Ce pune Horia Vîrlan pe masa de Paște. Rețete pas cu pas
Celebrul bucătar de la “Mama mea găteşte mai bine”, de la Prima TV, ne-a povestit ce va găti anul acesta de Paşte, un meniu special. Horia Vîrlan ne-a împărtăşit câteva reţete pe care le găteşte de această sărbătoare şi le puteţi citi în continuare.
Şi anul acesta îndrăgitul bucătar de la Prima TV ne-a oferit câteva reţete special dar şi tipsuri. “Gătesc ce gătesc în fiecare an, reţetele noastre tradiţionale de Paşte, o ciorbă ardelenească de miel. Nu fac nimic ieşit din comun, reţetele mele tradiţionale”, ne-a povestit Horia Vîrlan (56 de ani).
Ciorbiță ardelenească de miel cu smântână și tarhon
Ingrediente pentru 4 porţii:- 400 g de piept şi gât de miel- O ceapă mare, curăţată- Un morcov mare, curăţat- O ţelină mică, curăţată- O rădăcină mică de pătrunjel, curăţată- O legătură de ceapă verde, spălată şi curăţată- O lingură de pătrunjel tocat- O lingură de tarhon tocat- O lingură de orez cu bob rotund- 2 linguri cu oţet de vin alb- 2 gălbenuşuri de ou- Un pahar mare de smântână- O linguriţă de sare- 5-6 boabe de piper negru boabe
Tăiaţi carnea în bucăţi şi opăriţi-o, dar nu mai mult de 3 minute, într-o oală cu apă clocotită, apoi scoateţi-o şi puneţi-o la fiert,în apă rece. împreună cu boabele de piper şi puţină sare.După ce carnea nu mai necesită spumare și a fiert timp de o oră, adăugaţi orezul spălat şi zarzavatul tocat mărunt şi continuaţi fierberea încă 10 minute. Adăugaţi tarhonul şi gustaţi de sare, continuând fierberea încă 10-12 minute.Bateţi gălbenuşurile cu smântână într-un bol.Când ciorba este gata, opriţi focul, apoi “dregeţi” ciorba cu liezonul de smântână şi adăugaţi oţetul. Prin ”dregeți” înțeleg amestecarea, întâi, a 2-3 polonice de ciorbă fierbinte în bolul cu smânână și galbenușuri, apoi turnarea amestecului de ciorbă și smântână peste restul de ciorbă din oală și amestecarea acesteia cu ajutorul polonicului.Presăraţi cu pătrunjel tocat şi serviţi cu ardei iute.
Sfat! Mai pun borş, pentru că îi place soţiei şi mie îmi place cu smântână cu gălbenuş de ou. oţet şi tarhon, ca în Ardeal.
Clătite cu urdă și mărar
Ingrediente pentru 4 portii:• 200 g de făină• 2 ouă• O lingură cu ulei• O cană mare cu lapte• 1/2 de linguriţă cu sare.Umplutură:• 350 g de urdă• O legătură de mărar tocată• O linguriţă cu sare• 1/2 pachet de unt.
Bateţi bine ouăle cu laptele, cu ½ de lingură de ulei şi cu sarea, apoi adăugaţi făina în ploaie, amestecând pentru a nu se forma cocoloaşe. Lăsaţi aluatul să se odihnească 20 de minute. În acest timp amestecaţi urda cu mărarul tocat şi sarea. Topiţi untul într-o crăticioară.Într-o tigaie cu marginile joase şi unsă cu ulei, prăjiţi clătite, luând cu un polonic din aluat şi turnând în tigaie, pe care o rotiţi pentru a se întinde aluatul pe toată suprafaţa acesteia. Clătitele trebuie prăjite la foc mediu spre tare, câte 2 minute pe o parte şi 1 minut pe cealaltă parte.Încingeţi cuptorul la 175°C. Pliaţi clătitele în două, apoi reveniţi şi aşezaţi câte 2 linguri de umplutură pe una din jumătăţi, în aşa fel încât să nu se întindă umplutura până la marginea clătitelor. Acum pliaţi-le în două, apoi în patru formând triunghiuri.Stropiţi o tăviţă cu puţin unt şi aşezaţi clătitele, încălecându-le una peste cealaltă, apoi stropiţi-le cu restul de unt şi coaceţi-le timp de 10-15 minute.Serviţi clătitele cu smântână şi eventual cu zahăr pudră.
