Dovlecel umplut – Iuliana Lako
Îţi trebuie:
2 dovlecei potriviţi, 300 g carne toacată de curcan, 1 ceapă mare, 2 linguri pastă de roşii, 1 ou , 1 păhărel de orez, sare, piper, foi de dafin, cimbru, ulei, 500 ml bulion, 1 lingură amidon.
Preparare
Se curăţă ceapa şi se pune la călit în puţin ulei. Se pune peste carnea tocată şi se amestecă până îşi schimbă culoarea . Se spală orezul se pune peste carnea tocată adăugând şi pastă de roşii diluată cu puţină apă . Se astupă cu capac până orezul începe să se înmoaie, dar se amestecă din când în când. Se potriveşte gustul cu sare şi piper şi se lasă până scade zeama. Umplutura se dă deoparte până se răceşte complet. Când umplutura este rece se adaugă oul şi se pune deoparte. Dovleceii se curaţă de coajă dacă este nevoie şi se taie în două astfel încât să obţii un butoiaş. Se taie o bucăţică din capăt ca să poţi aşeza dovlecelul în picioare. Cu o linguriţă se scobeşte mijlocul cât este posibil şi se pune deoparte. Se ia din umplutură cu lingura, se umple dovlecelul şi se aşază într-un vas în picioare. Se pune dafin, cimbrul şi se toarnă peste bulionul. Bulionul trebuie să acopere dovlecelul. Se pune în cuptorul preîncălzit la 200 grade, 60 minute, sau se fierbe pe cuptor la foc domol. Când dovlecelul este gata se dizolvă amidonul cu puţină apă sau bulion se toarnă peste dovlecel şi se lasă puţin la fiert. Vasul se scutură şi nu se amestecă cu lingura. Dovlecelul se serveşte cu sosul de roşii. În sos se poate adauga şi o linguriţă de zahăr pentru un gust dulce acrişor .