Chirurgia estetică după sarcină. Cât de repede pot apela mămicile la bisturiu
Multe dintre femeile care apelează la chirurgia estetică sunt proaspete mămici, care intră în cabinetul chirurgului estetician la aproximativ 6 luni – 1 an după naștere, pentru a-și rezolva diverse probleme de natură estetică ce apar în timpul sarcinii. De obicei, pacientele se confruntă cu excesul de piele la nivelul abdomenului și zonelor laterale ale acestuia, excesul de piele la nivelul braţelor sau căderea sânilor - ptoza mamară, în termeni medicali. Chirurgul estetician Cristian Niţescu răspunde unor întrebări pe care cele mai multe mămici şi le pun după sarcină.
Click!: Care este grupa de vârsta a mamelor care vin să ceară astfel de proceduri de transformare în România?
Dr. Cristian Niţescu: Orice mămică care a suferit schimbări în timpul sarcinii şi îşi doreşte să revină la formele iniţiale poate apela la chirurgul estetician, dar marea majoritate a mămicilor care apelează la operaţiile estetice după naştere au între 25 şi 40 ani. În general pacientele care au devenit mame apelează la operaţia de abdominoplastie. Dar asta nu înseamnă că o pacientă care a devenit mamă îşi va face abdominoplastia imediat după naştere. Există atât paciente care nu au născut niciodată, cât şi paciente care au 2 sau 3 copii şi în sfârşit găsesc puţin timp sau buget pentru a se ocupa şi de ele însăşi.
Cât de repede după naştere pot veni femeile să îşi facă proceduri de chirurgie estetică?
După naștere organismul unei femei suferă nişte transformări importante şi îşi revine practic la parametrii iniţiali după circa 2 ani. Eu recomand ca procedurile estetice să se realizeze după circa un an de zile de la naştere, pentru ca organismul să îşi refacă parametrii, iar pacienta să fie într-o stare fizică foarte bună. Dacă pacienta alege să își refacă sânii, atunci trebuie să treacă minimum 6 luni de la încetarea alăptării sau, dacă mămica nu alăptează, 6 luni de la naștere.
Cum afectează aceste proceduri viaţa de mama a unei femei? (poate alăpta după o operaţie de ridicare a sânilor, de exemplu? Poate ridica în braţe un copil de 5-10 kg după o abdominoplastie?)
E bine știut faptul că după fiecare intervenție chirurgicală urmează o perioadă de recuperare în care pacientul are sau nu are voie să facă anumite lucruri. Acestea diferă în funcţie de fiecare intervenţie în parte. Operația de ridicare a sânilor nu afectează deloc alăptarea. Chiar dacă pacienta optează pentru ridicarea sânilor cu sau fără implanturi mamare, canalele galactofore rămân neatinse în timpul operaţiei. Operaţia este inofensivă, creşte încrederea şi respectul de sine, atractivitatea şi libidoul şi cu siguranţă proaspăta mămica îşi poate alăpta în continuare copilul. Perioada de recuperare pentru abdominoplastie este de 3 săptămâni – o lună de zile. În acest timp este recomandat ca mămica sa nu facă eforturi prea mari. Abdominoplastia trebuie făcută după un an de la naştere, moment în care copilul deja a luat în greutate. Deci, chiar şi simpla ridicare a copilului poate da naştere unor complicaţii secundare postoperatorii.
Operaţia estetică poate ascunde cicatricea unei operaţii de cezariană?
Dacă după cezariană urmează o operaţie de abdominoplastie, odată cu pielea în exces este înlăturată şi porţiunea ce conţine cicatricea operției cezariene. Totuși, pacientele trebuie să ştie că şi operaţia de abdominoplastie implică apariţia unei noi cicatrici, dar care este poziţionată în abdomenul inferior, spre organele genitale, astfel încât să fie acoperită de lenjeria intimă.
Cât de eficiente sunt programele dieta-sport-chirurgie estetică?
Pentru proaspetele mămici, primordială este chirurgia estetică, cel mult asociată cu dieta de dinainte, dacă este cazul. Eu consider că fiecare parte din programul dietă-sport-chirurgie estetică are rolul ei, însă este greu de cuantificat cât de importantă este fiecare în parte, pentru că fiecare caz este unic în felul său. De exemplu, dacă pacienta a luat în greutate 10 kg, atunci ea are mai degrabă piele în exces şi atunci dieta nu este neapărat recomandată. Dacă pacienta a luat în greutate 40 kg, înaintea unei abdominoplastii este necesar ca ea să ţină un regim hipocaloric. Sportul este binevenit pentru că tonifică musculatura şi de foarte multe ori, un profil neplăcut al unei paciente este dat, pe lângă stratul adipos (dacă există) şi de faptul că muşchii abdominali nu sunt bine lucraţi.