Salatele sănătoase, ideale pe timp de vară
Ce poate fi mai sănătos şi mai hrănitor vara decât o salată cu ingrediente abia cumpărate din piaţă? Iată ce te sfătuiesc specialiştii în nutriţie să-ţi prepari! Există câteva salate pe care le putem mânca fără grijă, deoarece au ingrediente naturale, sunt rapid de preparat şi ne susţin organismul pe timp de vară.
Salată de rucola cu roşii cherry
Avem nevoie de o jumătate de kilogram de frunze de rucola, roşii cherry, ulei de măsline, oţet balsamic, sare şi lămâie. Atenţie! Trebuie să folosim sare de mare brută cu ierburi aromatice sau cu alge marine şi ulei de măsline extravirgin, sau alte uleiuri presate la rece, argan, in, cânepă, nucă. Aceasta este o salată bogată în fibre alimentare, minerale şi vitamine, cu efect revigorant şi detoxifiant. Rucola îmbunătăţeşte imunitatea, regularizează nivelul colesterolului în sânge şi are acţiune antioxidantă. Roşia este o sursă importantă de antioxidanţi, precum licopen şi vitaminele C şi A, cu efect imunostimulator şi de menţinere a energiei.
Salată de castraveţi cu mărar
Reţeta tradiţională conţine: 3-4 castraveţi proaspeţi, curăţaţi de coajă şi feliaţi, 2 linguri de ulei de floarea-soarelui, 1 legătură de mărar tocat, sare, piper şi oţet.
Sfaturi:
- nu curăţaţi castraveţii de coajă, deoarece aceasta este bogată în fibre alimentare importante pentru digestive şi detoxifiere, precum şi în vitamine, minerale şi antioxidanţi;
- folosiţi uleiuri presate la rece, de măsline, in, cânepă, argan, dovleac sau struguri
- înlocuiţi sarea normală cu una marină, brută, sau cu adaos de alge marine/ierburi aromatice;
- măcinaţi piperul pe loc, peste salată;
- folosiţi oţet de fermentaţie, din vin, mere şi pere, prune, fără conservanţi, coloranţi sau arome artificiale.
Salată de vinete
Această salată delicioasă are ca prim secret cumpărarea vinetelor proaspete şi coacerea lor pe aragaz, pe o tablă încinsă. Mirosul de vânătă coaptă o să vă parfumeze bucătăria şi o să vă trezească apetitul pentru delicioasa salată! Reţeta de salată de vinete este una tradiţională, moştenită din generaţie în generaţie în fiecare familie, însă noi îi putem da un pic de noutate folosind sare de mare integrală şi ulei de măsline extravirgin sau uleiuri presate la rece.
Salată grecească
Ingrediente: 3 roşii mari bine coapte, 1 castravete, 1 ceapă roşie mică, 3 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă oregano uscat, 200 g brânză feta, 100 g măsline Kalamata, sare de mare.
Preparare: Spălăm bine legumele. Roşiile şi castraveţii se taie cubuleţe. Ceapa se taie felii subţiri. Combinăm roşiile, castraveţii şi ceapa într-un castron. Se condimentează cu sare şi se lasă câteva minute pentru a se întrepătrunde aromele. Se stropeşte cu ulei de măsline, se adaugă brânza feta tăiată cubuleţe şi măslinele. Se presară oregano şi se poate servi imediat.
Salată de ton
Ingrediente: 1 salată verde, 1 cutie de ton bucăţi, 2 ouă, 1 ceapă roşie, 1 mână de rucola, 1 portocală, sare, ulei, zeamă de lămâie.
Preparare. Pui ouăle la fiert. Speli salata verde şi rucola şi le pui la uscat pe şerveţele de hârtie. Le rupi bucăţi şi le amesteci cu ceapa tăiată julien, ouăle jumătăţi, tonul scurs şi portocala feliată. Presari sare şi stropeşti cu ulei şi zeamă de lămâie, după gust.