Tradiţii strămoșești la praznicul Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur
În ziua de 30 ianuarie, cei trei ierarhi, consideraţi de posteritate ca fiind cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească, sunt sărbătoriţi cu mare fast în lăcaşurile creştine din întreaga lume. Pentru ca proiectele noastre îndrăgite să se împlinească, în ziua praznicului trebuie să împlinim anumite tradiții :
Sărbătoarea celor Trei ierarhi este dedicată reconcilierii
Praznicul Celor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur este o sărbătoare dedicată reconcilierii. În ziua sărbătorii se împacă rudele după lungi dispute, iar proiectele lor comune, concepute în această zi, vor aduce prosperitate în căminul acestora.
Praznicul trebuie respectat cu sfinţenie
Pentru a evita pericolul de înec, de întâmplări violente şi de infirmitate, în ziua praznicului nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe și nu se mătură prin gospodărie.
În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă
Potrivit tardiţiei, pentru a proteja căminul de pagubă, în ziua când îi sărbătorim pe Cei Trei Ierarhi nu este bine să împrumutăm lucruri din gospodăria noastră.
Acum se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi
În numeroase zone din ţară, în ziua sărbătorii se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi : gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfinţească şi apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate în familie.
Mamele cu fete de măritat se roagă pentru norocul lor
În ziua praznicului, o mamă care are fete de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodăreşti şi se roagă la biserică pentru norocul fiicelor sale.
Sfântul Grigorie Teologul le ajută pe văduvele cu probleme
În ziua praznicului, văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de duşmani aprigi, trebuie să se roage şi să ceară ajutor Sfântului Grigorie, cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit.
Un praznic de iertare pentru păcatul avortului
În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea: să facă pomeniri şi să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.
Gospodina care nu respectă sărbătoarea rămâne văduvă
De-a lungul deceniilor s-a constatat că o gospodină care nu respectă sărbătoarea : spală rufe şi aruncă lături în curtea casei, după ce a împărţit ofrande pentru morţi, rămâne văduvă.
Sunt ajutați copiii săraci care vor să devină preoți
În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi. De asemenea, tot în această zi, este bine să fie ajutaţi copiii săraci, care doresc să devină preoţi.
La masa sărbătorească se consumă pește și fructe
Pentru spor şi pentru sănătate, la masa sărbătorească se consumă peşte şi fructe, simboluri ale unei vieţi duhovniceşti smerite.
Trisfetitele, denumirea populară a celor Trei Ierarhi
Trisfetitele este denumirea populară a celor Trei Ierarhi. În această zi se serbează intrarea creştinilor în biserică şi de atunci a început credinţa în Dumnezeu. Celor Trei Ierarhi le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelaţiei Orion, cunoscut sub numele de Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.
În ziua praznicului, începe să se schimbe vremea
În ziua de Trisfetite începe să se schimbe vremea, deși frigul tot îşi arată colţii, pentru că mai urmează o lună de iarnă. În tradiția populară se crede că acum începe să încolţească grâul sub zăpadă. Dacă în ziua praznicului curg streşinile, urmează o primăvară friguroasă. În schimb, dacă va fi o zi cu ger va urma o vară călduroasă. Sfinţii aduc ploaie la timp, dacă sărbătoarea lor este respectată.
Pentru sporul casei se dau de pomană cărți de rugăciuni și iconițe
În ziua celor Trei Sfinţi Ierarhi se face pomenire pentru sporul casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a membrilor familiei. De asemenea, se dau de pomană cărţi de rugăciuni şi iconiţe, care-i reprezintă pe Cei Trei Ierarhi.
Să dăm de pomană o candelă
La acest praznic este bine să dăm de pomană o candelă, pentru ca tot anul viaţa noastră să fie luminoasă.
Cine va lucra în această zi, nu va avea spor în munca sa
În lumea creștină s-a constatat că, oricine n- a respectat ziua de sărbătoare și a lucrat, n-a avut deloc spor în munca sa.
Cei Trei Ierarhi sunt doctori vindecători
Bolnavii trebuie să se roage pentru sănătatea lor în ziua praznicului, deoarece cei Trei Ierarhi sunt renumiți doctori vindecători.
Sfinții Trei Ierarhi sunt patronii casei
În mediul rural, numeroase familii îi serbează pe cei Trei Ierarhi ca patroni ai casei.
O veche tradiţie pentru a avea spor la treabă
În această zi, femeile trebuie să meargă la biserică, să asiste la Sfânta Liturghie, pentru ca tot anul să aibă spor la treabă. De asemenea, în mediul rural, femeile merg la slujbă şi se roagă să rodească pomii şi să toarcă lâna cu mult spor.
Rugăciune către cei Trei Ierarhi pentru ca ei să le aducă un soţ bun
Fetele nemăritate trebuie să se roage celor Trei Ierahi să le aducă bucurii şi un soţ bun. În ziua praznicului, pentru a afla care este ursitul ei, fata nemăritată trebuie să mănânce pâine cu sare. Seara, în vis, tânărul care îi aduce apă să bea, acela va fi soţul său.