Reţete de la cititori: Pâine de casă – Daniela Andrei
Ingrediente
600-700 gr făină albă de grâu300 ml lapte proaspăt de capră50 gr drojdie proaspătă2 ouă mari2 linguriţe cu zahăro linguriţă cu sare sau după gust2 linguriţe cu ulei de măslineun gălbenuş de ou pentru uns pâinea50 gr miez (seminţe de floarea soarelui)un cub de unt pentru uns vasul cooker-ului
Mod de preparare
(Multicooker): Pasăm drojdia împreună cu cele 2 linguriţe cu zahăr, până ce devine lichidă. Adăugăm 100 ml lapte călduţ, omogenizăm şi lăsăm la dospit pentru aproximativ 10-15 minute.
Separat, batem ouăle spumă împreună cu restul de lapte, adăugăm sarea, făina cernută în prealabil şi drojdia dospită.
Omogenizăm totul şi cu ajutorul uleiului de măsline frământăm un aluat elastic, nelipicios. Îl păstrăm într-un loc cald, acoperind vasul cu un prosop curat, până îşi dublează volumul.
Împărţim apoi aluatul în 5 bucăţi şi le dăm o formă rotundă. Le aşezăm uniform în vasul cooker-ului (uns cu unt), le ungem cu gălbenuş de ou şi presărăm miezul.
Coacem pâinea, în cuptorul incins în prealabil, până ce se rumeneşte frumos. Să aveţi poftă!