Iahnie de fasole cu cârnăciori vrânceşti - Albert Daniel Bertoni
Ingrediente:
- 500 grame fasole boabe- 1 ceapă mare - 1 morcov- 1 ardei gras roșu- 2 linguri ulei- 1 cutie de roșii în bulion sau suc de roșii- 1 linguriță zahăr- 1 linguriță cimbru uscat- 12 cârnăciori - 1 legătură mărar proaspăt- sare, piper boabe, foi de dafin
Preparare:
Spălăm fasolea și o lăsăm sa se înmoaie peste noapte. Dimineață mutăm fasolea în altă apă rece, curată, și o punem la fiert, cu puțină sare. În paralel, altă apă la fiert într-o oală, ca să o avem gata fierbinte când schimbăm prima apă la fasole. Din clipa în care începe să fiarbă, o lăsăm preț de 20 minute, apoi o strecurăm de prima apă și punem peste ea alta, gata fierbinte. Repetăm operațiunea de două ori.Tocăm cubulețe ceapa, morcovul, ardeiul gras, și împreună cu boabele de piper și foile de dafin le adăugăm în oală.Într-o cratiță încingem cele două linguri de ulei și adăugăm sucul de roșii. Completăm cu zahărul și cimbrul uscat. Lăsăm să fiarbă 10 minute. Când fasolea e fiartă, adaugăm sucul de roșii. Condimentăm cu sare, piper măcinat, și lasăm să fiarbă până când scade, iar iahnia capătă consistență. La final, adăugăm mărar tocat. Separat, cârnăciorii se prajesc fără ulei.Servim cu cârnăciori, mămăligă friptă și murături.