Dulceaţă de piersici - Daniela Gorgorin
Ingrediente:
1,5 kg piersici, 1 kg zahăr, 300 ml apă, o lămâie.
Preparare:
Fructele se spală şi se curăţă de coajă (cu ajutorul cuţitului de curăţat legume sau prin opărire timp de câteva minute în apa fierbinte). Se scot sâmburii şi apoi se taie sub formă de felii de portocală. Se stropesc fructele cu zeamă de lămâie pentru a-şi păstra culoarea şi forma la fiert.
Din zahăr şi apă se obţine la foc rapid un sirop bine legat. Când siropul este gata se dă vasul deoparte de pe foc şi se adaugă fructele. Se lasă să se acomodeze fructele cu siropul fierbinte deoparte de foc timp de 10 minute după care se pune dulceaţa la fiert la foc iute 15 minute având grijă să se culeagă spuma care se formează. Se micşorează focul şi se urmăreşte cu atenţie fierberea scuturând vasul din când în când (nu se amestecă cu lingura de lemn pentru a nu deteriora feliile de fructe).
Când dulceaţa este gata se dă vasul de pe foc şi se acoperă cu un prosop foarte curat, udat cu apă rece şi bine stors.
Când dulceaţa s-a răcit se pune în borcane, se etichetează şi se depozitează.