul popular care respectă anumite tradiții, specifice praznicului, tradiții care să aducă în viața credincioșilor spor în munca lor și sănătate:

Credincioșii se închină la Cuvioasa pentru împlinirea dorințelor  

Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult ortodoxe, biserici şi mănăstiri, pentru sănătatea lor și a copiilor, pentru a scăpa de pagubă şi de blesteme. În același timp, ei  prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.

 Gospodinele nu trebuie să arunce lături în curtea casei

Praznicul Cuvioasei Parascheva este zi nelucrătoare. De aceea,  gospodinele nu trebuie să spele rufe şi nici să arunce lături în curtea casei. Se spune că  cine respectă această datină va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.

În ziua praznicului, Cuvioasa poartă haine noi

În fiecare an, Cuvioasa Parascheva poarte haine noi ; este vorba despre un ritual care se respectă după reguli stricte. În timpul când se împlineşte acest ritual, Catedrala Mitropolitană din Iaşi este închisă. Cu o zi înainte de Sfânta zi de Paște , hainele Cuvioasei se schimbă cu altele  de culoare albă. Cuvioasa poartă noul strai până la pranicul Pogorârii Duhului Sfânt. Atunci, Cuvioasa primeşte alte veşminte cu care va rămâne îmbrăcată până la viitorul hram. Totdeauna, hainele purtate de Cuvioasa sunt dăruite bisericilor ortodoxe care poartă hramul Cuvioasei Paraschiva atât în ţara noastră, cât şi în străinătate.

Un alt lăcaș care adăpotește părticele din moaștele Cuvioasei

Credincioşii care nu ajung în pelerinaj la Iaşi, vin să se roage la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (Bulevardul Nicolae Titulescu ) pentru că sfântul lăcaş, care poartă hramul Cuvioasei, adăposteşte părticele din sfintele sale moaşte.

Se fac pomeni pentru rudele răposate fără lumânare

Prin tradiție, în această zi se fac pomeni pentru morți din familie care nu-și găsesc  liniștea, adică pentru rudele răposate care au murit fără lumânare și au fost ingropate fără preot. Dar la aceste mese nu se servesc poame  cu miezul în formă de cruce:  nuci și castraveți.

Mese cu bucate tradiţionale pentru săraci

În ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale, pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale, invitând la masă familiile mai sărace cu mulţi copii. De asemenea, în curtea bisericilor se organizează mese îmbelşugate la care participă enoriaşii din comunitatea respectivă.

Se aprind focuri tradiţionale pentru a alunga spiritele negative

În zonele rurale, se aprind focuri în curţile gospodarilor pentru a alunga spiritele negative şi pentru a primi alinare în momentele de cumpănă sufletească şi trupească.

Fetele necăsătorite se roagă Cuvioasei să aibă noroc

Prin tradiţie, fetele necăsătorite se roagă şi postesc în această zi, aduc în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta , dar şi o crenguţă de busuioc, pentru a  avea parte de un soţ bun şi iubitor.

Un ritual împlinit de viitoarele mame

Viitoarele mame oferă copiilor săraci dulciuri, pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară.

Sărbătoarea Cuvioasei aduce bucurii credincioșilor

Prin tradiție, praznicul Cuvioasei Parascheva  aduce bucurii credincioșilor. Va fi o zi cu surprise plăcute mai ales pentru mame,  femei, copii și pentru persoanele bolnave care-I cer ajutorul Cuvioasei.

Ce prevestesc prognoze meteo în ziua sărbătorii

Potrivit tradiției, așa cum va fi vremea în ziua praznicului Cuvioasei Parascheva ( 14 octombrie) aşa se va menține până la praznicul Sfântului Dimitrie, pe 26  octombrie, dar și la alte sărbători importante din timpul anului.  Când frunzele copacilor se îngălbenesc și cad repede, acest semn prevestește că anul viitor  va fi roditor.

Dacă în toamnă nu plouă, până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând.

Oierii știu cum va fi iarna în acel an după cum se comportă oile în ajunul sărbătorii Cuvioasei : dacă oile se culcă adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.

 De ce se cumpără căciuli, cojoace și  pături din târgurile tradiționale

 În lumea satelor se organizează târguri unde se vând haine ţesute din lâna oilor pe care le are fiecare cioban. Acum se cumpără cojoace, pături şi căciuli de lână noi, pentru ca viaţa cumpărătorilor să fie înnoită şi prosperă.

 În intervalul 14 octombrie-26 octombrie  nu se seamănă secară

În intervalul 14 octombrie (praznicul Cuvioasei) şi 27 octombrie, când este sărbătorit Cuviosul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, nu se seamănă secară pentru că aceste semănături nu aduc spor în casa gospodarului

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
love 8457762 1280 jpg
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
horoscop 4 august jpg
fericire  foto   Shutterstock jpg
Banner Astroloaga Andreea
image png
poza 3 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net