Cozonac evantai cu mere – Daniela Gherca
Ingrediente:
• 450g făină
• 1 cubuleţ drojdie
• 180ml lapte
• esenţă de vanilie
• un praf de sare
• 1 ou
• 90g zahăr
• 80g unt
Umplutură:
• 1kg mere
• zahăr după gust
• scotisoara
Mod de preparare:
Prima dată facem alautul: Drojdia o dizolvăm într-o linguriţă de zahăr şi când a devenit o pastă o răsturnăm în bolul în care am pus făină, lăsăm 10 minute până se umflă puţin. Între timp încălzim laptele cu zahărul şi vanilia, atât că să fie călduţ şi zahărul să fie topit. Oul îl batem puţin cu praful de sare şi îl adăugăm în bolul cu făină, adăugăm şi laptele dulce şi începem să frământăm un aluat omogen şi lipicios, ne ajutăm de unt, pe care îl topim, atât cât să fie călduţ. După ce l-am încorporat bine, obţinem un aluat elastic şi uşor de întins. Lăsăm la crescut până îşi dublează volumul.
Pentru umplutură: Curăţăm merele de coajă, apoi le trecem prin răzătoare cu ochiuri mari şi le punem la fiert împreună cu zahărul şi scorţişoară până scade tot sucul lăsat de mere. Lăsăm să se răcească, amestecând din când în când.
După ce a crescut aluatul, îl întindem într-o formă dreptunghiulară şi peste el aşezăm umplutură, tăiem 3 fâşii verticale, apoi aceste fâşii le punem una peste altă şi din nou tăiem încă de 6 ori, până obţinem 6 grămăjoara în formă de pătrat.
Într-o tavă de cozonac tapetata cu hârtie de copt aşezăm frumos grămăjoarele, mai lăsăm puţin la crescut şi dăm tavă la cuptor pentru cca.35 minute sau până s-a rumenit frumos deasupra. Lăsăm să se răcească şi putem servi cu drag!