Soluţii naturale care exfoliază şi albesc tenul

Ultima actualizare:

    Se folosesc sub formă de mască sau gomaj  şi sunt ideale acum, în sezonul rece
Se folosesc sub formă de mască sau gomaj şi sunt ideale acum, în sezonul rece

Degeaba foloseşti cele mai bune creme de faţă, demachiante şi fonduri de ten, dacă nu îţi faci, o dată pe săptămână, un peeling uşor. Acesta are rolul de a elimina celulele moarte, de a stimula circulaţia sanguină şi de a facilita pătrunderea în piele a substanţelor nutritive din produsele de îngrijire. În plus, pielea ta va arăta mai netedă, mai curată şi mai luminoasă.

“Dacă pui o cremă pe un ten încărcat cu celule moarte, aceasta nu va reuşi să pătrundă în epidermă şi nu va avea aceeaşi eficienţă ca atunci când e aplicată pe o piele curată. O exfoliere blândă, o dată pe săptămână, e necesară în ritualul de îngrijire”, spune Aliona Ţinţu, biochimist şi estetician. Exfolierea se poate face prin mai multe procedee. La salon, există varianta peelingurilor chimice, a laserelor şi a microdermoabraziunii. Aceste tehnici asigură o exfoliere uniformă, fără riscuri, şi, în acelaşi timp, stimulează regenerarea pielii prin producerea de colagen şi elastină. Inconvenientul aici – preţul pe care, poate, nu şi-l permite oricine.Acasă, însă, există soluţii şi măşti din ingrediente ieftine, care se găsesc în orice cămară. Tot ce trebuie să faci e să le alegi pe cele potrivite tipului tău de ten şi să nu exagerezi, deoarece poţi leza pielea. “Pentru exfolierea feţei, ai la dispoziţie două soluţii: gomajul cu ingrediente uşor abrazive şi peelingurile enzimatice cu extracte din fructe, care se folosesc sub formă de mască. Acestea din urmă curăţă celulele moarte, dar pot, în acelaşi timp, albi pielea pătată. Sunt ideale acum, în sezonul rece, deoarece, dacă le folosim vara, riscul de hiperpigmentări e mai mare”, explică Aliona Ţinţu.

Peelinguri enzimatice cu fructe

Unele sucuri şi extracte din fructe au puterea de a înmuia şi distruge celulele moarte de la suprafaţa pielii. Curăţă şi albesc tenul, însă nu pot stimula producerea de colagen şi elastină, aşa cum se întâmplă în cazul peelingurilor profesionale. Ele se pot folosi în tot felul de măşti, spune Aliona:

  • Pentru curăţarea tenului încărcat: se pasează o bucăţică de fruct de papaya şi una de ananas, se adaugă o linguriţă de miere şi se aplică pe faţă. Masca e recomandată tenului uscat şi sensibil, vătămat de soare. Dacă nu ai fructele proaspete, poţi să foloseşte extracte, cumpărate din magazinele naturiste.
  • Pentru restaurarea pH-ului şi echilibrarea secreţiei de sebum: ai nevoie de pulpa de la o jumătate de roşie, o lingură de suc de portocale şi un pliculeţ de gelatină. Roşia se pasează şi se încălzeşte uşor, împreună cu sucul de portocală şi cu praful de gelatină. Laşi la răcit şi aplici apoi pe faţă. Roşia tratează rozaceea, gelatina dă fermitate pielii, iar portocala exfoliază.
  • Pentru revitalizare: un gălbenuş, o linguriţă de miere şi 1/8 ceaşcă de suc de citrice (lămâie sau portocale). Gălbenuşul şi mierea hidratează, iar sucul de citrice exfoliază şi albeşte.
  • Pentru albire: poţi adăuga la oricare mască o fiolă de vitamina C (5 ml) sau suc de lămâie, pentru a da măştii şi proprietatea de depigmentare şi albire a tenului. Aceste ingrediente dau luminozitatea tenului, estompează petele şi previn îmbătrânirea. Spre exemplu, poţi să le adaugi în măşti cu miere, albuş şi fructe.

Gomajul cu ingrediente abrazive

Se poate face atât pe faţă, cât şi pe corp. Aici, îndepărtarea celulelor moarte se produce prin acţiune mecanică abrazivă cu ajutorul unor ingrediente naturale, din cămară: bicarbonatul de sodiu, mălaiul, zaţul de cafea, tărâţe de grâu etc. Gomajul trebuie făcut după duş sau după ce ai stat puţin la abur, astfel încât pielea să fie înmuiată. Se aplică pe faţa umedă, evitându-se zona ochilor. Dacă ai ten acneic, mai degrabă îţi faci un peeling enzimatic sau încerci să eviţi zona coşurilor.

  • Pentru tenul uscat: două linguri tărâţe de grâu, una de miere şi o jumătate de măr ras. Amestecul se întinde pe faţă, se lasă 10 minute, după care se masează cu mişcări circulare şi se clăteşte cu apă călduţă.
  • Pentru tenul sesibil: o lingură de lapte, una de tărâţe sau de mălai şi câteva picături de ulei de măsline. Se omogenizează şi se freacă pielea. Se îndepărtează cu apă călduţă.
  • Pentru ten mixt. Ingredientele perfecte sunt: argila, câteva picături de zeamă de lămâie şi de castravete, o linguriţă de iaurt. Amestecul trebuie să aibă consistenţa unei maioneze şi este o soluţie foarte bună pentru atenuarea pistruilor şi a petelor.

Pentru tenul gras: poţi folosi un amestec din mălai, tărâţe de grâu şi bicarbonat, “legate” între ele cu miere şi zeamă de lămâie.

Bine de ştiut

simeon stalpnicul png
  • Peelingul exfoliază celulele moarte doar din zona feţei şi a decolteului. Despre gomaj vorbim atunci când ne referim la exfolierea întregului corp.  
  • Potrivit biochimistului şi esteticianului Aliona Ţinţu, peelingurile şi gomajul se fac o dată pe săptămână sau când îţi simţi tenul încărcat.
  • Orice microtraumatism care se produce la nivelul pielii, de la o simplă exfoliere până la stoarcerea unui coş, impune protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete pentru a evita pigmentările. Aşadar, foloseşte crema cu factor de protecţie şi iarna.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop sâmbătă 30 noiembrie jpeg
horoscop 4 august jpg
fericire  foto   Shutterstock jpg
Banner Astroloaga Andreea
image png
poza 3 jpeg
zodii jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net