Mulți bărbați se plâng că s-au săturat ca femeile să fie mereu nemulțumite. Problema pe care a identificat-o psihologul Daniela Dumitrescu

Ultima actualizare:

    Mulți bărbați se plâng că s-au săturat ca femeile să fie mereu nemulțumite, să aibă mereu pretenții, plângeri și strâmbări din nasfoto: shutterstock
Mulți bărbați se plâng că s-au săturat ca femeile să fie mereu nemulțumite, să aibă mereu pretenții, plângeri și strâmbări din nasfoto: shutterstock

Nu de puţine ori, persoanelor de sex masculin le este imposibil să înţeleagă de ce femeile din viaţa lor sunt mai tot timpul nemulţumite. În articolul de mai jos, Daniela Dumitrecu, psiholog clinician şi psihoterapeut, vine cu câteva explicaţii despre acest subiect.

"Mulți bărbați mi se plâng că s-au săturat ca femeile să fie mereu nemulțumite, să aibă mereu pretenții, plângeri și strâmbări din nas. „Parcă sunt mereu într-o cursă a mulțumirii ei la capătul căreia nu ajung niciodată. Am obosit să tot încerc să o mulțumesc și ea niciodată să nu fie mulțumită, niciodată să nu vadă  ceea ce fac.”

Sigur că acolo putem vorbi de un caz particular de persoană veșnic nemulțumită (și trebuie văzut acolo ce încărcătură psihologică pune persoana în relații), dar dincolo de asta, recunosc că m-am uitat nițel prin jurul meu și n-am prea văzut femei mulțumite. Problema pe care o identific nu este neapărat că ele n-ar fi, doar că nu prea vorbesc despre asta. Cumva femeile par să-și dezvolte un fel de radar care identifică ce nu merge, ce trebuie corectat, ce mai e de reparat. Spre ex., să spunem că el vine mai devreme acasă și face un pic de curat, poate spală și vasele și iese și cu cățelul la plimbat. El e tare mulțumit de el și se gândește că și ea va fi, remarcând că a mișcat totuși ceva. De cele mai multe ori, femeia vine, scanează situație, bifează ce e ok, iar apoi spune: „Dar gunoiul l-ai dus?” – adică observă fix ce a mai rămas de făcut. Asta nu înseamnă că nu le-a văzut pe celelalte, doar că le-a trecut la capitolul bifat, așa că merge mai departe.

Suntem educați în disciplina corecției, a pedepsei și poate chiar a devalorizării și umilirii

Din păcate, suntem educați în disciplina corecției, a pedepsei și poate chiar a devalorizării și umilirii. Gândiți-vă pentru o clipă că atunci când un copil scrie o pagină bine, dar greșește poate o literă el va fi apostrofat, poate chiar certat că nu a fost suficient de atent pentru această unică greșeală. Deci ce este bun, ce este bine este cumva ignorat, iar cea mai măruntă greșeală este evidențiată. Deși intenția din spatele acestui comportament este teoretic bună (adică se presupune că îl motivează), punerea în practică lasă de dorit și adesea produce exact efectul invers – demotivare, neîncredere, afectarea stimei de sine și chiar răcirea relației.

Revenind în cuplu, sigur că dacă femeia vedea doar ce a scăpat, doar ce nu e bine, doar ce mai trebuie aranjat, dar efectul asupra bărbatului va fi nefericit – se va simți devalorizat, neapreciat și poate chiar neiubit. Astfel de momente sunt momente toxice pentru relație pentru că vor îndepărta partenerii. El va răbufni pentru că ea nu este niciodată mulțumită, ea se va supăra pentru că și ea face o mulțume de lucruri pe care nici el nu le vede și de aici începem un cerc vicios antirelațional.

Apreciați cu voce tare ceea ce vedeți că face celălalt

Prin urmare, ceea ce vă recomand este să apreciați cu voce tare ceea ce vedeți că face celălalt, chiar dacă uneori sunt lucruri evidente, care intră în categoria îngrijire cotidiană, în rutina unei vieți de cuplu. Învățați să vorbiți despre asta, să transmiteți mesaje pozitive, să vă vedeți unul pe altul în efortul vostru de împreună. „A, ai spălat vasele și ai dus și cățelul afară. Oare ce e mai rămas de făcut?” – iată o modalitate prin care puteți arăta partenerului vostru că remarcați ceea ce a făcut.

Cum nevoia de valorizare este însă foarte prezentă și pentru că ne hrănim cu validarea pe care o primim de la cei pe care-i iubim, vă invit să o oferiți cu seninătate și autenticitate. Realmente să vedeți lucrurile pe care le fac partenerii voștri/partenerele voastre pentru bunul mers al relației, iar partea aceasta de îngrijire comună este o parte semnificativă din relație. Deși se vorbește poate cel mai puțin despre ea, pentru că văd cum articolele de specialitate abundă în recomandări legate de menținerea sentimentelor, a pasiunii etc., totuși cea mai consumatoare, rutinieră, dificilă chiar parte din relație este tocmai gestionarea traiului în comun. De aceea multe cupluri se destramă atunci când ajung să trăiască împreună pentru că nu reușesc să-și găsească ritmul, locul, dinamica internă a unui vieți comune cu beneficiile și limitările ei. Amintiți-vă că orice activitate de îngrijire a casei, a spațiului comun, a pregătirii hranei, a gestionării facturilor etc. pot deveni modalități de hrănire a relației dacă sunt privite ca gesturi ritualice depuse pe altarul relației nostre", a spus Daniela Dumitrescu, psiholog clinician, psihoterapeut CBT & Schema Therapy, specialist comunicare relațională și președinte-fondator al Institutului de Formare și Educare Relațională, precum și autoarea blogului Fericiți cei ce comunică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristina Păsăroiu și Andrea Bocelli au cântat împreună de Revelion la Abu Dhabi. FOTO: Luca Rossetti/Facebook
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii pixabay jpg
Banane FOTO Shutterstock
horoscop shutterstock jpg
hummus cu dovleac copt jpeg
image png
horoscop octombrie jpg
zodii norocoase jpg
horoscop 23 septembrue jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net