Chocoflan - Nadia Mihaela Stroia
Ingrediente:
Pentru caramel: 250 g zahăr
Pentru blatul de ciocolată:
• 4 ouă
• 250 g zahăr
• 200 ml lapte
• 3 linguri cacao
• 300 g făină
• 50 ml ulei
• 1 plic praf de copt
Pentru crema de zahăr ars:
• 6 ouă
• 800 ml lapte
• 100 g zahăr
• 1 plic extract vanilie Bourbon
Mod de preparare
Caramelizăm zahărul, cu atenţie, să nu devină amărui, îl turnăm în tavă (33/26) şi-l întindem repede, ca să acoperim toată suprafaţă. Mixăm ouăle, laptele, zahărul şi vanilia şi turnăm compoziţia în tavă, peste caramel.
Ingredientele pentru blatul de cacao le mixăm şi pe ele 2-3 minute; aluatul trebuie să aibă consistentă unei smântâni, apoi îl adăugăm peste crema de ouă.
Tava o aşezăm într-o altă mai mare, cea de la aragaz de exemplu, în care turnam apă(un fel de bain marie). O introducem în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 50 minute sau până blatul de ciocolată trece testul scobitorii.
Veţi observa, când e este gata că straturile se aleg singure şi s-au inversat. Prăjitura se lasă, în tavă, până se răceşte complet, apoi o dăm la rece, acoperită cu o folie alimentară, pentru câteva ore sau, mai bine, peste noapte. Se întoarce tava cu susul în jos şi se răstoarnă prăjiturica în altă tavă, după care putem porţiona şi savura!!!!