Ingrediente pentru 4 portii:- 400 g carne de gâscă, fără piele şi oase- 2 cepe medii, curăţate- 100 g de costiţă afumată- ½ de pahar de orez cu bobul rotund- O lingură de pastă de roşii- O lingură de ulei de floarea soarelui- 20-24 de foi de ştevie proaspătă- ½ cană de supă de pui (poate fi preparată cu concentrat tip cub)- ½ cană de vin alb, sec- Un vârf de cuţit de cimbru- O linguriţă de sare- ¼ linguriţă de piper negru măcinat- ½ linguriţă de leuştean, tocat- ½ linguriţă de mărar, tocat- ½ linguriţă de pătrunjel, tocat
Tocaţi carnea, împreună cu ceapa, în maşina de tocat. Tăiaţi costiţa felii. Fierbeţi orezul doar pe jumătate. Într-o oală cu 2-3 de apă cu sare opăriţi foile de ştevie, scufundându-le cu mare grijă, să nu se rupă, timp de 5-6 secunde. Scoateţi-le, apoi, într-un vas cu apă rece, pentru a stopa fierberea.Încingeţi cuptorul la 175°C. Într-un bol amestecaţi carnea, ceapa, pasta de roşii, orezul, cimbrul şi condimentele. Eliminaţi codiţele frunzelor de ştevie, aşezaţi câte o frunză pe masă, cu partea mai lată spre dumneavoastră, apoi aşezaţi o lingură de umplutură pe foaie. Îndoiţi marginea dinspre dumneavoastră, înspre interior, peste carne, apoi îndoiţi şi marginile laterale,tot spre interior. Continuaţi apoi să rulaţi sărmăluţa înspre exterior.Stropiţi o cratiţă cu puţin ulei, apoi aşezaţi feliile de costiţă, iar peste acestea clădiţi sărmăluţele. Turnaţi vinul şi supa de pui, apoi stropiţi cu ulei. Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi pe foc domol, timp de 35 de minute, apoi introduceţi cratița în cuptor, luaţi capacul şi coaceţi timp de 30-35 de minute, până ce sărmăluţele sunt moi.Serviţi sărmăluţele cu verdeaţă tocată deasupra şi cu sosul din cratiţă.
Ingrediente pentru 4 portii:- 800 g piept sau cotlete de miel- O ceapă uscată, de dimensiune medie, curăţată- 3 legături de ceapă verde, curăţată- 3 legături de usturoi verde, curăţat- O lingură cu vârf de unt- O lingură cu vârf de făină- 2 linguri de ulei- 2 căni de supă de pui (poate fi peparată cu concentrat tip cub)- O lingură de oţet de vin alb- O lingură de pătrunjel tocat- O linguriţă de sare- ¼ linguriţă de piper negru măcinatSpălaţi foarte bine carnea, apoi tăiaţi-o bucăţi. Tocaţi mărunt ceapa uscată. Tăiaţi ceapa şi usturoiul verzi în bucăţi de aproximativ 7-8 cm.Încingeţi o cratiţă cu unt şi înmuiaţi ceapa tocată mărunt. Când a devenit sticloasă, adăugaţi carnea şi rumeniţi-o bine. După ce s-a rumenit, adăugaţi făina şi amestecaţi puţin. Stingeţi cu oţet şi apoi adăugaţi supa de pui.Fierbeţi la foc domol timp de 45 de minute, amestecând când şi când.În timp ce carnea fierbe, încingeţi o tigaie cu ulei şi înmuiaţi ceapa şi usturoiul. Adăugaţi soteul de verdeţuri împreună cu pastă de roşii peste carne şi continuaţi fierberea încă 15-20 de minute.Serviţi stufatul presărat cu pătrunjel tocat.
Ingrediente: Pentru blat: 500 g făină, 80 g zahăr, 250 ml lapte dulce, 40 g drojdie, 80 ml ulei, 1 praf de sare. Pentru umplutură: 3 ouă, 150 g zahăr, 750 g brânză de vaci, 2 linguri smântână, 100 g stafide, coajă de portocală rasă. Pentru glazură: 2 albuşuri, 150 g zahăr pudră, 1 lingură zeamă de lămâie.
Preparare: Amesteci drojdia cu lapte cald, adaugi o lingură de făină şi o lingură de zahăr, laşi la dospit până îşi dublează volumul, apoi amesteci cu restul ingredientelor pentru blat şi frămânţi un aluat omogen şi consistent, pe care îl laşi la loc cald să dospească circa 40 de minute. Amesteci brânza cu gălbenuşurile, zahărul, smântâna şi coaja de portocală rasă, adaugi stafidele şi la sfârşit încorporezi albuşurile bătute spumă. Laşi crema la rece până e gata aluatul. Întinzi aluatul în două foi, aşezi prima foaie într-o formă rotundă, torni umplutura de brânză şi acoperi cu cea de-a doua foaie de aluat. Introduci forma în cuptor pentru circa o oră. O laşi să se răcească în formă. Baţi albuşurile cu zahărul pudră, adăugând treptat câte puţină zeamă de lămâie până se formează o compoziţie albă.
Sfat! Cu ajutorul unui poş, decorezi tarta cu glazura de lămâie şi o laşi la rece până în momentul servirii.
Citește și